/*

10 augustus 2012

Recept: Pavlova met vers fruitToen ik voor ’t eerst over pavlova las, was ik ervan overtuigd dat dit een Oost-Europees gerecht moest zijn. Het wordt gemaakt van een meringue bodem, bedekt met een laagje slagroom en afgewerkt met vers fruit. Op zich kan het dus wel, maar natuurlijk was die veronderstelling vooral gebaseerd op de klank van de naam. Maar wat blijkt nu? Pavlova is een Australisch dessert, het is genoemd naar een Russische ballerina! Hoe dat de naam dus een enorme misleiding kan zijn over de oorsprong van een gerecht..
Maar genoeg geschiedenis, Pavlova is natuurlijk ook gewoon heel lekker. Mijn vriend dat 't er niet lekker uitziet, maar was wel verkocht toen hij 't proefde. De gebakken eiwitbodem is lekker smeuïg en zacht en de combinatie met slagroom en vers fruit maakt het nog meer een ideaal dessert voor op een warme zomeravond. Bovendien kan je de meringue een dag of twee op voorhand maken om hem dan voor het serveren af te werken, lekker gemakkelijk!


Ingrediënten (voor een pavlova voor 2 à 3 personen, verdubbel gerust als je met meer bent, maar bak dan de meringue 10min langer als je één grote meringue maakt):

2 eiwitten
100 gram fijne suiker
1 theelepel maïzena
1/2e theelepel azijn
1/2e theelepel vanille-extract

120ml volle room
2 theelepels suiker
1/4e theelepel vanille-extract

ongeveer 200 gram vers fruit 

 Zo ga je te werk:

1. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom (heel erg belangrijk!). Begin op een lage snelheid en verhoog beetje bij beetje de snelheid. Meng de suiker met maïzena en voeg lepel per lepel toe vanaf dat de eiwitten goed schuimig zijn geworden, maar nog niet stijf zijn. (Door het toevoegen van maïzena gaat het eiwit een lichtjes andere structuur hebben dan opgeklopt eiwit zonder maïzena, maar maak je geen zorgen.) Blijf kloppen op hoge snelheid tot het eiwit stijf is. Klop ook niet té lang, want dan kan je structuur weer kapot gaat, controleer dus regelmatig of het eiwit al stijf is.

2. Meng de azijn met je vanille-extract en verdeel dit over het opgeklopte eiwit. Klop nog even kort (20sec) zodat het verdeeld is over het eiwit.

3. Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep het eiwit hierop en smeer het uit in een cirkelvorm met een spatel of mes. De meringue mag ongeveer 5cm hoog zijn.

4. Bak in een voorverwarmde oven aan 140°C  voor 50 min. De meringue is klaar als hij lichtjes gekleurd en hol klinkt als je er lichtjes op tikt (niet op kloppen, want dan barst hij waarschijnlijk!).

5. Laat de meringue in de oven zitten en laat de oven afkoelen terwijl hij op een kiertje staat (ik steek er dan een houten lepel tussen). Als je tijd hebt, laat hem dan gewoon een hele nacht zo in de oven staan.

6. Klop de slagroom samen met de suiker en vanille-extract op. Verdeel over de meringue en werk af met wat vers fruit. Ikzelf vind aardbeien, frambozen, wat bessen (of alles tesamen) er het lekkerste bij.

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten