/*

25 april 2012

How to: spuiten met een spuitzak

Een jaar geleden probeerde ik een spuitzak consequent te mijden: ik wist niet goed hoe ik hem moest vullen, ik kreeg met "spuiterij" nooit zoals ik het wou, het was een grote knoeiboel. Nu kan ik me eigenlijk niet meer inbeelden wat ik er zo moeilijk aan vond, met dank aan de avondles brood- en banketbakkerij! Heb je ook 't gevoel dat mensen mét spuitzak een geheim kennen waar jij niet van af weet, lees dan zeker mijn how-to tips!


1. Begin met een gemakkelijk te spuiten vulling
Als je voor het eerst leert spuiten, of als je je techniek wilt oefenen, werk je best met een gemakkelijk te spuiten beslag. Sommige beslagen zijn heel stevig of net heel vloeibaar, waardoor het wat moeilijker werken is met de spuitzak. Ik vind zelf boterroom frosting of banketbakkersroom ideaal om mee te leren spuiten. Zorg wel dat je de boterroom lang genoeg klopt zodat hij een heel lichte structuur heeft, sommige mensen kloppen die niet lang genoeg op waardoor hij nogal stevig is.
1-P1100804-001
2. Kies je zak zorgvuldig
In de winkel vind je spuitzakken in verschillende materialen: papier, plastiek of stof. De plastieke spuitzak gebruik ik het vaakst en vind ik ook het makkelijkste werken. De stoffen spuitzak is eerder geschikt voor stevige beslagen, zoals zandkoekjesdeeg, dat anders je plastieken zak zou doen kunnen scheuren. Kleine papieren zakjes gebruik ik enkel voor heel fijne toepassingen, zoals op iets te schrijven met chocolade of icing.

Ook de grootte van de zak die je kiest is belangrijk. Je mag je spuitzak niet té vol vullen (zie hieronder) en dus neem je beter de wat grotere zakken. Zeker voor boterroomfrosting, gebruik je beter een grotere zak, anders ga je heel vaak moeten bijvullen. De zak op de foto had als maat 20cm (lengte van de zak) en was eigenlijk wat te klein, ik vulde deze zakken vaak per ongeluk te vol. Als je graag veel verschillende kleuren maakt, of maar een kleine hoeveelheid nodig hebt (zoals bijvoorbeeld voor icing voor op koekjes) zijn kleine zakken dan weer wel geschikt.
1-P1100805       1-P1100808
3. Vul de spuitzak beetje bij beetje
Vouw de zak over je hand (of over een glas), als het beslag niet vanzelf van je spatel afloopt, kan je dan met de hand die de zak vasthoudt, het beslag van je spatel af strijken.Probeer de zak niet met te grootte hoeveelheden per schep te vullen, maar doe het rustigaan. Op die manier zakt alles goed naar beneden en voorkom je dat er luchtbellen in de zak komen. En die wil je niet hebben, want dan stopt opeens de toevoer als je aan't spuiten bent en is je mooi figuurtje helemaal om zeep. 
1-P1100810-002
4. Doe je spuitzak niet té vol
Een veelgemaakte fout is de spuitzak te vol willen vullen. Soms is dit gewoon het resultaat van een te kleine spuitzak. Het nadeel hieraan is dat je zak langs de binnenzijde direct tot boven toe vuil is en je die niet meer goed (lees: zonder knoeien) gaat kunnen bijvullen. Dit gaat het best als je een strook hebt vanboven aan je zak die helemaal proper blijft. 
Bij grotere zakken heb je soms ook het gevaar om je zak te veel te vullen, alhoewel je nog een propere rand hebt. Bij sommige beslagen wordt 't dan te zwaar om alles vlot te kunnen spuiten. Je gaat te veel kracht moeten zetten met je hand, waardoor je niet egaal kan spuiten.
1-P1100812-001
5. Draai de bovenkant toe
Als je de zak gevuld hebt, is het tijd om hem te gaan gebruiken. Maar eerst moet je zorgen dat de zak onder een goede spanning staat. Dat doe je door boven de vulling, je zak op te draaien, tot hij strak staat. Ik hou dan ook nog altijd de zak met de punt naar boven en knijp erin, soms komen dan eventuele luchtbellen er dan toch nog uit. 
1-P1100815
6.  Hou de zak vast tussen duim en wijsvinger
De beste manier om de zak vast te nemen is door de bovenkant van je spuitzak vast te nemen tussen de duim en wijsvinger. Met deze kant kan je knijpen en sturen, dus als je rechtshandig bent, gebruik hiervoor dan je rechterhand. Met je linkerhand kan je dan eventueel de spuitzak nog wat extra bijsturen of ondersteunen, zoals op de foto hieronder. 
1-P1100821
7. Blijf draaien en draaien
Hoe meer je spuit, hoe leger je spuitzak en hoe slapper de zak weer wordt. Zorg dus dat je tussendoor de zak regelmatig weer bijdraait om de spanning in de zak te behouden. Op die manier zorg je ook dat er zoveel mogelijk inhoud van de zak ook naar buiten komt. En is de zak leeg, dan begin je van punt 3 terug opnieuw.

0 reacties:

Een reactie posten