/*

09 mei 2012

Ingrediëntentip: Cuberdon dessertsaus

1-P1120320Cuberdons of neuzekes zijn lekkere, unieke snoepjes. Wisten jullie dat ze zelfs zo uniek zijn dat ze enkel in België verkocht worden? Om de lopende saus vanbinnen te behouden moeten ze binnen de 3 weken na productie gegeten worden, want de harde buitenkant wordt na verloop van tijd dikker en dikker en de lopende binnenkant dus kleiner. De smaak van een cuberdon vind ik eerlijkgezegd wel moeilijk te omschrijven. Het is natuurlijk superzoet en je proeft een vleugje framboos, één van de ingrediënten die de unieke smaak geeft. Een aantal maanden geleden “ontdekte” ik op een cocktailworkshop dat er ook een cuberdon dessertsaus bestaat. Ideaal om je gerechten een unieke toets te geven!

Cub-o-crème is de naam van deze cuberdonsaus van Geldhof, dé producent van cuberdons. Ik kocht een bus aan een cuberdonkraampje op straat in het centrum van Gent, dé cuberdonplek. Helaas is de crème ook voornamelijk in het Oost-Vlaamse gemakkelijk beschikbaar. De saus is nog niet doorgedrongen tot de grote supermarktketens. Hij zou verkocht worden in de Makro, maar is ongetwijfeld ook on-line te bestellen. Het lijkt misschien alsof ik hier een reclameboodschap schrijf, maar nét omdat deze saus uniek is en gewoonweg lekker is, zou ik zeggen: koop de saus als je hem ziet, want misschien vind je hem daarna weer niet!

Als je van neuzekes houdt, zal je van deze saus zeker smullen! Ik vind hem zelf lekkerder dan de neuzekes op zich, waarvan ik vind dat ze soms een storende nasmaak hebben, die me doet denken aan hoestsiroop. Als snoepjessaus zit deze siroop natuurlijk boordevol met suiker, fructose en dextrose, maar er komt  zeker voldoende “cuberdonaroma” aan pas. Wat dit aroma nu net bevat, dat blijft op de ingrediëntenlijst ook zo vaag omschreven, mysterieus. ;-)

Tot slot nog het belangrijkste: wat kan je nu allemaal met deze saus aanvangen? Wel, de mogelijkheden zijn natuurlijk oneindig, maar dingen die mij zo direct te binnen schieten zijn

  • Cocktails

Opnieuw zijn hier héél veel mogelijkheden, al of niet alcoholisch. Op de bewuste cocktailworkshop maakten we een cuberdonmojito. Lekker!

  • Bavarois

Aardbeien, kersen of chocolade zijn de klassiekers, maar waarom niet eens een couberdonbavarois?

  • Pure saus

Zonder veel werk een cuberdonsausje bij je ijsje of wat cuberdonvulling in je cupcake. Soms hoef je nu eenmaal niet veel te doen.

  • Boterroom

Cuberdonfrosting voor op je cupcake, vulling van een whoopie of macaron of als een laagje vulling in een laagjestaart. Je mengt wat cuberdonsaus met je boterroom en je krijgt een geweldige smaak!

1-P1120208

Die laatste optie heb ik dit weekend dan ook al direct uitgeprobeerd. Ik maakte een cuberdonfrosting voor op een limoencupcake. De zure smaak van de cake ging heel goed samen bij de zachte, zoete cuberdonsmaak in de boterroom. Een echt recept heb ik eigenlijk niet ontwikkeld, om een smaak te geven aan je boterroom kan je immers altijd beginnen van een goed basisrecept, zonder enige smaakmakers zoals vanillesuiker of vanille-extract. Je maakt de boterroom gewoon klaar en voegt op het einde naar smaak de cuberdonsaus toe. Goed roeren en dan proeven of je de cuberdonsmaak sterk genoeg vindt. Niet geproefd? Dan voeg je natuurlijk nog wat meer toe! Zo lang je niet teveel toevoegt op een cruciaal moment, zit je safe. Bij dit recept van boterroom denk ik dat ik ongeveer 2 eetlepels cuberdonsaus toevoegde.

Kende jullie al deze cuberdonsaus? Wat zouden jullie ermee maken?

0 reacties:

Een reactie posten