/*

23 juli 2012

Mix of nix? Chocolademacarons van Aveve

DSC_0569

Dit is al de tweede keer dat ik een macaronsmix bespreek. Vorige keer was ‘t van het merk Ruf, deze keer uit de Aveve. Helemaal zelf macarons maken geeft nogsteeds een slechter resultaat dan die met de mix van Ruf, dus besloot ik deze mix ook eens uit te proberen. Wat ik wel al een beetje jammer vond is dat er van deze macaronsmix maar één variant bestaat: deze chocolade. Andere smaken zijn er niet in de aanbieding. Maar ben je toch benieuwd naar het resultaat? Lees dan zeker verder!

Wat staat er op de verpakking?

Macarons natuurlijk! Als je een mix van macarons wilt verkopen, is het koekje er zelf opzetten een heel goed idee. Ook staat er op vermeld dat deze mix gemaakt is met échte Belgische chocolade. En dat is natuurlijk altijd zeer leuk.. én lekker.

Wat zit er in?

Deze mix bestaat uit 2 delen. Je hebt de mix om de koekjes mee te maken en een mix voor de vulling. De “mix” voor de vulling is eigenlijk pure (Belgische) melkchocolade, dus daar is niks zo speciaal aan. De koekjesmix heeft als ingrediënten suiker, tarwezetmeel, amandelpoeder, cacaopoeder, verdikkingsmiddel, guargom en zout. Guargom heb ik moeten opzoeken en het blijkt een verdikkingsmiddel en stabilisator te zijn. Samen met de tarwezetmeel en het “gewone” verdikkingsmiddel is dat een ingrediënt dat ik zelf niet zou gebruiken om macarons te maken, maar schadelijk of ongezond zijn ze ook niet.

De mix zou genoeg zijn voor 12 macarons en ik denk dat ik er zelfs ietsje meer macarons heb kunnen uithalen, maar dat is natuurlijk ook wel afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Ik moet wel zeggen dat de chocoladevulling die je maakt méér dan genoeg is om de macarons te vullen, ik denk dat ik de helft nog overhad. Wel een beetje zonde, want net iets te zwaar (en calorierijk) om verder uit te lepelen, dus na even in de koelkast te hebben gestaan, heb ik hem moeten weggooien.

DSC_0592

Dit moet je zelf nog toevoegen:

Om van deze mix effecties macarons te maken heb je 40ml room (voor de vulling) en 2 eiwitten nodig, niet veel dus.

Hoe maak je het klaar?

Het klaarmaken van deze mix is heel gemakkelijk. Voor de vulling warm je de room op, laat je de chocolade erin smelten, even roeren en klaar! Na eventjes wat af te koelen, kan je hem dan straks tussen twee macaronskoekjes smeren. Voor de koekjes zelf moet je je eiwitten opkloppen en daarna de mix eronder scheppen. Ook niet echt moeilijk. Het moeilijkste deel komt erna: van het beslag mooie koekjes spuiten en ze perfect afbakken.

Hoe is de omschrijving van de werkwijze?

De omschrijving van de werkwijze is degelijk, maar had toch nog iets uitgebreider gekunt, denk ik persoonlijk. Er zijn een aantal cruciale momenten bij het maken van macarons, zoals bijvoorbeeld het mengen van de mix en de opgeklopte eiwitten. In de beschrijving staat er “roer met een spatel de mix voorzichtig door de eiwitten”, terwijl een indicatie over een mogelijke afname in volume, of je alles in één keer mag toevoegen of niet en/of een foto hierbij misschien wel wat meer vertrouwen geeft aan zij die dit minder vaak doen. Ik vraag me ook af of het woordje “voorzichtig” genoeg waarschuwt voor dat je niet ruw mag roeren in de kom, ik hoop’t maar :-)

macarons_aveve

Hoe is het eindresultaat?

Het spannendste moment van dit proces, kwam toen ik de macarons uit de oven moest halen natuurlijk. Maar wat zagen ze er mooi uit! Ze hadden een mooi voetje, zoals het hoort, geen enkele koekje was gebarsten of had een rare kleur! Wel zaten er soms wat kleine bultjes op, die het gevolg waren van het mengen van het eiwit met de mix. Ik had de kleine brokjes al gezien in het beslag en liet ze maar, uit schrik dat ik het eiwitschuim anders te veel kapot zou maken, een klein minpuntje dus wel, maar ik weet niet goed of dat mijn eigen schuld was.

Nadat ik ze gevuld had, waren ze natuurlijk pas helemaal klaar en was ‘t tijd om te proeven. En ze waren heel lekker, vooral de vulling smaakte heel erg! Wel vind ik ‘t een beetje jammer dat ‘t chocolademacarons zijn, want ik heb liever die met een andere smaak zoals aardbei of pistache. En die smaken lijken mij ook net iets moeilijker om thuis zelf te maken dan deze aardbeivariant.

DSC_0028

Zou ik deze mix opnieuw kopen of aanraden?
Hmmm, ik weet het niet zo heel zeker. Ik zou deze mix wel zeker aanraden aan zij die graag eens chocolademacarons zouden maken, het is een goed begin en het kansen op slagen is dus groter dan wanneer je het zelf helemaal “from scratch” zou doen (allé, bij mij toch ;-) Maar, de reden waarom ik niet helemaal enthousiast ben, is omdat ik steeds moet denken aan die heerlijke aardbeienmacarons die ik ook maakte met een mix, maar dan
die van Ruf. Dus als ik één mix zou aanraden óf zelf opnieuw zou kopen, is de kans veel groter dat ‘t die is.. omdat chocolade nogal “gewoontjes” is, sorry Aveve, maar maak snel eens een macaronsmix met een andere smaak, en ik koop hem zeker wel!

Hebben jullie deze mix al eens geprobeerd? Deel jullie ervaringen zeker met mij (en mijn lezers)!

0 reacties:

Een reactie posten