/*

02 april 2012

Recept: Hazelnootmousse van Roger Van Damme

 

DSC_0739

Deze mousse is het eerste recept van Roger Van Damme dat ik heb uitgeprobeerd. Zij die Roger Van Damme niet kennen: hij is een Nederlandse kok, maar met een restaurant mét Michelinster in Antwerpen. Hij is vooral bekend om zijn desserten en heeft daar ook al diverse prijzen voor ontvangen. Sinds een aantal jaar presenteert hij ook een dessertenprogramma op de kookzender Njam!. Nu kan ik die zender niet ontvangen, maar toch werd ik nieuwsgierig naar zijn recepten. Sinds een aantal maanden heb ik dan ook het boek, dat bij het programma hoort. Mijn vriend mocht kiezen wat ik als eerste maakte en het werd deze hazelnootmousse. Dit is te vergelijken met een chocolademousse, maar dan met hazelnootsmaak. Hij is superlekker en van structuur en textuur goed. De hazelnootsmaak is niet overdreven, maar de mousse is wel zwaarder dan een chocolademousse. Om die reden raad ik je aan bij het serveren wel altijd zorgen voor een extraatje, zoals een koekje, schijfjes banaan of een bolleke ijs.

 

Ingrediënten:

15 gram puddingpoeder

45 gram eierdooiers (ongeveer 3)

250 gram melk

40 gram suiker

150 gram hazelnoot(praliné)pasta

50 gram + 275 gram slagroom

4 gram gelatineblaadjes

 

Zo ga je te werk:

1. Meng het puddingpoeder met de eierdooiers met een klopper.

2. Doe de melk, suiker en 50 gram room in een steelpannetje en breng aan de kook.

3. Giet één derde van de kokende melk bij de eierdooiers en klop totdat alles goed vermengd is. Giet dit mengsel dan terug bij de melk, roer goed en breng de melk terug aan de kook. Als je in het bezit bent van een voedselthermometer: de temperatuur moet ongeveer 85°C zijn.hazelnootmousse

4. Laat de pudding afkoelen tot 37°C. Je kan dit versnellen door de pudding dun uit te smeren in een schotel of een bord en in de koelkast te zetten. Bedek de pudding in ieder geval met wat vershoudfolie, direct op de pudding, zo voorkom je dat er een laagje ontstaat.

5. Doe de hazelnootpralinépasta in een grote mengkom en meng hieronder 150 gram van de pudding.

6. Week de gelatineblaadjes enkele minuten in koud water, knijp ze daarna goed uit en laat in de microgolfoven smelten.

7. Voeg een schep van het pastapuddingmengsel bij de gesmolten gelatine en meng. Voeg dit mengsel daarna aan het pastapuddingmengsel toe.

1-hazelnootmousse1

8. Klop de 275 gram slagroom op en schep deze onder het mengsel.

9. Verdeel de mousse over je vormpjes of borden, eventueel met de hulp van een spuitzak en laat de mousse een paar uur opstijven in de koelkast.

1-hazelnootmousse2

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten