/*

06 augustus 2012

3 manieren om fruitsalade net iets anders te maken

DSC_0614-001

Fruitsalade is een erg geliefd dessert in de zomer. Toch kan dit dessert snel “saai” of “gemakkelijk” overkomen. Wil je eens je vrienden en/of familie wat extra imponeren of zelf gewoon eens iets anders uitproberen? Dan heb ik hieronder 3 manieren wat beschreven om je op weg te helpen. Ik heb geen exacte recepten omdat ik zelf maar wat experimenteer en dan niet altijd goede hoeveelheden onthoud (of opschrijf), als je zelf dus ook wat aan’t testen gaat met deze ideetjes, proef dan gewoon af en toe van je salade en je smaakpapillen zullen je wel de juiste weg wijzen. (Of zoek wat op’t internet met een paar van de kernideetjes dat je wilt uitvoeren, misschien vindt je ook wel een recept dan).

 

1. Met een extraatje

Er bestaat een lange lijst van “dikmakertjes” die je kan toevoegen aan een fruitsalade om hem extra lekker te maken. Een lange tijd deed ik altijd een beetje bloemsuiker bovenop mijn fruitsalade, je hebt geen idee hoeveel beter hij me dan smaakte! (Maar ondertussen ben ik er ook maar mee gestopt, ik probeer mijn suikerverslaving niet té hard aan te moedigen).

Andere klassiekers van afwerkingen zijn natuurlijk wat limoen- of citroensap, een bolletje ijs, wat slagroom of wat gesmolten chocolade (om in te dippen of als een saus), maar heb je ook al eens crème anglaise, gezoete mascarpone, honing, gember, kaneel, wat minimarshmellows, munt, of warme suikersirooop uitgeprobeerd?

2. Selecteer zorgvuldig

Vaak stel ik mijn fruitsalade samen uit een verzameling van het klassieke fruit: wat banaan, appel, appelsien, aardbeien, kiwi, ananas en eventueel nog wat peer. Dat is natuurlijk niet mis, maar soms is’t leuk om bewust heel selectief te zijn in je fruit. Kies eens voor alleen rode vruchten (zoals hierboven op de foto), voor exotisch fruit, 3 van je lievelingsfruiten. Soms is less wel echt more, doordat alle smaken zich niet vermengen tot een boeltje, maar je van een aantal vrucht echt kan genieten. Net zoals de rode vruchten is ‘t soms leuk om een fruitsalade samen te stellen op basis van kleur, wat denk je van een oranje ananas-mango salade of een groene kiwi-appel-limoen-munt salade? En heb je een favoriete smoothie fruit combinatie, dan kan dit natuurlijk ook een inspiratie zijn voor een fruitsalade!

3. Een beetje drank

Toen ik in de leiding zat van de chiro, ontdekte we de hemelse samenstelling van fruitsalade, ijs en … Pisang Ambon! De zoete alcoholdrank past echt perfect bij een fruitsalade en we aten geen fruitsalade meer zonder :-) Ondertussen is het wel al lang geleden dat ik nog fruitsalade met Pisang heb gegeten, maar heb ik er wel al andere experimentjes op zitten. Heel veel mensen zijn verzot op een sangriadrankje met een beetje fruit er in, dus waarom zou je niet een klein beetje drank in je fruitsalade doen? Een sinaasappellikeur zoals Cointreau gaat goed samen met fruit, maar ook rum, vodka, cava, (gezoete en gereduceerde) rode wijn of limoncello kunnen je fruitsalade naar een nieuwe hoogte liften ;-) Serveer de fruitsalade dan in glazen met een bodempje drank en je zal zeker genieten.

Hebben jullie nog fruitsalade tips en trics of leuke gewoontes? Laat ze zeker weten!

0 reacties:

Een reactie posten