/*

30 mei 2012

Mijn mening: Kenwood Major Classic

1-DSC_0281

Zoals ik jullie vorige week beloofde, vandaag een verslagje over mijn tevredenheid over de Kenwood Major Classic. Ik krijg regelmatig vragen over deze Kenwood, maar wil nogmaals benadrukken dat “de Kenwood” niet bestaat, er zijn verschillende modellen, met een verschillende kracht en volume. Lees daarover in dit artikel van vorige week, maar deze week nu eindelijk mijn persoonlijke mening over mijn Kenny!

 

Uitzicht

Voor deze conclusie hoef je eigenlijk de Kenwood niet zelf in huis te hebben, maar daar kan iedereen over oordelen in de winkel. Toch neem ik hem mee in de beoordeling omdat dit hét grootste minpunt is dat mijn lief spontaan antwoordde als ik hém naar zijn mening over de Kenwood vroeg. De Kenwood Major Classic is geen staaltje van mooi design. De plastieken cover ziet er nogal goedkoop uit ten opzichte keukenmachines die een volledig aluminium bedekking hebben. Ook de grootte en de vorm van de Kenwood is nogal bruusk in vergelijking met andere modellen. Het kan dus beter, maar echt storend is het niet.

Gebruiksgemak

De Kenwood is nogal groot en zwaar, en dus het oorspronkelijk opbergplan “in de kast zetten en alleen maar er uit halen bij gebruik” werd al snel geschrapt. Het is véél handiger om deze keukenmachine gewoon een plaatsje te geven op het aanrecht, maar dan moet je daar natuurlijk wel de ruimte voor zetten.

Toen ik op de eerste avond met onze Kenny de gebruiksaanwijzingen doornam, was ik wel een beetje overdonderd, moet ik zeggen. De handleiding is bijna een hele boek en ik wou de Kenwood niet “zomaar” gebruiken uit schrik iets mis te doen. Achteraf is’t een beetje onnozel dat ik zo dacht, want alles werkt vrij intuïtief.

Functies/accessoires

De keuze van het model van mijn Kenwood was deels gebaseerd op uitbreidingsmogelijkheden met accessoires. Iemand reageerde (anoniem) op mijn blogje van vorige week dat veel mensen zulke accessoires al in huis hebben in de vorm van een ander toestel, maar voor mij is dat niet waar. Ik heb buiten deze Kenwood geen elektrische toestellen in huis (behalve een vrij slechte blender, die binnenkort wordt buitengezet) en daarom vind ik het interessant om de stapel in de toekomst zo compact mogelijk te houden door ze allemaal te linken met deze Kenwood.

Bij de promotie van dit toestel kreeg je buiten de keukenrobot ook een blender (ik denk trouwens dat je die bijna altijd bij het model krijgt) en een rasper. Hoe deze eruit zijn kan je zien in het onderstaande filmpje, waarin ik de Kenwood voor het eerst uitpakte. Beide accessoires zijn makkelijk op het “basistoestel” te bevestigen, zodat je snel aan het werk kan. Doordat ze gebruik maken van de motor in de keukenrobot en zelf dus geen elektrische onderdelen heeft, kan je ze zorgeloos in je afwasmachine stoppen.

Ik moet wel toegeven dat ik de rasper zelden gebruik. Niet omdat hij niet goed werkt of onhandig is, maar eerder omdat ik de gewoonte niet heb om groenten op deze manier te snijden en raspen (en raspen gewoon al zelden doe). Het is veel natuurlijker voor mij om dit op een snijplank te doen met een mes, dan met een machine als dit. Bovendien is het ook, ondanks dat de onderdelen afwasmachinebestendig zijn, een grotere klus om dan deze rasper af te wassen dan gewoon een snijplank.

De blender heb ik wel al véél gebruikt. Hij is lekker groot, handig in gebruik en zeker geen klus om hem te kuisen. Wel vind ik dat hij het niet zo goed doet bij het vermalen van droge ingrediënten zoals koekjes of noten, maar ik weet ook niet zeker of hij daarvoor geschikt is (toch nog eens die handleiding checken?) want op de doos staat er ook vrij specifiek “liquidisor” wat kan duiden dat voor droge ingrediënten ik eerder een ander accessoire (de multimolen wsl) moet aanschaffen.

Doet hij wat ik ervan verwacht had?

Maar, nog belangrijker dan al het bovenstaande, is of de Kenwood erin slaagt mijn verwachtingen van kneden, mengen en kloppen in te vullen. Ik moet zeggen, hij stelt mij helemaal niet teleur! De Kenwood heeft 6 verschillende snelheden, van heel traag tot heel snel, maar je bent zelfs niet tot deze 6 beperkt, je kan ook een snelheid tussenin (dus bijvoorbeeld tussen snelheid 3 en 4 in) kiezen. De hoogste snelheid is echt super, waarmee je in geen tijd eiwit of slagroom opklopt en zelfs moet oppassen dat je niet te lang klopt! Bovendien is er ook een pulsfunctie, voor onder andere de blender.

Hoewel ik de waarde ervan bij de aankoop niet echt besefte, ben ik super tevreden met de grote, metalen kom. Hij heeft een goede, hoge vorm waardoor ook kleinere hoeveelheden hoog genoeg komen om degelijk geklopt of gemengd te worden. Je moet dus zeker niet bang zijn dat door de keuze voor een grote kom, je geen kleine hoeveelheden meer kan maken. Alhoewel ik voor de echt hele kleine hoeveelheden  wel af en toe de handmixer terug bovenhaal, maar dat is volgens mij voor elke keukenrobot het geval.

Wat mij wel wat teleurstelde, is de hoeveelheid lawaai dat dit machine maakt! Als deze aanstaat, hoor ik de radio en anderen rondom mij niet meer. De mate van lawaai is wel afhankelijk van de snelheid waarop je hem zet en is een van de redenen voor mij om niet al te vaak op de hoogst mogelijke snelheid te kloppen, liever wat langer wachten dan.

Ook heb ik al één element aan mijn Kenwood dat al beschadigd is: het spatdeksel. Dit is bedoeld voor bovenop je kom zodat bij het toevoegen van bloem e.d. tijdens het draaien, dit niet direct terug uit je kom vliegt (welja, ‘t is ook niet echt jouw bedoeling dat de bloem zo hoog zou komen, ‘t is eerder in geval van onoplettendheid, lijkt mij). Tijdens een van de eerste maanden kwam deze spatdeksel opeens tijdens het kloppen los, wat nogal een gevaarlijke situatie opleverde. Sindsdien is het klepje van de spatdeksel kapot, evenals mijn vertrouwen in het ding: op de een of andere manier krijg ik het dus niet goed vast op de plaats waar het hoort te zitten en een paar maanden later heb ik gewoon beslist het niet meer te gebruiken.

Conclusie

Ik heb het gevoel dat ik het in dit artikeltje vooral over de minpuntjes heb gehad, maar ik wil zeker nog eens benadrukken dat ik al ben al heel tevreden ben van mijne Kenny. Hij kan supersnel kloppen, kan veel beslag en zeker ook veel deeg aan en werkt gemakkelijk. Ik heb voor deze keukenrobot geen eigen robot in bezit gehad, dus kan moeilijk vergelijken met andere modellen of merken, maar hij is snel, degelijk, robuust en (was ik haast vergeten) pakt bijna altijd al het deeg of beslag goed mee. Er zijn natuurlijk punten die beter zouden kunnen, maar voor mij is hij zeker en vast geslaagd en mag hij (voorlopig) blijven!

0 reacties:

Een reactie posten