/*

11 juni 2012

Recept uitgetest: macarons van Goe Gebakken

DSC_0201

Na de mislukking van mijn eerste poging om macarons de Paris te maken (te wijten aan een verkeerd recept, dat blijkbaar voor een ander soort macarons was), heeft het echt heel lang geduurd voor ik nog eens een tweede poging aanvatte. Ik heb heel veel tips en recepten ontvangen bij de reacties van mijn SOS Piet poging, waarvoor dank, maar toch koos ik opnieuw voor een recept van een televisie kookprogramma, ditskeer “Goe Gebakken”. Ben je benieuwd of ik nu wel uit de oven kon toveren wat ik hebben wou: mooie macarons, met een fel kleurtje, een ronde vorm, geen barsten en een mooi voetje? Dan is de foto hierboven al een mooie voorbode, maar lees zeker ook verder ;-)

Het recept

Ik heb geen van de Goe Gebakken kookboeken en dus zocht ik het recept online op. Op de website van het programma vond ik zowel een uitgeschreven recept als een videofragment. Toen ik de video bekeek, viel mij wel op dat daarin een andere hoeveelheid eiwit werd gebruikt dan in ‘t recept op de website. 100 ml versus 150 ml, het lijkt me wel een essentieel verschil Uiteindelijk koos ik ervoor het videofragment te volgen: 150 ml. Nu ik dit artikeltje schrijf zie ik dat ‘t recept blijkbaar verbeterd is op de website, 150ml was juist!

Dit werden dan de ingrediënten:

150ml eiwit

50 gram fijne suiker

270 gram broyage (135 gram amandelpoeder + 135 gram poedersuiker)

110 gram poedersuiker

een mespunt kleurstofpoeder

De bereiding:

Op zich lijkt de bereiding niet zo moeilijk: je klopt het eiwit met wat suiker op en voegt er dan en mengsel van amandelpoeder en poedersuiker bij. Hierin moet je dan 10 minuten roeren, “macaroneren”, totdat het beslag wat glanst, een teken dat de poedersuiker gesmolten is in het beslag. 10 minuten roeren deed mijn beslag vooral in volume serieus afnemen. Maar als ik naar de video keek, zag ik dat dat bij Sofie ook het geval was, alles onder controle dus. In het recept werden de macarons gekleurd met kleurstof in poedervorm. Ik heb alleen vloeistof of gel kleurstof in huis en besloot de gel te gebruiken. Om zeker te zijn dat ‘t recept niet mislukte door de kleurstof en niet door ‘t recept (of mijn handelingen) op zich, besloot ik maar de helft van ‘t beslag te kleuren.

Wanneer ik het beslag erna op de bakplaat spoot, bleek dat ik ‘t toch niet helemaal onder controle had: na eventjes rusten, liepen de hoopjes die ik gespoten had enorm uit, totdat maar een dun schijfje overbleef. Ik moest ook vele hoopjes van elkaar scheiden door een deel van’t beslag weg te nemen, anders ging ik één grote macarons hebben in plaats van een tiental kleintjes. P1120138

Het recept zegt dat je na het spuiten van de koekjes moet wachten tot er een dun vliesje op het beslag komt. Hoe lang je moet wachten, werd er wel nergens vermeld en na een uur was mijn geduld op. Een vliesje, dat heb ik niet gezien.

Het resultaat:

Toon mijn dunne hoopjes beslag uit de oven kwamen, vond ik de macarons eigenlijk redelijk goed gelukt. De roze kleur was niet zo fel al ik gehoopt had, maar toch nog mooi, ze waren niet gebarsten en ze smaakten zoals het moet. Alleen, hun vorm was niet helemaal zoals het moet zijn. Doordat het beslag redelijk loperig as, was het moeilijk om hele mooie cirkels te spuiten. Maar, nog erger: de macarons waren filterdun en hadden geen “voetjes”. Ze waren enorm hol. Op zich niet erg, maar dan moet je wel opeens erg veel vulling tussen twee koekjes spuiten om een mooi uitziend koekje te hebben, niet meteen ideaal.

P1120156

Conclusie:

De macarons die ik met dit recept maakte waren redelijk degelijk, maar niet ideaal. Bij het maken van het recept stegen er toch nog een aantal vragen op die zowel het uitgeschreven al het gefilmde recept niet helemaal konden beantwoorden.

Toen ik een bakles-studiegenootje over mijn ervaring met dit recept vertelde, zei ze me dat ik het beslag een uur in de koelkast moest leggen vóór het spuiten van de koekjes. Een tweede poging met dit recept volgde dan snel. Maar, heel bizar, die koekjes hadden nog minder geslaagde macaronskoekjes als resultaat dan de eerste poging. Ik denk dat ik dus maar ga blijven zoeken naar het voor mij ideale macaronsrecept. Derde keer, goede keer! Of toch maar gewoon zo een mix blijven gebruiken in’t vervolg?

Ahja, en nog iets dat ik jullie kan meegeven. Bij het recept wordt ook gezegd dat je een vulling op basis van platte kaas kan gebruiken. Dat bleek bij mij dus een grote ramp: alle koekjes die gevuld waren met een plattekaasmengsel waren superslap geworden en hierdoor niet echt eetbaar meer (ze werden prak als je ze vastpakte), écht geen aanrader!

0 reacties:

Een reactie posten