/*

01 februari 2012

De zoete feestdagen van de maand februari

DSC_00781 februari, weer tijd voor een nieuwe lijst aan zoete Amerikaanse feestdagen. Deze maand zijn er maar liefst 10 feestdagen op 29 dagen. Als je ze dus allemaal wilt vieren met zelfgebakken traktaties, zal je veel in de keuken staan. Er zitten weer een aantal lekkere dingen bij en ik heb weer ‘t gevoel dat ik veel inspiratie heb om de komende maand mee vol te bakken.

1 Februari National Baked Alaska Day

Een Baked Alaska klinkt heel winters en is dus misschien wel ideaal voor deze koude dagen. Sommigen onder jullie zullen dit dessertje misschien eerder kennen onder de naam “Omelette à la norvegienne”, maar laat je niet in verwarring brengen: een gebakken eitje komt hierbij niet te pas! Wel een deel van het ei: opgeklopt eiwit. Het dessert bestaat uit verschillende delen: een laagje biscuit, met daarop een bolletje ijs geschept en daarrond eiwitschuim. Dan wordt dit kort afgebakken in de oven. Het eiwitschuim (meringue) isoleert normaalgezien het bolletje ijs, zodat dit niet begint te smelten. Wil je dit zelf eens proberen? Dan is dit recept uit Goe Gebakken misschien wel een goed idee.


3 Februari National Carrot Cake Day

Wortelcake! Het is eigenlijk een cake die ik al een hele tijd wil maken (en proeven!), maar het komt er om een of andere reden maar nooit van. Nochtans verschilt het recept van een wortelcake niet zo erg van een gewone cake, alleen wordt er natuurlijk wortelrasp aan toegevoegd, maar ook vaak noten, wat sinaasappelrasp en kaneel. De cake wordt dan afgewerkt met een cream cheese frosting. Een recept dat ik zeker eens wil uitproberen is dit van Libelle lekker.


8 Februari National Molasses Bar Day

Voor deze dag, een leuk filmpje (niet van mezelf, maar van Zoe Waits):

Ah, en als je je zou afvragen wat molasses is: Molasses is een dikke, zwarte stroop, die een bijproduct is van het maken van suiker uit suikerriet of –biet. Maar laat je door deze omschrijving niet misleiden: de stroop zelf heeft ook nog een heel hoog suikergehalte. Molasses (of Melasse) is moeilijk te vinden in de winkel, ga zeker op zoek in de meer gespecialiseerde biowinkels eventueel. Als je het niet vindt, kan je proberen om het te vervangen met donkere stroop of ahornsiroop.

10 Februari National Cream Cheese Brownie Day

Hier moet ik niet veel woorden aan vuilmaken: cheese en brownie tesamen klinkt misschien niet zo lekker, maar dit moet je zeker proeven! Het is één van mijn favorieten! En nu maar doorklikken naar het recept.

12 Februari National Plum Pudding Day

Juij! Mijn verjaardag! Maar al bij al een vreemde dag om Plum Pudding te vieren. In Engeland is dit toch hét gerecht dat bij Kerstavond hoort. Op mijn verjaardag hoef je mij ook niet verrassen met dit gerecht, want ik vind het er niet zo lekker uitzien (geef mij maar een cream cheese brownie). Alhoewel dat er heel veel verschillende Plum Pudding recepten zijn, hebben de meeste een zwarte kleur van donkere siroop en zitten ze vol met pruimen, en pruimen zijn nu niet mijn favoriete fruit.

14 Februari National Cream-Filled Chocolates Day

En opnieuw een feestdag: Valentijn. Ik en mijn vriend hebben niet echt de gewoonte om dit te vieren, ik vind mijn verjaardag 2 dagen eerder leuker om te vieren ;-) Pralines zijn natuurlijk dé zoetigheid bij uitstek om jezelf of je Valentijn mee te verwennen. De met slagroom gevulde versie van deze nationale feestdag zijn moeilijk om zelf te maken, laat dat maar aan de chocolatiers. Maar deze chocoladeroomtruffels kan je gemakkelijk zelf maken.


20 Februari National Cherry Pie Day

Kersentaart smaakt mij altijd wel, maar ook dit heb ik nog nooit zelf gemaakt. En hoewel dit een overzicht is van Amerikaanse feestdagen, verwijs ik hier toch graag naar een echte lekkere Limburgse kersenvlaai.


23 Februari National Banana Bread Day

Broden horen eigenlijk niet in dit lijstje thuis, ze zijn namelijk niet zoet genoeg. Maar voor bananenbrood maak ik graag een uitzondering. Het is een superzoet brood en eigenlijk een mengeling tussen brood en cake. Buiten wat extra veel banaan, kunnen er ook nog nootje of chocolate chips inzitten. Dit recept (op trouwens een superleuk uitziende blog) heeft die laatste twee extra ingrediënten niet, maar ziet er zo al superlekker uit en supergemakkelijk. Ik heb er al zin in om dit uit te proberen!


27 Februari National Chocolate Cake Day

Chocoladecake is natuurlijk een onmisbaar basisgebak dat je toch wel minstens één keer in je leven gebakken moet hebben. Nog niet gedaan? Dan is 27 februari misschien wel jouw dag. Ik laat je nog de keuze tussen een lekkere chocolade-amandel cake, een chocolade-amaretto cake of een decadentere devil’s food (chocolade) cake.


28 Februari National Chocolate Souffle Day

En de maand sluiten we af met een toppertje: een soufflé! Soufflé is een delicaat recept, dat lekker hoog moet rijzen en niet mag inzakken. Niet direct iets voor beginners, maar eerder een uitdaging voor de al wat gevorderde bakker. Deze soufflé van Gordon Ramsay doet mij het water in de mond krijgen, maar wees gewaarschuwd: er staat een hele waslijst van instructies bij.

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten