/*

02 maart 2012

Laagjeskoek van banaan en chocolade

Vorige week had ik veel te veel bananen in huis die op het randje van “overrijp” aan het komen waren. Ik eet niet zo graag superrijpe bananen uit het vuistje, maar in een dessert vind ik dat dit geen kwaad kan. Ik had maar een beperkt aantal ingrediënten en vooral ook beperkte tijd. Na een zoektochtje op internet leek dit recept van Martha Stewart mij wel oké: banana chocolate pudding. Alleen die koekjes had ik niet in huis, die zou ik dan vervangen door speculoos, dat ging ook wel lekker zijn. Pas toen ik al een eindje bezig was en mijn chocolade pudding te lopend bleek, viel mijn oog op de slechte commentaren onderaan het recept: er is iets mis met het puddingrecept! En dus paste ik het ook maar aan, door een half pakje puddingpoeder toe te voegen. Ik verwachtte niet meer echt dat dit een succes ging worden, dus nam ik niet meer te veel foto’s. Maar een dag later (na het te laten opstijven in de koelkast) was ik na een paar hapjes toch wel overtuigd: dit is écht lekker! Een pudding zou ik het niet meer noemen, daar is het veel te stijf voor en zit er te veel speculoos in, het is bijna zo zwaar als een stuk vaste cake. Maar echt wel superlekker!

Ingrediënten
475ml room (meer dan 30% vetgehalte)
140 gram pure chocolade (in stukjes of callets)
20 gram bloemsuiker
een half zakje (25 gram) puddingpoeder
ongeveer 300 gram speculooskoekjes (afhankelijk van de grootte van de koekjes en je kom)
4 bananen
banaanenchocoladekoek
Zo ga je te werk:
1. We beginnen met het klaarmaken van de pudding: giet een beetje van de room in een koffietas en warm de rest van de room op in een steelpannetje op een matig vuurtje.
2. Voeg de suiker en de chocolade toe en roer totdat de chocolade helemaal gesmolten is en het mengsel zachtjes kookt.
3. Los het puddingpoeder op in de room die je apart hielt. Neem de pot van het vuur en roer het opgeloste puddingpoeder onder je mengsel. Laat het dan nog 1 minuutje koken.
4. Beleg je schaal met één laagje speculooskoekjes, giet er dan wat chocoladepudding over en een dun laagje banaan (dit werkt het best als je ze overlangs snijdt). Herhaal dit tot je schaal vol is en eindig met een laagje pudding.
5. Zet je laagjeskoek in de koelkast voor minstens één nacht, daarna zijn de speculooskoekjes zacht geworden en kan je de koek véél beter snijden!


Smakelijk!


Tip: met dit recept kun je natuurlijk superveel variëren, je kan ook vanillepudding gebruiken in plaats van chocoladepudding of er een ander koekje tussen doen! Of de banaan gewoon weglaten, als je daar niet zo'n fan van bent :-)

0 reacties:

Een reactie posten