/*

14 maart 2012

De zoete feestdagen van de maand maart

De nieuwe maand is eigenlijk al een tijdje bezig, maar het schrijven van deze post neemt altijd meer tijd dan ik heb, dus werd dit een paar daagjes naar voren geschoven. 5 van de 10 zoete feestdagen van de maand zijn ondertussen voorbij, maar laat dat je niet tegenhouden om toch nieuwe recepten uit te proberen. Als je niet weet wat “zoete feestdagen” zijn, lees dan dit artikeltje.



2 maart: Banana Cream Pie day
Eigenlijk zegt de naam het zelf: een taart met banaan en room (of pudding), een superlekkere combinatie. Op deze blog is een leuk recept te vinden waarin ook nog wat chocolade verwerkt wordt. Hemels, volgens mij!


4 maart: Poundcake day
Een poundcake is wat wij in het Vlaams (of eigenlijk Frans) een quatre quart noemen. (Hoe noemen jullie Nederlanders dit?) Het recept is heel eenvoudig: een vierde van je gewicht is bloem (vaak 250 gram), een vierde is eieren (meestal 4 stuks), een vierde suiker en een vierde boter. De naam pound komt natuurlijk van de gewichtsmaat pound, van alle vier de ingrediënten wordt een pound afgewogen, wat een poundcake natuurlijk groter zou maken dan een quatre quart, maar vaak wordt het recept aangepast, zodat je toch een wat kleinere cake maakt.


6 maart White Chocolate Cheesecake Day
Dit heb ik nog nooit geproefd, maar klinkt wel heel lekker! Een kaastaart vind ik wel lekker, maar niet super, maar als er wat witte chocolade in zit, kan ik me voorstellen dat het net dat extraatje meer heeft. Op de website van de BBC vond ik dit kort, en gemakkelijk uitziend recept.


8 maart Peanut Cluster Day
Een peanut cluster is letterlijk vertaald een hoopje pindanoten. En met wat kan je beter een hoopje bij elkaar houden dan met… chocolade? Voor dit goedje heb je eigenlijk geen recept nodig, het enige dat je moet weten is dat je chocolade moet smelten en moet mengen met je pindanoten. Rotsjes kan je gemakkelijk maken in cupcakepapiertjes en het zo laten opstijven. Je kan dit eigenlijk zowel met ongezouten als gezouten pindanoten maken. Het lijkt me niet direct zo lekker met gezouten pinda’s, eerder “speciaal”.


10 maart Blueberry Popover Day
Ik heb eerlijkgezegd nog nooit van een popover gehoord, maar ergens las ik dat het “een kruising is tussen een clafoutis en een muffin” en dat klinkt wel lekker, toch? Op deze blog vind je een kort, eenvoudig receptje.

March 13 National Coconut Torte Day

Een torte is de benaming van een taart uit cake of biscuit in verschillende lagen, met ertussen boterroom, ganache, pudding of een andere vulling. Als je een kokosnoottaart wilt maken, heb je eigenlijk veel keuze waarin je de kokosnoot verwerkt: in de cake zelf, in de vulling of gewoon er bovenop.

March 15 National Pears Helene Day

Dit gerecht kennen wij misschien beter onder de gelijkaardige naam “Poires Belle Hélène”, op zijn Frans dus. Ik zou dit gerecht dan ook eerder verwachten bij Franse Nationale Zoete Feestdagen (moesten die bestaan, natuurlijk), dan bij de Amerikaanse. Het werd dan ook door een Franse chef uitgevonden. Maar goed, hoe je het gerecht moet maken is misschien belangrijker: je moet je peren pocheren in suikerwater en dan serveren met warme chocoladesaus en vanille-ijs. Lekker!

March 18 National Lacy Oatmeal Cookie Day

Recepten van oatmeal cookies ben ik al veel tegengekomen (en een aantal geprobeerd), maar wat ik me moest voorstellen bij “lacy” oatmeal cookies wist ik niet direct. Wel, het zijn superdunne, krokante koekjes, soms zelfs met wat gaatjes erin, zo dun. Eén koekje wordt vaak gemaakt van maar één theelepel koekjesdeeg. Het lijkt me superleuk om dit eens uit te proberen, ik hou wel van dunne, krokante koekjes. Dit recept lijkt me daarvoor ideaal :-)

March 28 National Black Forest Cake Day

Opnieuw een gerecht dat ik met een ander land dan de Verenigde Staten associeer, want waar anders ligt het Zwarte Woud dan in Duitsland? De taart is wel niet echt naar het Zwarte Woud vernoemd, leert wikipedia mij, maar eerder naar de kirsch die in het recept gebruikt wordt, en dus wel uit ‘t Zwarte Woud komt. Moest je nog nooit van deze taart gehoord hebben, een Zwarte Woud taart bestaat uit een chocoladecake die in lagen gesneden is, en dan gevuld en bedekt wordt met slagroom, maar niet te vergeten, ook lekkere rode kersen mogen niet ontbreken!

March 29 National Lemon Chiffon Cake Day

Ik kan niet echt vinden wat nu net een lemon chiffon cake anders maakt dan andere citroencakes, maar wat ik wel terugvind in de recepten, is dat er olie gebruikt wordt in plaats van boter. Een leuk receptje vind je hier

0 reacties:

Een reactie plaatsen