/*

21 november 2012

Nijntjestaart


Een paar weken geleden bakte ik eens een taart zoals ik het nog nooit gedaan had: bij iemand aan huis. Een kennis vroeg immers of ik een verjaardagstaart voor haar dochter wou helpen maken. Helpen maken dus, niet zomaar in mijn eentje in mijn eigen keuken. Nee, ze wou tegelijk ook een beetje leren hoe het moest. Dus gaf ik haar in haar eigen keuken een beetje een persoonlijke bak- en taartenversier workshop.

Het was superleuk om te doen. Ik maak natuurlijk altijd graag taarten, maar met twee is toch nog net iets leuker dan alleen. Bovendien was het bijna jarige dochtertje ook thuis en kon ik ook haar direct al wat suikerfondanttechnieken bijleren. Ze had al wat ervaring met plasticine (speelgoedklei) en kon al goed helpen met het uitrollen, bloemetjes uitsteken en worstjes rollen, zonder dat ze er iets van in haar mondje stopte. 
Bakken in een ander zijn keuken bleek ook wel een beetje een uitdaging te zijn: een oven die je niet kent, een keukenrobot waarvan niemand echt wist hoe hij werkte, soms deed het me het ergste vrezen. Maar uiteindelijk is het ons toch gelukt om bovenstaande cupcakes en taart tot stand te krijgen.

De taart is een lichte botercake die gevuld is met appel-kaneel-boterroom (gewone eenvoudige boterroom, waar naar smaak kaneel aan toegevoegd is en tussen de cakelagen is gesmeerd en dan bedekt is met klein gesneden appelstukjes), langs buiten bedekt met een laagje van dezelfde boterroom (maar dan zonder appelstukjes natuurlijk) en tot slot afgewerkt met een laagje suikerfondant. De appel-kaneelvulling was iets nieuws voor mij, maar ik wist dat dat niet slecht kon zijn en dat was het allerminst! Zeker voor een taart in de herfst is dit een zeer lekkere vulling.
Buiten de taart maakten we ook nog enkele chocoladecupcakes, die we voor ongeveer de helft bedekt hebben met de overschot aan boterroom en de andere helft werkten we af met suikerfondant. De basiskleuren die de Nijntjestaart heeft, gebruikten we ook voor die cupcakes, zodat alles een beetje bij elkaar hoorde. 

Achteraf hoorde ik nog dat de taart en cupcakes op het verjaardagsfeestje zeer goed in de smaak vielen en dat kleine Lente, ondanks dat ze "geholpen" had bij het maken van de taart, nogal verwonderd was dat Nijntje er bovenop stond! :-) En ik, ik was erg blij dat ik me heb kunnen uitleven met het bakken en versieren van een taart, zonder dat ik de afwas en opkuis moest doen en zonder dat ik het zelf allemaal moest opeten. ;-)
0 reacties:

Een reactie posten