/*

01 juni 2012

Recept: Havermout Koekjes met superveel smaak

P1120816

Toen ik dit recept deze week tegenkwam, wou ik het direct uitproberen. Ik wou al langer havermoutkoekjes maken, maar bij dit recept werd het niet langer uitgesteld. Deze koekjes zitten namelijk vol van smaak: chocolade, kokosnoot, kaneel, bruine boter, vanille.. allemaal super! Dit koekje is dus helemaal niet saai en bevalt mij (maar ook andere proevers) zeer erg. Bovendien zijn deze koekjes ook nog vrij gezond door de havermout die er in zit: ze geven je een erg gevuld gevoel, zijn rijk aan vezels, vitamine B1, fosfor en magnesium. Helemaal ideaal dus!

 

Ingrediënten (voor ongeveer 40 koekjes)

225 gram boter

225 gram bloem

1 theelepel zout

1 theelepel baking soda (natriumcarbonaat of zuiveringszout)

1 theelepel kaneel

145 gram bruine suiker

90 gram fijne suiker

2 eieren

1 theelepel vanille-extract

2 eetlepels  (30 ml) water

250 gram chocolate chips

85 gram kokosschilfers

250 gram havermout

Zo ga je te werk (ongev. 40min + 15min bakken per bakplaat)

1. Smelt de boter in een pannetje op een matig vuurtje en laat bruinen. Dit doe je door de boter te laten koken tot die lichtjes van kleur verandert en een noot-achtige geur krijgt. Zorg dat je ondertussen regelmatig roert, want tijdens het koken zorgt de boter voor zoveel schuim dat je de kleurverandering niet ziet, en de boter onderaan je pan aanbrandt! Als je kleine donkere stipjes ziet in je boter, kom je op’t punt van verbranden en moet je de boter van ‘t vuur nemen.

2. Giet de gebruinde boter in een metalen of glazen mengkom en laat enkele minuten afkoelen. havermout_koekjes

3. Voeg de bruine en fijne suiker bij de boter en meng voor een aantal minuten op hoge snelheid tot een egale, goed gemengde massa.

4. Voeg de eieren en vanille-extract toe en meng nog eens op matige snelheid opnieuw tot alles goed vermengd is.

5. Meng de bloem, met het zout, baksoda en kaneel in een mengkom en voeg bij het beslag, samen met het water. Meng nu niet meer elektrisch, maar met een houten lepel.

havermout_koekjes1

6. Voeg de chocoladedruppels en kokosschilfers toe en vermeng. Voeg tot slot ook de havermout toe en vermeng opnieuw totdat alles goed vermengd is.

havermout_koekjes2

7. Schep het deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Je kan dit gewoon met een lepel doen, een beetje ruw (links), of bolletjes kneden van het deeg en die wat plat duwen. Je krijgt zo twee lichtjes verschillende koekjes. De bolletjes zorgen voor een meer dens, zacht koekje, terwijl de ruwe vormen krokanter zijn.

havermout_koekjes3

8. Bak in een oven aan 175°C voor ongeveer 12 à 15min. Laat enkele minuten op de bakplaat afkoelen en schep ze dan op een taartenrooster om volledig af te koelen. Je kan ze in een goed af te sluiten doos tot een week bewaren.

Smakelijk!

1 reacties:

anja zei

Deze koekjes gemaakt en zijn echt verzadigend. Lekker.

Een reactie posten