/*

19 november 2012

Tip: koken met plantaardige melk

provamel

Een paar weken geleden ontving ik een leuk pakketje in de bus: een kleine selectie van plantaardige melken, nieuwe producten in het gamma van Provamel. Rijst-kokosnootmelk, amandelmelk en hazelnootmelk. Dit zijn producten die ik zelf niet direct uit de winkelschappen zou nemen, zelfs niet als er achter gevraagd wordt in een recept, dan pak ik maar al te graag, gewoon om snel te zijn of omdat dat nu eenmaal gemakkelijker is, gewone koemelk. Maar doordat ik dit cadeautje had gekregen, experimenteerde ik voor het eerst met deze melken. En ik was zowel positief als negatief verrast!

Het eerste wat ik natuurlijk met de melkjes deed, was ze in een glas gieten en proeven. Pff, dat viel me toch even tegen! Deze melk is noch qua structuur (veel wateriger), noch qua smaak (logisch – maar toch echt niet zo lekker als melk) helemaal niet te vergelijken met de traditionele koemelk. Heel eerlijk: ik vond het zo een beetje alsof je water drinkt en dan op het einde opeens een smaakstofje proeft. Niet zo lekker, dus.

Maar.. toen ik de melk in dessertjes en gebakjes begon te verwerken, was dit al veel lekkerder! Ik heb hazelnootmelk gebruik om pannenkoekjes te bakken (smaak komt weinig door, erg subtiel verschilletje), ik het amandelmelk gebruikt om een smoothie te maken (lekker!) en om crème brûlée te maken (subtiel smaakje én had ietsje meer tijd nodig in de oven) en hoewel dat dit toch allemaal geslaagde experimentjes waren, is er één dessertje waar ik vrij zot van ben geworden met deze plantaardige melkjes: chocoladepudding met een extra smaakje!

DSC_0005

Hierboven bijvoorbeeld chocoladehazelnootpudding (met verkruimelde meringue erbovenop). Deze was héél erg lekker en ga ik zéker nog een keertje maken. Doordat er natuurlijk erg veel melk in pudding zit, komt de smaak van de melk extra goed naar voren. De pudding smaakt daardoor een beetje naar Nutella, maar dan wat lichter en luchtiger natuurlijk ;-) Ik heb ook de chocoladekokospudding gemaakt, maar die is mezelf nét iets minder bevallen, maar dat komt natuurlijk omdat ik minder kokos- dan hazelnootfan ben.

P1150118

Wat er eigenlijk zo leuk is aan deze plantaardige melken is dat je een gerecht instant een extra smaakje kan geven zonder extra werk en zonder dat je achteraf met een extra ingrediënt in je kast overblijft (als je bijvoorbeeld amandelextract koopt in plaats van amandelmelk). Ik denk dus maar dat ik niet meer gewoon de plantaardige melken voorbij ga lopen in de supermarkt. In mijn milkshakes, smoothies en dus ook puddings, zal er zeker nog eens opnieuw een van deze melkjes terechtkomen. Ik kan het jullie alleen maar aanraden, ik denk dat je er op een gemakkelijke manier een extra toets mee kan geven aan je gerecht: chocoladepudding als dessert serveren is maar gewoontjes, hazelnootchocoladepudding zal je tafelgasten daarentegen wél verrassen.

Hebben jullie ervaring met deze melken? Tips voor experimentjes zijn altijd nog welkom!

0 reacties:

Een reactie posten