/*

04 april 2012

3 dingen die je moet weten over gelatine


Gelatine is een ingrediënt dat je van tijd tot tijd tegenkomt in recepten, meestal in mousses, bavarois, marshmallows of zelfs cheese cake. Ik heb er een aantal keer slechte ervaringen gehad met gelatine en dat resulteerde voor een tijdje in het panisch vermijden van álle recepten waarin gelatine voorkwam. Maar toen ik toch af en toe gelatine gebruikte, begonnen de "aha!" momentjes zich op te stapelen. En ondertussen heb ik gelatine doorgrond, voor mij geen panische angsten meer. Mijn bevindingen deel ik graag met jullie, natuurlijk :-)


Blaadjes of poeder?
Gelatine komt voor in twee vormen: poeder en blaadjes. Als er in een recept een aantal gram gelatine vermeld staat, maakt het niet uit of je dit afweegt in blaadjes of poedervorm. En wees vooral niet bang om een gelatineblaadje door te breken als het te groot blijkt. De blaadjes moet je laten weken in water, het poeder oplossen.
Het grote verschil tussen blaadjes en poeder is dat je de blaadjes altijd in een warme bereiding moet oplossen (later hierover meer) en dit bij poeder niet moet. Ik heb al een paar keer met poeder gebruikt, maar zou nu toch altijd voor blaadjes kiezen. Poeder lijkt veel sneller te klonteren en toch wel van wat mindere kwaliteit te zijn.

Warm of koud?
Gelatineblaadjes zijn het makkelijkst te verwerken in een warme bereiding, zoals bijvoorbeeld melk of room op een vuurtje. Je weekt de blaadjes ongeveer 10 minuten in koud water, knijpt ze uit in je hand en mengt ze al roerend met je warme bereiding.
Moet je niks opwarmen tijdens je bereiding, dan zit je nu dus zogezegd met een probleem. Maar toch geen angst, je kan de gelatineblaadjes na het uitknijpen gewoon in de microgolfoven laten smelten! Dan voeg je een aantal lepels van je koude bereiding bij je warme gelatine, roer je dit onder elkaar en voeg je dit goedje toe aan de rest van je koude bereiding. Voeg niet de warme, opgeloste gelatine direct bij je bereiding, want dan ga je klonters krijgen!

Vleeseter of veggie?
Tot slot iets minder bereidingswijze gerelateerd, maar toch niet onbelangrijk en iets dat velen misschien niet weten. Gelatine wordt geproduceerd uit huiden en beenderen van biggen en koeien, hierdoor is het iets dat sommige vegetariërs niet eten. Heb je dus vegetariërs in je familie of vriendengroep en wil je iets met gelatine maken, dan doe je er dus goed aan met te vragen of dit oké is voor hun.
Er bestaan ook alternatieven voor de vegetariërs, het bekendste is waarschijnlijk agar (of agar-agar), dat uit wieren wordt verkregen.

0 reacties:

Een reactie posten