/*

02 november 2012

Recept: meringue of eiwitschuimpjes

P1150111

Ik moet zelf eerlijk toegeven: meringue is niet mijn favoriete koekje,  maar het is wel heel handig om te maken als je nog met een overschot aan eiwitten zit. Zo had ik vorige week maar liefst 12 eiwitten in mijn koelkast staan! De mierzoete koekjes eet ik dus niet zo graag afzonderlijk, maar in combinatie met wat vers fruit, onder een boterroomvulling van een taart of zelfs verkruimeld in wat platte kaas of yoghurt smaken ze maar al te goed. Het is wel aan te raden een goede elektrische klopper en wat tijd ter beschikking te hebben, deze krokante koekjes moeten maar liefst een uur in de oven.

Ingrediënten:
4 eiwitten (zorg dat er geen stukjes eigeel inzitten!)
250 gram poedersuiker (of erg fijne suiker mag ook)

Zo ga je te werk:
1. Klop de eiwitten tot ze in het zachte pieken stadium zijn (oftewel al heel schuimig en volumineus, maar nog niet superstijf). In dit filmpje kan je wat meer leren over de verschillende stadia.
2. Voeg de suiker beetje per beetje toe terwijl je verder klopt en klop tot de eiwitten nu helemaal stijf zijn.
3. Doe het eiwitmengsel in een spuitzak en spuit het op een met bakpapier bedekte bakplaat.
4. Bak in de oven voor zo een uurtje aan 100°C.
5. Controleer of de meringues volledig droog zijn. Neem daarvoor eentje van het bakpapier af. Er mag geen (of maar heel weinig) zacht gebakken meringue blijven plakken. Zijn ze nog niet klaar, zet ze dan terug en controleer over 5 minuutjes nog eens.

Smakelijk, geniet ervan!

0 reacties:

Een reactie posten