/*

11 januari 2012

Vergelijking: Caramia versus Cha-Cha

Herinneren sommigen onder jullie zich nog dat ik lang lang geleden een artikeltje schreef over de verschillen en gelijkenissen van een Leo en een Olé (de Aldi copycat)? Wel, bestuderen, proeven en onderzoeken of de twee koeken nu wel of niet in dezelfde fabriek gamaakt waren vond ik superleuk. Ik voelde mij een beetje als een detective op zoek naar dé clue die me zou vertellen of de twee nu exact hetzelfde waren of niet.
Al een lange tijd ben ik op zoek naar andere koekjes (of ijsjes, of snoepjes of ...) om eens dezelfde test mee te doen. Maar bij veel koeken zie je direct dat het toch niet helemaal hetzelfde is. De Leo en Olé zijn dan ook de meest vergeleken en bediscussieerde koeken ooit denk ik! Maar goed, dankzij een tip van een lezer heb ik toch eindelijk een waardige opvolger op dit artikel gevonden. En ja, de copycat komt wéér uit de Aldi: ik presenteer aan jullie... (tromgeroffel).. de Caramia!We vliegen er direct in, hier volgt de vergelijkingstest:


De verpakking
In tegenstelling tot Leo en Olé zie je misschien niet direct aan de verpakking van een Caramia dat het om een nep Cha-Cha gaat. Volgens mij is dit al één van de belangrijkste redenen waarom de Caramia niet zo gekend is als een Olé. Maar, ter verdediging van de Aldi: aan de verpakking van een Cha-Cha zie je nu ook niet echt dat 't om een Cha-Cha gaat. 
Maar goed, ondanks dat vorm, de grootte, de sluiting en ja zélfs het aantal tandjes aan de zijkant van de verpakking nét hetzelfde zijn, vallen de andere kleuren en lettertypes zo hard op, dat ze niet op elkaar lijken. Als je even verder kijkt, zie je wel nog dat rond allebei de merknamen wat vage ringen zijn getrokken waar een kleurschakering in voorkomt. Waarschijnlijk is het lettertype en de kleurencombinatie van de Cha-Cha wettelijk beschermd (kan dat?) en buiten die twee aspecten heeft de producent van de Caramia toch wel heel erg zijn best gedaan om de verpakking na te maken, dus ik vind 't toch wel vrij geslaagd.
De ingrediënten 
Op de verpakking kunnen we natuurlijk ook de ingrediënten controleren. Beiden koekjes wegen volgens de verpakking zo'n 27 gram, exact hetzelfde. Per 100 gram koekje krijg je zowel bij Caramia als bij Cha-Cha 475 kcal binnen (130 dus per koekje): opnieuw exact hetzelfde. En ook het aantal gram vet, koolhydraten en eiwitten zijn op 1 gram na exact hetzelfde.
Maar toch is er op de ingrediëntenlijst één ingredient die bij de Cha-Cha vermeld staat en bij de Caramia niet: kleurstof (150c). Een kleurstof in een Cha-Cha klinkt misschien raar, maar in dit geval gaat het over de bruine verkleuring van karamel.


Uitzicht van het koekje
Het bestuderen van de verpakking is maar het saaiere gedeelte, tijd voor het koekje zelf nu!
Als je de koekjes uit hun verpakking haalt, valt één ding direct op: de Cha-Cha en Caramia lijken heel erg op elkaar!  Het is echt ontzettend moeilijk om de twee koekjes uit elkaar te houden. Ik moest altijd zorgen dat ik nog wist welke koekje van welk merk was (Caramia links, Cha-Cha rechts).  De vorm is hetzelfde: rechthoekig, maar toch niet helemaal waterpasrecht. De kleur is hetzelfde: chocoladebruin, zoals je van een chocoladekoek verwacht. En in allebei de koekjes zitten er luchtbelletjes in de chocoladecoating en zelfs het patroontje aan de onderkant is volledig identiek! Om helemaal grondig te werk te gaan en misschien toch een duidelijk verschil te vinden, heb ik zelfs de verschillende koekjes-karamellaagjes geteld.. en ja, ook dat aantal was exact hetzelfde: 4 laagjes karamel!
Maar de smaak dan?
En last but not least.. beet ik in beide koeken.. om de beurt een klein stukje.. en nog eens, en nog eens. Want hoe erg ik ook wou.. ik kon geen smaakverschil vinden! Deze twee koeken smaken exact hetzelfde! Als ze niet een beetje verschilde van vorm (de ene hoger dan de ander, remember) kon ik zelfs niet meer onderscheiden welke nu de Cha-Cha was en welke de Caramia! 
Als ik héél erg hard mijn best deed.. dan vond ik wel dat de Caramia een béétje harder is dan de Cha-Cha, maar dat is echt moeilijk doen.


Conclusie
Of ze door dezelfde fabrikant gemaakt worden kan ik niet met zekerheid beweren, maar.. het zou misschien wel kunnen. In mijn ogen lijken deze twee koeken véél meer op elkaar dan een Olé en Leo. Ik weet niet meer exact hoeveel een Caramia kost (ben het kasticketje kwijt), maar normaalgezien wel goedkoper dan een Cha-Cha. Ik zou dus alle Cha-Cha liefhebbers aanraden om de Caramia's ook eens uit te proberen.. het zou een grote besparing kunnen zijn.


Was het jullie al opgevallen dat de Cha-Cha en Caramia zo fel op elkaar lijken? Laat me vooral ook weten of jullie nog koekjes copy-cats kennen, ik wil ze zeker eens bestuderen :-)

0 reacties:

Een reactie posten