/*

20 februari 2012

Dagen Zonder Vlees

Het heeft niet echt met zoetigheid en bakken te maken, maar toch wil ik dit graag met jullie delen en dit initiatief wat meer in de kijker zetten. Misschien zijn er wel onder jullie die dit ook een leuk idee vinden en die nog mee willen doen. “Mee willen doen met wat?” denken jullie misschien.. wel, met vegetarisch vasten, 40 dagen zonder vlees.

Vorig jaar riep een studente theaterregie (Alexia Leysen) uit Antwerpen via Facebook op om 40 dagen vegetarisch te vasten tijdens de christelijke vastenperiode. Ik weet niet meer hoe ik er iets van te horen kreeg, maar het leek mij en mijn lief wel een leuk idee. Ik ben geen vegetariër en ik heb ook geen ambitie om volledig vegetariër te worden, maar binnen een bepaalde periode vegetarisch eten leek een uitdaging, maar ook een manier om wat verplicht te worden om nieuwe recepten uit te proberen en zo misschien ook vaker in de rest van het jaar een vleesloze maaltijd te eten.

Woensdag is het aswoensdag, de start van de vasten en dus ook de start van mijn 40 dagen zonder vlees, tot op Pasen. Als je dit uittelt, tel je eigenlijk 46 dagen in die periode. Dit komt omdat je een keer per week, traditioneel op zondag, mag zondigen. Als ik bij iemand uitgenodigd ben om te komen eten (bij mijn ouders of bij vrienden bijvoorbeeld), pas ik mijn “zondigdag” aan aan die dag, zodat zij hun menu niet aan mij hoeven aanpassen. Maar als dat niet voorkomt in een week, is het gewoon ook heel fijn om af en toe een stukje vlees te eten.

Misschien vraag je je af waarom ik nu minder vlees zou willen eten. Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom mensen vegetariër zouden kunnen worden (of minder vlees willen eten), maar dit is mijn reden: vlees is enorm milieubelastend. De vleesindustrie produceert enorm veel broeikasgassen, die mee verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Hoezo? Dat wordt deels uitgelegd in het promotiefilmpje hieronder, maar meer kan je ook lezen op de website: www.dagenzondervlees.be

En dus eet ik vanaf woensdag 6 dagen in de week vegetarisch. Vorig jaar is het gelukt, maar er zijn ook veel moeilijke momenten geweest. Het moeilijkste vond ik het vervangen van vleesbeleg op de boterham, altijd maar kaas ging me al snel vervelen. Maar in het tussenjaar denk ik dat ik al minder vlees op mijn boterham eet, meer kazen ontdekt heb die ik lekker vind en ook gewoon een bord platte kaas met fruit of soep bij wat brood eet. Ik verwacht dus dat dat dit jaar gemakkelijker gaat. Uit de 40 dagen vasten van vorig jaar zijn maar een paar nieuwe vegetarische gerechten in de tussentijd herhaalt geweest. We eten wel ongeveer 1 keer per week vegetarisch, maar dat zijn vaak dezelfde gerechten die zich herhalen. Ik hoop dus dat we nu opnieuw lekkere recepten ontdekken en misschien nu een pak meer dan maar een paar. In ieder geval zijn we al beter voorbereid en hebben we al een beter idee van wat ons te wachten staat. Ik heb er eigenlijk ook al gewoon echt zin in. Hopen maar dat we het opnieuw volledig volhouden :-)

Hebben jullie ook zin om mee te doen? Dan kan je je op de site registreren en bijhouden hoeveel dagen je gevast hebt (zelfs als je maar één dag in de week vegetarisch eet) en controleren welke invloed dit heeft op het milieu. Als er veel onder jullie zijn die willen meedoen, kunnen we zelfs een Koekjeshoek groep op de website aanmaken en onze gezamenlijke inspanningen bijhouden.

0 reacties:

Een reactie posten