/*

29 oktober 2012

Jong keukengeweld –Trente in Leuven

Dag iedereen! Na een aantal drukke maanden op het werk en een énorme deadline ben ik officieel terug! Ik heb Koekjeshoek wat moeten verwaarlozen, maar aan de statistieken te zien is hier toch nog regelmatig rondgekeken geweest. En met de koudere temperaturen en de donkere avonden staan waarschijnlijk al wat meer oventjes op te warmen dan in de zomer, dus reken er maar op dat er hier binnenkort weer een aantal nieuwe receptjes gaan staan.. én ik heb besloten volgende week eens een suikervrij dieet voor een weekje te testen, ik denk dat dat een enorme uitdaging gaat worden, dus ik ga jullie dan dagelijks op de hoogte houden van hoe het me vergaat. Gelukkig heb ik een paar lieve collega’s die mee gaan doen, dus ik ben benieuwd.

Maar eerst even terugkijken op wat ik de voorbije weken nog gedaan heb. Vorige week vrijdag ben ik zo met mijn vriend gaan eten in het Restaurant Trente in Leuven. Net zoals vorig jaar loopt er in oktober en de halve maand november de actie “Jong Keukengeweld”. Met deze actie kan je voor een goedkopere prijs genieten van een driegangenmenu (inclusief aangepaste wijnen) in een klasse restaurant met een jonge chef (< 35 jaar) op voorwaarde dat je zelf jonger bent dan 30 jaar. Vorig jaar waren we met deze actie in het restaurant Den Dijver in Brugge gaan eten, maar ditskeer bleven we in onze eigen stad en trokken we naar Trente.

Onze keuze voor het restaurant was gebaseerd op dat we al een aantal goede dingen hadden gehoord over het restaurant en vooral ook de chef, Kwinten De Paepe. Op de website van Jong Keukengeweld kan je dan ook lezen dat hij al verschillende prijzen heeft gewonnen, waaronder Jonge Topchef GaultMillau 2011 en The Flemish Primitives jong talent voor innovatie 2011. Het restaurant scoort een 15 op 20 voor GaultMilau en één vorkje in de Michelin. Dat kan dus niet slecht ging! Aangezien we voor de actie alleen tijdens een lunch mochten gaan eten (een beetje jammer, maarja), gingen we dus vrijdagnamiddag. We namen half dagje vrij, zodat we volop konden genieten (en eerlijk, vrijdagnamiddag terug met een licht beschonken hoofd gaan werken is ook geen goed idee).

Het restaurant was licht en vrij modern en strak ingericht, met tafeltjes die vrij dicht tegen elkaar staan, maar tegelijkertijd een beetje inkijk in de keuken. Al snel werd naar ons aperitief gevraagd (ook inbegrepen in de actieprijs trouwens) en een amuse gebracht. Eerlijkgezegd kan ik wel niet meer zeggen wat ‘t was en helaas heb ik geen papieren menuutje mee naar huis kunnen nemen (zoals de vorige keer), maar het was iets met zeekraal ;-)

P1150086

Het voorgerecht was een mootje zalm, “fondant”, oftewel niet helemaal doorbakken, en echt wel lekker. Het werd begeleid met de nerf van spitskool, een sausje van karnemelk en zalmeitjes. Het was een heerlijk fris en eigenlijk zomers gerecht, eigenlijk wel een beetje in contrast tot de druilerige winterregen die we door het raam zagen.

P1150087

Het hoofdgerecht daarentegen was wel wat meer aan het seizoen aangepast: witte vis (we weten niet meer welke) met een puree van butternutpompoen, girollen (de paddestoelen), een schuimpje van de girollen, schijfjes van de pompoen én de geroosterde pitjes van de pompoen die in stukjes waren gesneden (op het bord ligt dit boven de pompoenpuree). Dit bord was zálig! Alles wat er op ligt, eet ik supergraag en ik heb van alles gesmuld. Als ik terug naar de foto kijk, loopt het water me spontaan in de mond. Helaas vond ik de portie wel nogal licht, van dit bord mochten ze me meteen een tweede brengen en ik had het dan met evenveel plezier weer helemaal opgesmuld.

P1150088

Maar gelukkig hadden we nog een gang tegoed: het dessert! Natuurlijk ook het bord waar ik het meest benieuwd naar was. Het bord stond in het teken van peer en witte chocolade. Van boven naar beneden op de foto zie je een stukje gepocheerde peer liggen, dan een poeder van witte chocolade met erboven een yoghurt van witte chocolade en errond een sausje van witte chocolade en eronder een gel van het vocht van de gepocheerde peer. De groene stengeltjes die je erop ziet liggen is klaverzuring, een frisse toets. Opnieuw was dit een heel licht, maar lekker bordje. Witte chocolade is nochtans niet mijn favoriete chocolade, maar de combinaties – en vooral de combinatie met klaverzuring – was een aangename verrassing.

P1150089

Als afsluiter van onze lunch dronken we nog een theetje (we drinken allebei geen koffie), met een bordje koekjes. Ik was instant fan van de mooie theekannetjes, die wil ik ook wel!

P1150090

Ondanks dat we ons buikje niet zo bol en rond hadden gegeten als we gehoopt hadden, vonden we het wel een aanrader. Dit is één van de eerste keren dat ik uit gaan eten ben en lyrisch ben over de smaken, echt alles was superlekker, van het kleinste geldruppeltje tot het grootste stuk vis. Dat ik een dik uurtje later alweer een klein hongertje had, neem ik er dan maar bij.

Hebben jullie al eens met de Jong Keukengeweld actie meegedaan of écht lekker gaan eten in een iets chiquer restaurant? Aanraders of afraders? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

0 reacties:

Een reactie posten