/*

09 juli 2012

Hoe lang kan je cakepops bewaren?

2011.11

Een veel terugkomende vraag in mijn inbox, in comments of bij google zoektochten die leiden naar mijn artikel over cakepops is toch wel de bovenstaande. Ik heb zelf niet heel erg vaak cakepops gemaakt en al zeker niet altijd erg lang bewaard, maar samen met alles wat ik weet over cake, frosting en na wat research op het internet, denk ik toch dat ik jullie wat advies kan geven. Maar hét antwoord is wel afhankelijk van de omgeving waarin je je cakepops wilt bewaren.

 

Kamertemperatuur: 2 weken

Als je cakepops gemaakt zijn met een frosting met veel suiker en als de gebruikte eiwitten ook nog eens verhit zijn geweest (zoals bijvoorbeeld deze ‘professionele’ boterroom), is de cakepop op zich goed houdbaar op kamertemperatuur. De afscherming van de omgeving door een laagje chocolade beschermd cake en frosting alleen maar meer tegen de omgeving. Je kan de cakepops nog extra afschermen door ze individueel te verpakking in plastieke zakjes, zoals lolly’s, of ze in een luchtdichte doos te stoppen.

Risico’s:

Zorg wel dat ‘t wel echt normale kamertemperatuur is, dit wilt zeggen 20°C max. Dat betekent ook dat de zon er niet rechtstreeks op mag schijnen op een warme dag. Als het warmer wordt, kan je boterroom of frosting in de cakepops te zacht worden en je bolletjes (of andere figuurtjes) rare vormen beginnen aannemen.

Bewaar wel geen cakepop balletjes zonder chocolade coating op kamertemperatuur, dan wordt de cake aan de buitenkant korrelig en zal het resultaat ná het dippen in chocolade niet zo glad zijn als je zou willen.

Koelkast: weinig toegevoegde waarde

De cakepops in de koelkast stoppen heeft weinig voordelen en meer nadelen ten opzichte van kamertemperatuur. Ik zou’t persoonlijk alleen maar doen als je geen koele plek in huis hebt en de cakepops dus structuur beginnen te verliezen.

Risico’s:

“Zweten”: als de cakepops van een koude frigo direct in een warme omgeving geplaatst worden, beginnen ze te zweten – er ontstaat een vochtig laagje op je pops door condensatie. Dit kan je wel verhinderen door de cakepop langzaam te laten wennen aan de nieuwe temperatuur: van de koelkast in een koele kamer (of kelder) en daarna pas naar een warmere plek.

Breken: er kunnen barstjes ontstaan in de coating. Dit gebeurt waarschijnlijk doordat de coating niet helemaal is afgekoeld voor je de cakepops in de koude frigo zet, waardoor het plotse temperatuurverschil de barsten veroorzaakt.

Diepvries: 2 maanden

Wat het meest aan te raden is, met weinig risico’s, is het invriezen van de cakeballetjes voordat je het versiert, en dan de coating (chocolade of candy melt) aanbrengen op de dag dat je de cakepops wilt eten of serveren. Dip de diepgevroren cakebolletjes wel niet meteen in je warme coating, want dan kan opnieuw het grote temperatuurverschil voor basten zorgen. Zet de balletjes dus eerst een uurtje in de koelkast.

Wil je de cake pops versierd invriezen, probeer je versiering dan eenvoudig te houden, hoe meer kleine dingetjes op je cakepop die er af zouden kunnen vallen, hoe risicovoller invriezen is. Ook verschillende kleurtjes zouden in elkaar kunnen gaan overlopen. En dat is vooral te wijten aan het ontdooiproces achteraf, waarbij het risico op “zweten” alleen maar toeneemt ten opzicht van de koelkast.

Risico’s:

“Zweten”: zet de cakepops van uit de diepvries eerst in de koelkast, daarna pas op kamertemperatuur. Voorkom een temperatuurshock!

“Breken”: zorg dat de coating helemaal is afgekoeld! Zet, indien mogelijk, de cakepops eerst een uur in de koelkast en daarna pas in de vriezer.

Zijn jullie nog op problemen gestoten bij het bewaren van cake pops of hebben jullie nog tips? Deel ze dan zeker bij de comments!

1 reacties:

Bee zei

Bedankt voor de tips!
Dit weekend zal ik de resultaten showen ;-)

Groetjes,
Bianca

Een reactie posten