/*

18 mei 2012

Recept: Tiramisutaart van Jeroen Meus

1-DSC_0178-001

Deze tiramisutaart van Jeroen Meus is niet alleen superlekker, maar vooral een superleuke presentatie van de anders vaak zo knoeiboelachtige scheppen tiramisu. Hij is ook nog eens heel leuk om te maken. In het totaal deed ik ongeveer een uurtje over het bereiden van deze taart, maar doordat hij niet de oven in hoeft, kan je dat veel tijd besparen. Deze taart maakt zeker indruk op je gasten en is een leuk dessert voor na een etentje!

Ingrediënten (voor een taart voor 8 personen):

21 gram gelatineblaadjes (ongeveer 6)

1 kopje sterke koffie (warm!)

2 dl amaretto

75 gram boter

200 gram speculaaskoekjes

1 pak lange vingers/boudoir (165 gram)

25 cl slagroom

125 gram suiker

500 gram mascarpone

Cacaopoeder om te bestrooien

Een springvorm met een doorsnede van 22cm

Zo ga je te werk:

1. Week de gelatineblaadje in een bordje of kommetje met koud water voor ongeveer 10min.

2. Meng de amaretto bij je warm tot hete koffie. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat ze smelten in de koffie. Roer zodat alle goed wordt opgenomen. Laat afkoelen, dit kan je eventueel versnellen door de koffie in de koelkast te zetten, maar laat hem ook niet té koud worden, dan wordt de gelatine al stijf.

1-tiramisutaart

3. Smelt de boter in een pannetje op het vuur of in een kommetje in de microgolfoven, laat hem wel niet bruin worden. Laat daarna kort afkoelen.

4. Verkruimel de speculaaskoekjes in een blender. Voeg de kruimels bij de gesmolten boter en vermeng goed zodat je een homogene massa hebt.

5. Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier, zorg dat er zo weinig mogelijk luchtbellen in zitten. Bedek het bakpapier met een laagje verkruimelde speculaas en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.

6. Snij de boudoirkoekjes doormidden, dip ze met de niet-gesuikerde zijde in wat amaretto en schik ze om de binnenrand van je springvorm, met de gesuikerde kant tegen de rand aan. Duw ze zo stevig mogelijk in de koekjesbodem. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Bewaar de boudoirkoekjes die je overhebt!

1-tiramisutaart1

7. Klop de slagroom samen met de suiker stijf op hoge snelheid.

8. Voeg de mascarpone toe en klop op lagere snelheid onder de slagroom.

9. Voeg de afgekoelde koffie bij het mengsel en roer alles goed onder elkaar.

10. Giet 2/3e van het mengsel over de taartbodem.

11. Verkruimel de overgebleven boudoirkoekjes. Je kan hiervoor een blender gebruiken, maar je kan ze ook goed verkruimelen door met de gesuikerde kant van een koekje te “schuren” over de zachte kant van een ander. Probeer maar eens!

12. Strooi deze kruimels over het mascarponemengsel in de taartvorm en bedek met het deel mengsel dat je hebt bewaard.

13. Laat de taart minstens 4uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met wat cacaopoeder voor het serveren.

1-tiramisutaart2

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten