/*

16 juli 2012

How to: je eigen muntextract maken

DSC_0497

Munt groeit zo hard, dat sommige mensen hem als “onkruid” bestempelen. Dus, heb je een muntplantje (of struik) in je tuin staan, dan is de kans groot dat je rond deze tijd soms wat munt te veel hebt. Maar geen paniek, ik heb een ideale oplossing voor jullie: maak muntextract van je munt!

 

Het maken van muntextract is heel eenvoudig: je neemt muntblaadjes en laat die een tijdje weken in vodka.

Ik gebruik voor deze extracten van die kleine flesjes vodka van 33cl. Zo heb ik meteen de vodka én een goed af te sluiten flesje. Van dit flesje had ik al een klein beetje gebruikt, al weet ik niet meer direct waarvoor. Doordat er een beetje gebruikt is, was er direct ook wat meer plaats om het flesje te vullen, handig!

De vers geplukt muntblaadjes waste ik eerst met wat koud water, om zeker te zijn dat er geen beestjes of aarde in mijn extract zou komen te zitten. Met een handdoek probeerde ik ze zo goed mogelijk te laten drogen, maar ik liet ze ook nog even aan de lucht verder opdrogen.

Uit al mijn muntblaadjes heb ik maar een selectie gebruikt. Hoeveel je moet gebruiken is afhankelijk van hoeveel vodka je hebt en van je container. Want je moet gewoon zoveel blaadjes er in stoppen, tot je flesje (of potje) helemaal vol munt zit, die bedekt wordt met vodka. Je wilt geen blaadjes boven de vodka uitsteken hebben, want die worden snel slecht. Net voor ik de blaadjes in het flesje deed, kneusde ik ze een beetje door ze te plooien, maar dat gebeurde sowieso al een beetje doordat ze door de flessenhals moesten.

DSC_0500

Als je flesje zo vol zit, schud ‘t dan eens goed, en zet ‘t op een donkere, koele plek. Voor ongeveer 2 weken schud je het dagelijks (of zo vaak als je er aan denkt) en na die tijd is je munt-extract klaar!

Giet dan het extract even over in een kommetje, de blaadjes bleven bij mij in’t flesje steken, verwijder de blaadje, doe het extract terug in het flesje en je bent klaar! Eventueel kan je het extract ook door een kaasdoek of filterdoek gieten en de blaadjes die in de kaasdoek blijven zitten goed uitknijpen om je extract wat sterker te maken. Ik vond de muntsmaak in mijn extract al sterk genoeg, dus deed dit niet.

Nu vragen jullie je misschien af: “ok, muntextract maken is eenvoudig, maar waar ga ik het dan voor gebruiken?” Wel, om eerlijk te zijn, ik weet het zelf nog niet zo goed. Ik ga er een beetje mee experimenteren en denk vooral aan gebak met chocolade om een beetje extract aan toe te voegen. Ik houd jullie zeker op de hoogte. Wat ik wel ondertussen al geleerd heb, is dat er een verschil is tussen munt en pepermunt van smaak. Dus kom je een recept tegen dat expliciet pepermuntextract als ingrediënt heeft, dan zal je ook een extract moeten maken van pepermunt (wat een variant op gewone munt is). Maar, wat een geluk, dat maak je dus op exact dezelfde manier. :-)

0 reacties:

Een reactie posten