/*

07 juni 2012

Recept: Frangipane

P1120924-001

Frangipanes wou ik heel graag eens in de bakles maken, maar uiteindelijk is ‘t er niet van gekomen. Ik besloot dus zelf het recept op te zoeken in de cursusboek van de les. De bodem van de frangipane werd hierin niet gemaakt van bladerdeeg, maar  vaneen korstdeeg dat een variant van gewoon bladerdeeg. Ik besloot het wat te vereenvoudigen en wel gewoon bladerdeeg te gebruiken, zelfs gewoon voorgekocht uit de winkel. Het recept hieronder is best wel lang en daardoor lijkt het misschien wel moeilijk, maar dat is ‘t echt niet. En het is superlekker, vooral als je er zoveel glazuur op kan doen als je wilt, want bij de frangipanes in de winkel vind ik dat altijd te weinig ;-)

 

Ingrediënten (voor ongeveer 6 grote frangipanes, zoals hierboven op de foto):

300 gram bladerdeeg (en beetje afhankelijk van de grootte van je taartjes)

125 gram boter

250 gram broyage (125 gram amandelpoeder + 125 gram fijne suiker)

2 eieren

60 gram bloem

1 theelepel amandel-extract

extra: abrikozenconfituur, een ei, royal icing (eiwitglazuur)

materiaal: een mengkom, taartvormpjes (diameter +/- 8cm), elektrische klopper of garde

Zo ga je te werk:

Maak eerst de frangipanevulling:

1. Roer de boter tot een gladde crème, met een garde op een lage stand.

2. Voeg de helft van de broyage bij de boter en vermeng opnieuw op een lage stand met een gardeklopper.

3. Voeg een ei toe en klop opnieuw op lage stand tot alles goed gemengd is.

4. Herhaal stap 2 en 3 met de overige broyage en ei.

5. Voeg de bloem en het amandelextarct toe en meng met een spatel onder het beslag.

frangipane

De taartjes vormen en vullen:

1. Vet je taartvormpjes (bij voorkeur 8cm doorsnede) lichtjes in en leg een bladervelletje erbovenop en duw heel lichtjes aan, maar nog niet diep in de vorm. Laat 10 minuutjes zo liggen. (Helaas heb ik hier geen foto van).

2. Duw daarna het bladerdeeg in de vorm, buig wat deeg over de rand en snijd daarna het deeg aan de rand af. Bewaar je restjes bladerdeeg voor de versiering straks. Probeer het bladerdeeg niet te forceren, scheurtjes en zichtbare deukjes zijn niet bedoeling! Als een stuk bladerdeeg niet wilt, laat het dan gewoon eventjes wat liggen, focus je op een ander vormpje en probeer erna nog eens.

3. Bestrijk de bodem van de frangipane met wat abrikozenconfituur (die ik niet in huis had, kan dus ook zonder).

4. Vul de vormpjes met frangipanevulling zo vol als je kan, maar strijk ze wel mooi glad af.

5. Gebruik de restjes bladerdeeg om de bovenkant te versieren. Ik legde twee vierkantjes geschrankt over elkaar, de tweede wat kleiner dan de eerste. Snij opnieuw af wat er over de rand van je vormpje uitsteekt.

frangipane1

Bakken en afwerken:

1. Als je de rand van het bladerdeeg nog ziet, kan je die doreren met een losgeklopt eitje (dit heb ik niet gedaan).

2. Zet de taartjes op een bakplaat en bak in een oven van 200°C voor ongeveer 20min.

3. Haal ze na heet bakken uit hun vormpjes en laat afkoelen op een taartrooster.

4. Bedek nog met een laagje royal icing (eiwitglazuur).

Smakelijk!

P1120919

0 reacties:

Een reactie plaatsen