/*

03 juli 2012

Food fakers: Choco crunchies van Hema vs. Maltesers

P1120576
Op Koekjeshoek is al 2 keer een vergelijking tussen 2 koeken gemaakt, een populaire versie van een duurder merk en een goedkopere versie van een supermarktmerk. En in allebei de gevallen was de supermarkt Aldi (voor wie het nog niet gelezen heeft, het ging over de Olé en Caramia). De artikeltjes werden bij jullie goed onthaald en hoewel ik graag meer testjes wou doen, wist ik niet direct hoe ik de testjes in een tekstje moest stoppen. Ik denk dat dit vooral kwam doordat het eerste artikeltje (de Olé) meer gericht was op de vraag of ‘t nu hetzelfde is als een Leo. Maar, ik heb nu besloten me niet meer te richten op gelijkenissen, maar ook op de verschillen. Ik ga nu de “nep”-versies van bekende koekjes gewoon een score te geven. En deze score is gebaseerd op 5 categorieën verpakking, ingrediënten, vorm, textuur en natuurlijk.. smaak! We beginnen met Choco Crunchies, de HEMA-versie van Maltesers.


Verpakking (1/1)
De verpakking van de Choco Crunchies is gelijkaardig aan die van de Maltesers: rode kleur, een pouch pack en de chocolade snoepje over de verpakking gestrooid. Toch lijkt het er niet heel erg op dat er hard geprobeerd is om de verpakking na te bootsen, er is eerder uniformiteit met andere HEMA-producten. Aan de chocolade Crunchies die op de verpakking staan, kan je al vermoeden dat deze er wat anders uitzien dan de Maltesers. Terwijl de doorgesneden Malteser heel veel vulling toont, zie je bij de Crunchies vooral chocolade. Persoonlijk vind ik de verpakking van de Maltesers wel het mooist.


Toch geef ik graag een punt voor de verpakking, die te wijten valt aan een groot verschil: de Choco Crunches verpakking van Hema heeft een handige hersluitbare strip. Je kent ‘t wel: zo twee plastieken kantjes die je in elkaar kan duwen. Dat vind ik een hele verbetering ten opzichte van de Maltesers, kunnen ze nog iets van leren! ;-)
Downloads1

Ingrediënten (1/1)
Allebei de chocoladesnoepjes hebben een hele waslijst aan ingrediënten. De HEMA Crunchies verschillen van de Maltesers doordat er geen rijsmiddel inzit en meer soorten meel. Vooral dat meel is nogal cruciaal, want gewoon tarwemeel is vervangen door volkoren tarwemeel, wat echt wel anders is van smaak. En, het zorgt er ook voor dat er veel meer vezels zitten in 100 gram Crunchies dan 100 gram Maltesers, af te lezen uit de calorieverdeling. In’t algemeen kan gezegd worden dat de Maltesers in feite ongezonder zijn dan zijn nep-variant, de Crunchies. Dat is vooral te wijten aan meer vet én meer suiker in de Maltesers. Opnieuw dus een punt, want ookal zullen de crunchies niet écht gezonder zijn, iets minder vet en suiker is ook al beter, toch? :-)


Vorm (0/1)
Apart valt het misschien niet zo heel erg op, maar zodra je een Malteser langs een Choco Crunchie legt, zie je meteen dat de Maltesers veel groter en glanzender zijn dan de Hema-varianten. Bovendien hebben de Crunchies een nogal onregelmatige vorm. Alhoewel dat er bij de Maltesers ook een aantal “misvormpjes” zijn, is het percentage bij de Crunchies veel groter. Sorry, geen punten hiervoor, Hema.
P1120583


Textuur (0/1)
Het verschil in grootte valt nog meer op wanneer je de Maltesers en Crunchies naast elkaar legt zoals de foto hieronder. Maar wat ik je vooral probeerde tonen was het verschil in textuur, alhoewel je dat niet zo goed kan zien. De Maltesers zijn in't algemeen lichter en luchtiger van textuur. Je kent 't gevoel waarschijnlijk wel dat als je erin bijt, dat de malteser zo lichtjes krakt en bijna direct verdwijnt in je mond. De Choco Crunchies hebben dit helaas niet: de binnenkant is iets harder en je moet er precies meer op kauwen. Doordat de Choco Crunchies ook kleiner zijn is de verhouding chocolade versus vulling ook wat anders, hier proef je meer de chocolade. Het laat een beetje een klef, plakkerig gevoel in je mond achter, wat je bij de Malteser helemaal niet hebt. Opnieuw geen punt dus.
P1120598
Smaak (0/1)
Uiteindelijk is het allerbelangrijkste van deze snoepjes toch wel de smaak. Ik heb al een paar hints gegeven in de tekstjes hierboven, dus ik ga't kort houden: de Choco Crunchies zijn verre van even lekker als de Maltesers. Jammer! De volkoren tarwe, de hardere, minder luchtige vulling, de kleffe chocolade.. nee, alles wat de Malteser heeft van smaak, vorm en textuur is net iets beter. 


Totaal: 2/5
“Niet echt een goede score” is nog lief gezegd, maar de Crunchies zijn dus gebuisd. Ik zou persoonlijk de Choco Crunchies ook niet opnieuw kopen.. nee, geef mij zeker en vast maar de échte Maltesers! Sorry Hema!


Hebben jullie deze Choco Crunchies al eens geproefd? Laat 't weten of je't met mij eens bent of niet. :-)

0 reacties:

Een reactie posten