/*

06 februari 2012

Mix of Nix? Macarons de Paris van Ruf

P1110081
Dit weekend maakte ik nog eens Macarons de Paris. Het was mijn eerste nieuwe poging om macarons te maken, na de mislukte poging met het recept van Piet Huysentruyt (dat trouwens helemaal geen macarons de paris recept blijkt te zijn, maar een ander soort macarons). Een paar weken geleden zag ik deze bakmix in de winkelrekken staan en ik dacht meteen “dat wil ik wel uitproberen, eens zien of dit lukt!”.


Wat staat er op de verpakking?
Wat heb je meer nodig dan een grote mooie foto met een paar stralende, roze, perfecte macarons de paris om je te overtuigen om deze mix te kopen? In mijn ogen niets meer, en waarschijnlijk in die van de producenten ook niet.. er staat alleen nog op dat je 12 macarons met deze mix kan maken en in het mini klein welke ingrediënten je moet toevoegen.


Wat zit er in?
Als je de kartonnen doos opendoet, vind je 2 papieren zakjes. In eentje zit de mix voor de koekjes, in de andere de mix voor de vulling. Als ik de producenten alvast één tip zou kunnen geven, dan zou ik ze aanraden om ook een plastieken spuitzak bij de bakmix te stoppen, die komt namelijk van pas om het koekjesdeeg op de bakplaat te spuiten. Maar, die zit er dus niet bij, enkel de twee mixen.


Dit moet je zelf nog toevoegen:
Aan de bakmix voor de koekjes moet je enkel twee (opgeklopte) eiwitten toevoegen. Voor de vulling moet je nog 5O gram boter en een eetlepel melk toevoegen. Helemaal niet zo veel ingrediënten dus.


Hoe maak je het klaar?
Je begint natuurlijk met de koekjes. Hiervoor hoef je niet veel te doen: je klopt je twee eiwitten stijf en mengt hieronder je bakmix en hop, je koekjesbeslag is klaar. Dan moet je dit schuimig beslag wel in mooie rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat verdelen. Die perfect mooie rondjes krijgen is nog niet zo eenvoudig, gelukkig had ik al een siliconen bakplaat mét voorgevormde rondjes in huis, speciaal om perfecte macarons te maken (van Lekue).


Op de verpakking van de bakmix staat trouwens dat je die rondjes kan vormen met twee theelepeltjes, maar dat vond ik toch heel erg moeilijk om dan mooie cirkels te krijgen. Er staat ook dat je “hiervoor ook een spuitzak kan gebruiken”, en dat zou ik je dus absoluut aanraden. Of zo een siliconen bakvorm als de mijne, natuurlijk.
Dan zet je de macarons in een koude oven en verwarmt die 20 minuten op 50 graden en daaropvolgend 15min op 150 graden en je macaronkoekjes zijn klaar!


Voor de vulling klop je dan de boter, wat melk en de tweede mix uit het zakje tot een smeuïg geheel, opnieuw heel erg gemakkelijk. Je smeert het op een koekje, legt er een tweede koekje op en klaar!
P1110056
Hoe is de omschrijving van de werkwijze?
Buiten de omschrijving van hoe je mooie, gelijkvormige hoopjes moet maken van het beslag, is de omschrijving van de werkwijze heel erg duidelijk. Er staat niet gewoon “klop de eiwitten stijf”, er staat bij hoe lang en op welke stand je moet kloppen, ze geven je de tip om een hoge beslagkom te gebruiken (zodat de bakmix zelf niet te hoog opspat), enzovoorts.


Van welke ingrediënten en welk werk bespaar je jezelf?
Ik heb nog nooit macarons de paris gemaakt, dus hier kan ik niet 100% op antwoorden. Ik kan jullie wel vertellen dat blogs over macarons mij soms bang maken om me hier aan te wagen. Je moet allerlei speciale trucen uitvoeren (zoals: eiwit van 2 dagen oud gebruiken – ik weet zelden 2 dagen op voorhand wat en dat ik ga bakken, of ookwel: koud water onder je bakpapier gieten, vind ik ook maar heel vreemd) of speciale ingrediënten gebruiken (poederkleurstof, terwijl ik anders altijd met vloeibare werk, of supersuperfijn amandelpoeder). Dat zorgde er altijd maar voor dat ik dacht “pff, macarons, dat moet ik maar eens bakken als ik echt veel tijd heb”, maar dat kwam er dan maar nooit van. Dus kocht ik deze mix, dan hoefde ik ten minste niet zoveel na te denken en te overwegen welke truc ik nu wel zou volgen en welke niet, ik deed gewoon wat er op de doos stond.
P1110075
Hoe is het eindresultaat?
Zoals jullie op de foto waarschijnlijk al gezien hebben: mijn koekjes waren niet helemaal roze van kleur. Maar, eerlijk is eerlijk, dat is waarschijnlijk mijn fout. Ik heb de klok niet goed in de gaten gehouden tijdens het bakken en het kan dat mijn koekjes net iets te lang in de oven gezeten hebben, wat niet de bedoeling is natuurlijk. Om echt zeker te weten dat het mijn schuld is, en niet die van de mix, moet ik het experiment eigenlijk herhalen. Maar toch heb ik een beetje het gevoel dat als ik de tijd beter in de gaten had gehouden, ik het resultaat van op de verpakking had gekregen. De koekjes zijn niet gebarsten, zijn superglad vanboven en hebben de mooie vorm die je van een macarons verwacht.


Maar belangrijker dan de kleur is natuurlijk de smaak! En die is super! Ik was eerst niet helemaal overtuigd van de hype rond de macarons. Ik had er al geproefd, maar heb nu bedenkingen bij de kwaliteit van die (waren niet helemaal vers). Het krokante, maar toch zachte van het koekje, met de smeuïge, lekkere aardbeiensmaak van de vulling hebben mij nu helemaal verslaafd gemaakt. Op 24 uur tijd zijn bijna alle gebakken koekjes (méér dan 12 trouwens) al bijna op en moet ik mij inhouden om niet telkens opnieuw een koekje te pakken. En aangezien er hier bijna elke dag lekkere koekjes te vinden zijn, is dit toch wel een belangrijk teken dat het toch wel héél lekker is.


Zou ik de bakmix nog zelf gebruiken of aanraden?
Ik ga deze bakmix zéker nog zelf gebruiken! Hoewel ik al ongeveer een jaar denk “ik moet eens macarons bakken, ik moet dit weekend zeker eens macarons bakken”, komt het er telkens niet van. Ik denk dat ik een beetje schrik heb gekregen van macarons. Maar met deze mix is het echt heel eenvoudig, je creëert niet te veel afwas, hebt koekjes met een superlekkere smaak én je hebt helemaal niet veel tijd nodig.


Aan anderen zou ik deze mix ook aanraden. Heb je nog niet veel ervaring bij het bakken of slechte ervaringen met macarons, maak dan zeker eens deze mix. Je maakt niet alleen indruk op je proevers, maar waarschijnlijk ook op jezelf.


Deze bakmix bestaat trouwens ook in een chocolade-versie en is te koop bij Delhaize voor 2,99€.

0 reacties:

Een reactie posten