/*

22 juni 2012

Recept: Red velvet whoopie pies (zonder kleurstof)

DSC_0010

Hebben jullie al van whoopie pies gehoord? Ze zeggen wel een dat whoopies de opvolgers zijn van de cupcakes. In mijn ogen hebben ze niet dezelfde leuke uitstraling als cupcakes en dus duurde ’t lang voor ik mee op de whoopie-trein stapte. Uiteindelijk maakte ik ze omdat ik cupcakes mee wou nemen op verplaatsing en ik mij bedacht dat dit met whoopies toch wel veel gemakkelijker zou zijn. Whoopies zijn immers van smaak ongeveer hetzelfde als cupcakes: het beslag lijkt op een cakebeslag (maar een beetje steviger) en ze worden gevuld met de frosting die je normaal bovenop je cupcakes doet. Uiteindelijk maakte ik dus red velvet whoopies in plaats van red velvet cupcakes. En na de whoopies eens effectief gemaakt te hebben, vind ik ze wél opeens heel leuk. Dit ga ik nog eens maken! En ze hoeven zeker niet saaier te zijn dan cupcakes, je kan ze ook versieren, en dat ga ik de volgende keer zeker ook eens proberen!


Ik heb geen kleurstoffen gebruikt voor deze whoopies, dus ze zien niet helemaal rood, maar dat verandert de smaak gelukkig niet! Ik dacht dat ’t toevoegen van geconcentreerd rode bietensap mijn whoopies een rode schijn zouden geven en hoewel ik het een beetje zag (niet zichtbaar op foto), kan ik de kleur absoluut geen succes noemen, maar de smaak is wel nogaltijd even goed. Na nog wat extra research online vond ik wel nog een andere mogelijkheid voor rode whoopie pies of cupcakes: unprocessed cacao poeder! Dat zou in interactie met karnemelk wel een rode kleur geven. Nu alleen nog maar zoeken waar ik dat kan kopen en nog een keertje proberen. Gebruik gerust rode kleurstof als je wel een echte red velvet whoopie wilt. 

Ingrediënten (voor ongeveer 24 whoopie pies):
230 gram boter (kamertemperatuur)
185 gram fijne suiker
40 gram lichtbruine suiker (cassenade)
2 eieren
2 theelepels vanille-extract
35 ml geconcentreerd rodebieten sap (bietensap 15 minuten laten inkoken)
420 gram bloem
45 gram cacaopoeder
0,5 theelepel bakpoeder
0,5 theelepel baksoda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout)
0,5 theelepel zout
200 ml karnemelk (of 185ml melk met 1 el citroensap in)


Zo ga je te werk:
1. Concentreer het bietensap door het 15 minuten te laten koken op een matig vuurtje. Op deze manier verdampt er water en wordt ‘t sap dikker, maar de kleur ook wat intenser. Verder dan een zachtjes rode schijn ben ik wel niet gekomen, dus als je echt graag rode whoopies hebt, gebruik je best 2 eetlepels kleurstof (gel) toe in plaats van het bietensap.


2. Klop de boter en de 2 soorten suiker samen licht en luchtig met een elektrische klopper.


3. Voeg de eieren één voor één toe en klop telkens tot het ei helemaal vermengd is met de boter.


4. Voeg het bietensap (of kleurstof) en het vanille-extract toe en klop opnieuw enkele minuten tot je een egale, mooie kleur hebt.
whoopie pies
5. Meng alle droge ingrediënten: de bloem, bakpoeder, baksoda en zout en voeg één derde ervan toe bij het beslag. Meng eerst op een lage stand (anders stuift het bloem uit je mengkom) en klop dan een minuut tot alles goed vermengd is.


6. Voeg de helft van de karnemelk aan het beslag toe en klop opnieuw een minuut. Voeg nog eens 1/3e van de droge ingrediënten toe, opnieuw de helft van de melk en als laatste nog de droge ingrediënten terwijl je tussendoor telkens 1 minuut klopt, of tot alles goed vermengd is.


7. Verdeel met lepels of een spuitzak het beslag over een met bakpapier bedekte bakplaat. De mooiste rondjes krijg je als je een spuitzak gebruikt. Hou ongeveer 2 cm afstand tussen twee hoopjes beslag, zodat je whoopies niet aan elkaar vastgebakken worden.
whoopie pies1
8. Bak de whoopies voor 10 minuten op 175C°. Je zal dit waarschijnlijk in 2 of zelfs 3 keer moeten doen, want niet al de whoopies passen op één bakplaat.


9. Laat de whoopies 2 minuten staan op de bakplaat nadat ze uit de oven komen, laat ze daarna verder afkoelen op een (taarten-) rooster.


10. Als de whoopies volledig zijn afgekoeld, kan je ze vullen. Spuit (of schep) op één whoopie je vulling en zet er een andere whoopie bovenop. Klaar!

0 reacties:

Een reactie posten