/*

30 juli 2012

3 handige tools/sites voor online verzamelaars

Een groot deel van de inspiratie voor recepten, vormgeving en zelfs tips en technieken verzamel ik op het internet door blogs te volgen, te googlen of gewoon wat te verdwalen op’t wereldwijde web. In het begin hield ik alle leuke inspirerende ideetjes, recepten en handigheidjes bij door bookmarks te maken van de site. Maar als snel werd dat een zootje. Ondertussen heb ik een soort van verzamelsysteem ontwikkeld dat wat overzicht brengt in de chaos. Mijn “systeem” bestaat uit 3 websites/ tools waarvan ik de laatste pas vorige week ben beginnen gebruiken. En ik ben er vast van overtuigd dat er minstens eentje ook voor jou handig zal zijn!

 

1. Bloglovin om blogs te volgen

Ik denk dat ik bloglovin al een aantal keer vermeld heb op mijn blog, maar ik vind ‘t dan ook zó handig! Ik volgde al een aantal blogs toen ik bloglovin ontdekte en dat resulteerde erin dat ik elke ochtend of avond een rijtje in mijn hoofd overliep van blogs die ik leuk vond, eerst naar blog x, dan blog y, … Vaak controleerde ik blogs een aantal keer zonder dat er een nieuwe blogpost op was gekomen. Bloglovin is een website die werkt op basis van een RSS service. Je “abonneert je” of “volgt” een aantal blogs en telkens er een nieuw artikeltje op komt, verschijnt de titel, eventueel een foto en de eerste zinnen van het artikel. Er bestaan nog een aantal verschillende andere RSS services, zo kan je bijvoorbeeld ook via mail op de hoogte gehouden worden of via Google Reader.

Maar, deze website is meer dan een RSS reader. Door blogposts te “liken”, worden ze voor je in een aparte categorie bewaard, wat ik dus vaak gebruik. Regelmatig ga ik op zoek tussen mijn “liked posts” om terug wat inspiratie voor wat recepten op te doen. Bovendien wordt er op Bloglovin ook gedeeld hoeveel volgers elke blog heeft en hoeveel likes een individuele post heeft. Hierdoor kan je altijd wat inspiratie opdoen bij de populaire blogs en posts.

bloglovin

2. Evernote om recepten te selecteren en bewaren

Als ik natuurlijk recepten vind buiten de blogs die ik op Bloglovin’ volg, heb ik ook een systeem nodig om deze te bewaren. En daarvoor gebruik ik Evernote. Evernote is een website, maar ook software die je moet downloaden, die kan functioneren als een bewaarmap die je van overal kan bekijken en bewerken. Je kan webclips én zelfgeschreven noties opslaan. Wat ik er superhandig aan vindt, is dat je alles heel goed kan sorteren in mapjes, door te taggen op categorieën en vooral.. dat je aanpassingen kan doen. Ken je die kookblogs waar er eerst paginalang een persoonlijk verhaal wordt gegeven vooraleer het recept wordt gedeeld, dit kan je hier gewoon wegknippen! Ik vind ‘t ook handig om dingen te noteren, als Engelstalige ingrediënten niet direct een belletje doen rinkelen of nadat ik iets heb uitgeprobeerd even vermelden wat ik ervan vond.

evernote

3. Pinterest om inspiratie te bewaren, op te doen én te delen

Deze laatste website/app gebruik ik nog niet zo heel lang, maar ik vind hem wel meteen al heel leuk! Pinterest werkt als een prikbord vol met foto’s en is dus heel erg visueel. Het kijken naar gerechten is voor mij een belangrijk onderdeel in’t bepalen of ik een recept graag wil uitproberen of niet, en zo een visuele tool is daarbij natuurlijk heel leuk. Pinterest is tegelijkertijd een sociale netwerksite, wat wilt zeggen dat je een account aanmaakt met een naam en een profiel, je mensen actief kan volgen en je ook gevolgd kan worden. Als je iemand volgt, komen op je “following board” de foto’s voorbij die gepind zijn door die persoon, zodat jij misschien door zijn pins wordt geïnspireerd om ze te “repinnen”.

Je kan je pins natuurlijk groeperen in verschillende categorieën en een eigen omschrijving geven. Op je board zie je dan alleen die foto en de omschrijving, maar als je erop (dubbel)klikt, kom je op de oorspronkelijke website van de foto, waar je dan eventueel het recept kan bekijken.

Wat ik nog wat mis bij Pinterest is de optie om private boards te maken. Echt alles wat je pint is openbaar, wat me er van weerhoudt om bepaalde zaken te pinnen, niet direct voor Koekjeshoek, maar eerder privé. Maar ben je dus benieuwd welke recepten de Koekjeshoek dus net niet halen of wil je een sneak preview op dingen die er mogelijk binnenkort hier verschijnen (een kijkje achter de schermen dus een beetje), volg me dan zeker op Pinterest ;-)

pinterest

Gebruiken jullie ook een van deze websites of heb je nog andere tips? Laat het mij zeker weten!

0 reacties:

Een reactie posten