/*

16 mei 2014

Zelf een snoeptaart maken, enkele tips

DSC_0476-001Begin dit jaar verjaarde mijn oudste nichtje en normaal maak ik voor de verjaardagen van mijn nichtjes en neefjes en grote verjaardagstaart met cake en suikerfondant in de vorm van een auto, trein, zandkasteel,… Ditskeer viel haar verjaardagsfeestje in nogal een drukke periode en zag ik het niet zitten om weer zo een mooie taart te maken. Hoe goed je het ook bedenkt en plant, er kruipt toch altijd wel veel tijd in. Maar ik wou ook niet helemaal taartloos op haar feestje toekomen, dus ik kwam op het geniale plan om een snoeptaart te maken. Sneller, ook mooi en waarschijnlijk voor de kindjes even lekker! Op het feestje zelf bleek de taart een gigantisch succes, de kindjes werden er echt tot aangetrokken en aten er precies meer van dan van mijn grote taarten. Zelfs de nonkels, tantes én papa konden er moeilijk van afblijven, de snoepers ;-)

 

Het maken van een snoeptaart is niet zo moeilijk, als kan er wel wat tijd in kruipen. Hieronder verzamel ik enkele eenvoudige tips en instructies, voor als je het zelf ook zou willen proberen.

DSC_0466-001

De opbouw

Isomo is een ideale basis om een snoeptaart op te bouwen. Ik gebruikte een holle, halve bol uit isomo, maar je kan natuurlijk ook een rechthoekige taart maken. Ik vond het een goed idee om de isomo wel af te dekken met een laagje huishoudfolie (je weet wel, van die doorzichtige folie) voordat de snoep er op vastgemaakt wordt. Ik maakte een onderlaagje van zure matten, zodat de snoeptaart niet helemaal vol hoefde te hangen met snoep, want dat vond ik iets té.

Tandenstokers, veel tandenstokers!

Tandenstokers zijn echt wel een must-have voor het maken van een snoeptaart. Ze zijn noodzakelijk om de snoepjes vast te steken. Bij sommige snoepen is het nog handig om wat extra “eetbare lijm” te maken door suiker met een klein beetje water te mengen tot een plakkerig goedje, waar je eerst de tandenstoker in stopt voor hem door de snoep prikt.

DSC_0472-001

Snoep

Onderschat niet hoeveel snoep er in een snoeptaart kruipt, maar kies de snoep verstandig. Zorg dat je van elke soort een groot genoeg aantal hebt, en beperkt dan eerder het aantal soorten. Uniformiteit is gemakkelijk te creëren door een bepaalde kleurtint te kiezen. Let ook op vormen en thema’s die bij elkaar passen. Ik raad wel aan om snoepjes te nemen van verschillende diktes, structuren, etc. Sommigen zijn wat moeilijker op stokjes te prikken, anderen vallen er dan weer gemakkelijker van af. Ideaal zijn de snoepjes die tussen heel hard en heel zacht in zijn. Marshmallows zijn bijvoorbeeld nogal zacht en kunnen gemakkelijk loskomen, in harde snoepjes zoals de autotootjes op de taart zijn moeilijker gaatjes te prikken. De neuzekes en de “framboosjes” zijn ideaal. Maar meestal lukt alles wel hoor.

En als laatste tip.. heb ik enkel nog “enjoy!”, want spelen met snoep, het is stiekem gewoon ook heel erg leuk! :-)