/*

20 april 2012

Recept: Karamel Brownie

1-P1110682-001

Aan deze brownie zie je misschien niet direct iets speciaal, maar toch is hij extra lekker! Ik kreeg dit recept van een collega, die het op zijn beurt weer van zijn zus had, na de brownie eens geproefd te hebben. De extra karamel is soms subtiel, maar bij bepaalde stukjes, vooral de randjes, smaakt hij extra door. Als je wilt, kan je ook noten toevoegen aan dit recept. Helaas waren mijn hazelnoten ranzig geworden, maar volgende keer doe ik ze er zeker bij. En ik heb zo mijn vermoeden dat ik niet lang ga wachten voor ik dit recept nog eens zal klaarmaken.

 

Ingrediënten:

375 +125 gram pure chocolade, in stukken

375 gram boter, in stukjes

200 gram suiker

3 zakjes (of 25 gram) vanillesuiker

6 eieren

merg van 2 vanillestokjes

225 gram gewone bloem

1 theelepel zout

150 ml karamelsaus

150 ml slagroom

optioneel: 300 gram grof gehakte noten (zoals hazelnoot of pecannoten)

Zo ga je te werk:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Smelt 375 chocolade en boter in een keteltje op een laag vuurtje, terwijl je roert. Zet keteltje van het vuur af zodra alles gesmolten is en laat afkoelen.

3. Klop de eieren, suiker, vanillesuiker en het vanillemerg licht en luchtig. Dit gaat het best in een keukenrobot met elektrische klopper, blijf minstens 5 minuten kloppen tot het mengsel duidelijk van kleur verandert. Als je wilt dat dat sneller gaat, verwarm de eieren dan eerst voor door ze (in hun schaal) 5 minuten in warm water te leggen.

4. Meng de bloem en het zout in een mengkom.

5. Voeg de gesmolten chocolade bij het eier-suiker mengsel en klop even zodat alles goed vermengd is.

1-caramel_brownie

6. Voeg de bloem bij het beslag en meng, ditskeer niet met de klopper, maar met een spatel. Roer niet, maar schep de bloem onder het beslag, zodat het zijn luchtigheid behoud.

7. Vet de bakvorm(en) in en giet de helft van het beslag erin. Bak dit alvast 20 minuten, totdat het deeg stevig aanvoelt.

8. Meng ondertussen de karamelsaus met de room. Voeg hieraan eventueel de helft van je noten toe.

9. Giet het karamel-room mengsel uit over de gebakken brownielaag. Bestrooi met de overig chocoladestukken en giet er de rest van het browniebeslag over.

1-Collages1-001

10. Zet alles nog eens 15 à 20 minuten in de oven, tot de bovenkant hard is. Het kan zijn dat de binnenkant nog wat smeuïg is, maar dat vind ik niet erg. Heb je liever een wat drogere brownie, laat het dan gewoon nog wat langer in de oven zitten.

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten