/*

28 november 2012

De grote chocotest!

P1150215

Vorige week hebben we met een paar collega's op het werk een chocopastatest gehouden. Het begon allemaal toen een van de collega's op een dag beweerde dat je niet het verschil kon proeven tussen Nutella pasta en de hazelnootpasta van Biotime, Choconut. Hij had met zijn gezin een test gedaan en sindsdien eten ze alleen nog de Biotime chocopasta. Meteen werd de bewering tegengesproken door verschillende personen, onder wie ikzelf : "Nutella herken je écht wel van smaak!". En dus werd er een blinde test georganiseerd...

Voor de blinde test werden dus vanzelfsprekend een pot Nutella en een pot Biotime hazelnootchocopasta voorzien. Maar om nog een extraatje te hebben, kozen we er ook voor om een ander merk hazelnootchocopasta te testen, in dit geval de goedkoopste hazelnootpasta uit de Colruyt: Pateline. De chocopasta werd op stukjes brood gesmeerd en op drie borden verdeeld zonder dat we wisten wélke chocopasta op welk bord lag. En dan mochten we proeven en een papiertje invullen. Op dat papiertje stonden twee vragen: “welk merk chocopasta hoort bij welk bord?” én “rank de pasta’s volgens smaak”. Ben je even benieuwd als mij wat er uit de test kwam?

P1150211We hebben met 7 personen van de chocopasta’s zitten proeven en de resultaten waren héél erg gelijklopend!

Ten eerste haalde iedereen Nutella correct uit de drie chocopasta’s. Sommige konden zelfs Nutella gewoon herkennen op basis van de geur! Maar ook de Biotime en Pateline chocopasta’s werden correct herkend. De Pateline pasta heeft een heel erge botersmaak, zo erg zelfs dat ik meteen dacht dat er op mijn stukje brood ook boter was gesmeerd, maar dit was dus niet zo. De Bio-Time Choconut lijkt qua smaak wel heel erg op Nutella, maar toch kon iedereen het verschil proeven.

Bij de beoordeling van het al of niet lekker zijn van de chocopasta waren alle testpersonen het ook eens over de Pateline: deze was het minst lekker! Als je graag boter en chocopasta combineert op één boterham, dan ga je Pateline misschien wel graag eten, anders toch liever niet. Maar of Bio-Time Choconut of Nutella nu het lekkerste is, daarover waren de meningen toch ietsje verdeeld: 2 van de 7 vonden toch Choconut lekkerder, de anderen waren toch wat standvastiger en kozen resoluut voor Nutella!

En voor de volledigheid heb ik vandaga dan ook nog even de prijzen van de verschillende merken opgezocht. Dit is natuurlijk wat moeilijker te vergelijken bij verschillende groottes van potten, doordat grote potten goedkoper zijn, maar toch zien we duidelijk een aantal verschillen.  Voor de “vieze” Pateline betaal je 1,29€ voor 750 gram, voor de traditionele Nutella 2,88€ voor 400 gram en voor de biologische Choconut 2,08€ voor opnieuw 400 gram (alle prijzen gelden in Colruyt). Zo zie je maar, biologisch is niet persé duurder.. en aangezien de smaak wel heel erg gelijk was, kies ik de volgende keer tóch misschien voor die Bio-Time Choconut.

Hebben jullie een favoriet chocopasta merk? En heb je al eens zo een blinde smaaktest gedaan? Laat me zeker iets weten, ik ben benieuwd. Op het werk hebben we de smaak nu wel te pakken (hihi) voor testen als deze. Deze week hebben we nog verschillende merken water vergeleken en waarschijnlijk volgen er nog. Als je voorstellen hebt voor testen, laat dan je suggestie achter, wie weet doen we het wel ;-) 

0 reacties:

Een reactie posten