/*

27 augustus 2012

Fotoverslagje van een weekendje Dublin

P1140388

Twee weekenden terug was ik in Dublin. Ik heb er genoten van de stad, zijn omgeving, maar ook van het eten. Dat was niet echt mijn verwachting, want ik was gewaarschuwd dat dit niet om over naar huis te schrijven (of dit geval – op je blog te schrijven) is. En hoewel de (meeste) hoofdmenu’s hier ook niet aan bod zullen komen, vind ik de desserts wél de moeite waard. En dan heb ik zelfs nog veel niét kunnen bestellen: pavlova’s kwam ik regelmatig tegen op de menu, appeltaart, kaastaart, profiteroles,.. Maar hier dus een verslagje van wat ik wél at.

P1140303

 

 

Ik vertrok ‘s avonds in de luchthaven van Zaventem. Ik moest ginds nog iets eten en had zin in iets gezonds. Gelukkig kan je dat bij Starbucks ook krijgen: yoghurt met wat muesli door. De muesli komt in een apart bakje waardoor het lekker knapperig blijft. Er zaten ook erg veel gedroogde vruchten in, lekker!

 

 

 

P1140311

In het vliegtuig genoot ik van een super onbewolkte vlucht zolang dat we in’t Belgisch luchtruim vlogen. Toen we over Brussel vlogen, kon ik zelfs de brand op het dak van het H&M gebouw zien (al wist ik toen niet wat er aan de hand was). Hier vlieg ik over Oostende, leuk is zo de kustlijn te zien. Ik denk dat ik een paar minuten voordien ook Brugge herkend had!

 

P1140316

 

 

Opnieuw Starbucks, maar ditskeer in Dublin dus. De eerste dag was’t maar wat frisjes buiten en warmde ik mezelf op met een warme chocolademelk. Ik drink namelijk geen koffie en dan is de keuze in de Starbucks maar.. beperkt.

 

P1140318

Wat een zicht vanuit mijn kamer! Ik vond dit geweldig en wou het zeker mee naar huis nemen. Voor mijn weekendje was ik ook voor mijn werk enkele dagen in Dublin en verbleef ik in dit hotel, wat verder uit ‘t stadscentrum. ‘s Avonds kon ik naar de kustlijn (zie je hem?) blijven staren, naar de zeilbootjes en cruiseschepen die voorbij kwamen.

P1140342

 

Door een collega van me werd Butlers omschreven als een “place to go”. Het is een beetje de Ierse versie van de Starbucks, met veel warme drankjes, maar ook wat zoetigheden op de menu. Ik kocht er deze fudge, omdat dit toch typisch voor Groot-Britannië (en dus ook voor Ierland, denk ik dan maar) en smaakte zeker als tussendoortje!

 

 

P1140356

 

Toen mijn lief ook in Dublin was toegekomen, kochten we ook nog samen deze chocoladekoek bij Fudge. Hij leek een beetje op arretjescake (kennen jullie dat?), maar dan met nog extra noten en verkruimelde koekjes erbovenop. Heel erg lekker, maar ook wel zwaar.

 

P1140368P1140423

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik was van plan me bij dit verslagje te beperken tot zoetigheden, maar dit restaurantje wil ik jullie toch nog aanraden. Als je ooit naar Dublin gaat en op zoek bent naar een restaurantje dat geen hamburgers, fish and ships of stew serveert, probeer dit Maleisisch restaurantje eens: Swai. Het is vrij klein, maar heeft grote glazen ramen en is gelegen vlak aan de rivier. Het ligt in het nieuP1140437we gedeelte van de stad, ontwikkeld rond de haven. ‘s Avonds is het er lekker rustig, in tegenstelling tot het centrum, waar het een beetje té druk voor mij was, zeker in Temple Bar! En natuurlijk: het eten is er superlekker én voor een democratisch prijsje. Het eten wat ze er serveerde leek wat op Thais eten. We kozen voor een “intiem menuutje voor twee”, waarbij we een voorgerechtje, hoofdgerechtje en dessert kregen. Voor het hoofdgerecht mochten we uit een aantal opties kiezen, P1140442waarvan de meesten één of twee pepertjes van pikantheid hadden. Dat risico durfden we allebei niet goed nemen en dus kozen we allebei voor dezelfde niet-pikante schotel. Deze was dan ook wel écht niet pikant, dus misschien hadden we wel voor één pepertje kunnen gaan. Maarja, dat weet je altijd zo moeilijk op voorhand.

 

P1140444

 

Dit was mijn dessertje bij Swai: bananenpannenkoeken met een bolletje vanille-ijs en wat karamelsaus. De pannenkoek had echt volledige schijfjes banaan in zijn centrum en was echt superlekker. Ik ga dit zeker nog eens maken, ik vind banaan super!

 

P1140433

 

Deze standbeelden vindt je terug heel dicht bij Swai. Ze beelden de hongersnood in Ierland uit. Niet heel erg toepasselijk op een bakblog misschien, maar ik vond ze wel erg mooi én de hongersnood was erg belangrijk in de geschiedenis van Ierland.

 

 

P1140464Buiten Dublin zelf, hebben we ook de kust van bezocht. Op zondag hebben we de trein gepakt naar Killiney en daar zijn we gewandeld tot aan Dun Laoghaire. Ik vond dit wel een leuke afwisseling én een supermooie omgeving. In Killiney wonen trouwens ook veel bekende, rijke Ieren in een wijk die ze er “Bel Eire” noemen. We liepen op deze heuvel midden in Bel Eire tussen heel wat locals die hun hond uitlieten, maar ik had géén idee of één van hun bekend is. Maar we zijn wél langs het huis van Bono gewandeld, al konden we alleen de poort zien ;-)

 

2012.08In Dun Laoghaire was er een klein voedselmarktje met vanalle standjes, van vers fruit en smoothies tot hamburgers, frieten of chocolade. We kochten er opnieuw fudge, maar nu een zachtere variant. Uit vele verschillende smaken kozen we een strawberry & cream en een butterscotch, choc & vanille fudge. Vooral de aardbei fudge viel enorm in de smaak. De fudge was van “Man of Aran Fudge” en ik vind deze een enorme aanrader! Als je ze ooit tegenkomt ergens, proef zeker, de fudge is veel lekkerder dan zijn hardere, meer kleverige variant.

 

P1140522

En natuurlijk zat het weekendje er veel te snel op! De laatste avond at ik nog als dessert deze geweldige Bananoffee pie. Een taart die bestaat uit een koekjesbodem, met daarop een laagje caramel (toffee) met wat banaan erbovenop en dan een grote toef slagroom. Het is een typisch Engelse taart (en opnieuw, typisch Engels is ook zo goed als Iers) en ik kon niet geloven dat ik hem nog nooit gegeten had.

Maar helaas is dat altijd ‘t geval op vakantie: er valt zo veel te proeven, maar ‘t moet natuurlijk ook een beetje gezond blijven en dan houd je je in ;-) Hebben jullie al eens van Ierland geproefd? Wat is jullie het ergst bijgebleven? Ik vond ‘t in ieder geval al véél lekkerder dan ik dus had verwacht!

0 reacties:

Een reactie posten