/*

27 april 2012

Recept: Rabarbercake

1-P1120079

In de lente kijk ik altijd uit naar het eerste vers fruit en groenten uit eigen tuin, of die van iemand anders! Rabarber is een van de eerste fruitsoorten (of groente, sommigen vinden rabarber een groente, het kan blijkbaar allebei, afhankelijk van je standpunt) die er zo geoogst kan worden én waar je iets lekkers zoet mee kan maken. Ik weet eigenlijk niet of de rabarber dit jaar al oogstklaar is, het lijkt me wat te koud weer te zijn geweest de laatste weken. Ik had in ieder geval nog wat rabarber in de diepvries liggen waarvan ik vond dat hij snel verwerkt moest worden, vóór de nieuwe oogst er aan komt. In een taart had ik niet echt zin, dus besloot ik voor deze cake te gaan. Hij is best wel donker door de bruine suiker en vochtig door de yoghurt en heeft een extra kaneelsmaakje. De rabarberstukjes erin geven hem een hele leuke toets. Lekker! Maar, ik ben er zeker van dat hij met verse rabarber nóg beter gaat smaken.

Ingrediënten:

Ongeveer een mengkom van 500ml gevuld met in stukjes gesneden rabarber

60 gram + 135 gram bruine suiker

113 gram boter (kamertemperatuur)

1 ei

1 theelepel vanille-extract (of 1 zakje vanillesuiker bij de suiker voegen)

240ml yoghurt

3/4 theelepel zout

300 gram gewone bloem

1 theelepel kaneel

1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout)

Zo ga je te werk:

1. Meng de rabarber met 60 gram bruine suiker, laat een half uurtje staan.

Ondertussen kan je alvast:

2. De oven voorverwarmen op 175°C, de bakvorm invetten en bedekken met een laagje bloem.

3. Doe de bloem, zout, kaneel en baking soda in een grote kom en meng onder elkaar

4. Klop de boter en de overige bruine suiker tot een luchtige massa.

5. Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop opnieuw tot een homogene massa. Het mengsel kan wat te vloeibaar lijken, maar trek je dat niet aan.

1-rabarber_cake

Als nu het half uur voorbij is, doe dan verder met:

6. Meng de rabarber met de yoghurt. Roer goed.

7. Voeg de helft van het mengsel bij het beslag, roer opnieuw goed tot alles vermengd is, met een spatel of houten lepel.

8. Voeg de helft van de bloem toe en roer opnieuw. Herhaal met het overige deel van het rabarbermengsel en de bloem.

1-Collages2

9. Doe het beslag in een cakevorm en bak voor ongeveer 50 à 60 min in een oven aan 175°C. Controleer of de cake vanbinnen gaar is door er een tandenstoker in te steken, er mag geen lopend deeg aan plakken als je hem eruit haalt. Laat anders de cake nog even zitten!

10. Laat de cake 5 minuten nog in zijn vorm afkoelen voor je hem op een rek plaatst om volledig af te koelen. Bewaar daarna (in een) goed afgesloten (doos)!

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie plaatsen