/*

21 mei 2012

Een Kenwood keukenrobot: de verschillende modellen en hoe ik koos

1-DSC_0281-001
Sinds ik een Kenwood keukenrobot kreeg voor mijn verjaardag vorig jaar, is het mij al regelmatig gevraagd: “Ben je tevreden van je Kenwood?”. Ik wou hierover sinds de eerste dag al een artikeltje schrijven, maar besloot dat ‘t beter was om minstens een jaar te wachten zodat ik hem echt goed kende. Een paar weken geleden kreeg ik opnieuw een Kenwoodgerelateerde vraag van een lezeres via mail en besloot ik dat ‘t nu wel echt tijd werd voor mijn verslagje. Maar toen ik aan mijn verslagje begon, merkte ik dat ik ‘t belangrijk vond om eerst goed uit te leggen welke modellen keukenrobotten er allemaal zijn van het merk Kenwood, wat dan de verschillen zijn en waarom ik net deze koos.De Kenwood Major Classic was een cadeau, maar eentje die ik zelf zorgvuldig had uitgekozen. Voordien had ik enkel een handmixer en een echte keukenrobot leek steeds meer een noodzaak te worden, dan kon ik met twee vrije handen tijdens het mixen tenminste ondertussen wat afwegen, verzamelen of zelfs afwassen.


Een van de eerste keuzes die ik maakte is “welk merk?” . De twee grote, bekende merken van keukenrobots zijn zeker Kenwood en KitchenAid. KitchenAid zijn de keukenrobots met felle, leuke kleuren en een afgeronde vormen die je tegenwoordig vaak in kookprogramma’s op tv ziet. Ze zien er heel mooi uit, maar hun prijs is ook héél erg.. hoog. Het goedkoopste model, met een kleinere mengkom, kost zo een 540€. Toch een heel verschil met de 300€ die '”mijn” Kenwood kostte. Bovendien is Kenwood een gekend merk, dat al decennia meegaat. Vele baksters van een wat oudere generatie hebben vaak al járen plezier gehad van hun Kenwood. Ik besloot dus resoluut voor Kenwood te gaan.


Maar met het merk had ik nog niet alles gekozen. Kenwood heeft een paar reeksen van keukenrobots en standmixers, die een goede leidraad zijn voor als je zelf niet direct weet wat te kopen.


Zo is er de Kenwood Patissier (MX reeks), deze heeft een zeer mooi design – bijna zo mooi als een Kitchen Aid - en is de goedkoopste uit de opties (rond de 200€), maar heeft geen uitbreidingsmogelijkheden.1-Downloads-001
De kMix reeks combineert dan wél weer een mooi design met uitbreidingsmogelijkheden (waaronder een pastadraaier, vleeshakker of rasp), maar heeft opnieuw een duurdere prijs (tussen 300 en 400€). Een multifunctionele Kenwood keukenrobotserie met superveel uitbreidingsopties is dan weer de Prospero-reeks. Deze ziet er met zijn driehoekig grondvlak in mijn ogen veel minder mooi uit, maar het is opnieuw een goedkopere serie, zeker in vergelijking met de andere Kenwoodmodellen die evenveel uitbreidingsmogelijkheden hebben.


De twee volgende series zijn in mijn ogen de Chef en Major series. De Chef serie heeft een kleinere mengkom dan de major: 4,6 liter ten opzichte van 6,7 liter. Ik heb lang getwijfeld welke kom het meest geschikt zou zijn. De 6,7 liter leek mij aanvankelijk véél te groot en toen ik hem voor het eerst in de winkel zag, verschoot ik ook, maar uiteindelijk koos ik er toch voor. De reden dat ik voor de Major koos is omdat dit model kan uitgebreid worden met een ijsbereidingskom, die ik ooit misschien wel wil aankopen, wanneer ik een groot genoege diepvries heb om ook daar de kom in te kunnen steken. Ik moet zeggen, ik heb nog geen spijt gehad van de grote kom, hij kan zeker ook kleinere hoeveelheden aan en soms komt hij ook heel goed van pas.


Ook binnen de Major serie heb je dan nog verschillende modellen (bij de Chef serie trouwen ook): de classic, premier of titanium, die elk een beetje verschillen in wattage, extraatjes bij aankoop (een glazen blender in plaats van een plastieken) of nog een extra aandrijvingspunt (bij de titanium). Ik ging voor het eenvoudigste model binnen de Majors, de classic.


Bij deze modellen houdt het eigenlijk nog niet op, je hebt ook nog verschillende modellen met extra’s zoals een timer of een weegschaal en het meest volledige exemplaar is de Cooking Chef. Deze keukenmachine klopt of kneed je deeg niet alleen, deze verhit ook! Je kan dus koken met deze machine: soep, risotto, soezendeeg, het kan hiermee allemaal!
Hieronder heb ik een overzichtstabel gemaakt met alle kenmerken van de belangrijkste series. Ik heb de prijzen erbij gezet die ik vond op de websites van Vanden Borre en Pixmania, maar let hierbij wel op dat sommige keukenrobots daar verkocht werden in combinatie met een aantal accessoires. Ik hoop dat iemand van jullie wat heeft aan deze tabel, ik wou dat ik hem had gemaakt vóór ik mijn Kenwood koos, het zou mij veel tijd bespaard hebben.


Tot slot nog dit: ik heb zelf de Kenwood Major Classic KM636. Deze werd aangekocht bij een aanbieding in de Makro, waar je voor 300€ deze keukenrobot kreeg, samen met de hoge snelheid rasper. Volgende week vertel ik jullie dan nog wel hoe tevreden ik er wel of niet over ben.

0 reacties:

Een reactie posten