/*

24 juli 2012

3 soorten spuitzakken vergeleken

P1090994
In mijn artikeltje over hoe je met een spuitzak moet werken, gaf ik al een paar tips over de aanschaf van een spuitzak. Maar toch lag daar meer de nadruk op de techniek, vandaag wil ik wat meer uitweiden over het materiaal. Want wisten jullie dat spuitzakken niet alleen in verschillende vormen (groottes) komen, maar ook in verschillende stoffen? En ze hebben elk hun voordelen en hun nadelen. Hieronder geef ik er mijn eigen kijk op.

1. Plastieken spuitzak
Plastieken spuitzakken zijn waarschijnlijk de meest gekende en gebruikte spuitzakken. Ze zijn ook superhandig in gebruik en na het gebruik… hoef je ze maar weg te gooien. Ik heb gelezen dat veel mensen ook goedkope snoepzakken gebruiken in plaats van echte spuitzakken. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, maar ik zou jullie toch willen waarschuwen dat een zak van goede kwaliteit ook zijn voordelen heeft. Ten eerste zijn de “echte” spuitzakken gemaakt met een punt in zo een hoek, zodat spuitmondjes er perfect in passen. Bovendien zijn deze zakken gemaakt van materiaal en op zo een wijze, dat ze goed tegen een hoge druk kunnen. Want zakken durven nog al eens.. te ontploffen of te scheuren. Bij lichte “spuitstoffen” zoals frosting zal de druk in een zak nog wel meevallen, maar als je een zak té vol doet, of zwaardere beslagen gebruikt zoals een koekjesbeslag dat je wilt spuiten, kan dit wel een probleem zijn.
1-P1100815plastieken spuitzak van Onewayplastics, 5€ voor 24 zakken
2. Stoffen spuitzak
Om het ontploffingsgevaar te minimaliseren, kan je een linnen spuitzak gebruiken. Deze kan zeker een hogere druk aan. Bovendien zijn deze spuitzakken te hergebruiken. Je moet ze gewoon afwassen met heet water en wat afwasmiddel en daarna laten opdrogen. Ik zet mijn spuitzak dan vaak open boven op de verwarming (als die aanstaat), dan gaat dat lekker snel. Afhankelijk van het merk kan je deze spuitzakken ook wassen in je afwasmachine of gewoon hygiënisch uitkoken in wat kokend water.


De stoffen spuitzak die ik kocht, heeft een adapter (bevestigingssysteem voor de spuitmond) die vast zit in de zak. Hierdoor kan je dus alleen maar spuitmondjes gebruiken die op dit adaptersysteem passen, wat wel jammer is. Nu ben ik voor deze spuitzak beperkt tot de 4 spuitmondjes die erbij zaten, terwijl ik voor mijn plastieken spuitzakken altijd meer en meer spuitmondjes kan kopen. Mijn advies hierover is dus: ookal lijkt ‘t een goed koopje om spuitmondjes tesamen met een spuitzak aan te schaffen, als je van plan bent je spuitzak voor veel verschillende doeleinden te gebruiken, koop ze dan toch misschien maar best apart.
P1110459stoffen spuitzak van Dr. Oetker, met 4 spuitmondjes, 7€
3. Garneerspuit
Deze is technisch gezien geen spuitzak, maar was toch mijn eerste versie van eentje. Als je echt niet handig bent met een spuitzak, is dit misschien een goede introductie. Met deze spuit maak je netzozeer mooie toefjes, krullen,… Hij is hergebruikbaar en ontzettend makkelijk te reinigen. Een nadeel aan deze manier van werken is wel, net zoals hierboven beschreven, dat je alleen maar de spuitmonden kan gebruiken die voor dit systeem zijn ontwikkeld, je kan geen extra spuitmondjes kopen. Alhoewel dat ik dit in’t begin fijner vond werken omdat ik nogal onervaren was met de spuitzak, heb ik deze spuit direct laten liggen toen ik met een spuitzak leerde werken. De spuit is nogal klein, waardoor dat je hem heel vaak moet bijvullen als je een aantal cupcakes wilt frosten bijvoorbeeld. Bovendien is het werken met deze spuit niet ook helemaal knoeivrij, of bij mij toch niet. Telkens als ik de spuit dichtdraaide na het vullen (aan de knop rechts op de foto) spoot er een beetje vulling langs de kanten van de draaiknop naar buiten, zodat ‘t langs de spuit naar beneden liep. Niet echt een pretje. Bovendien is deze spuit ook echt wel meer voor slagroom bedoeld dan wat zwaardere frosting of beslag.. dan maak je de spuit kapot (wat ik dus effectief gedaan heb). Toch niet helemaal een aanrader dus.
           DSC_0797 Leifheit garneerspuit met 6 spuitmondjes, 8€


Hebben jullie spuitzakken in huis? Wat is jullie favoriet?

0 reacties:

Een reactie posten