/*

27 januari 2012

Uitgetest: Brownie met Stevia (suikerarm)

P1100984Ik ga direct eerlijk zijn: normaal zet ik op vrijdag een recept online, maar ditskeer is het niet helemaal een origineel recept. Ik heb namelijk mijn gebruikelijk recept van brownies een klein beetje aangepast… door stevia te gebruiken. Stevia is een natuurlijk zoetmiddel dat veel minder caloriën bevat dan suiker en gezonder zou zijn. Het was een van mijn goede voornemens om elke maand een keer met stevia te bakken, en deze keer was het dus brownie.


Het was direct ook mijn eerste keer bakken met Steviapoeder. Voordat stevia goedgekeurd werd door de Europese Unie, kon ik enkel stevia-extract vinden op de markt (en met een opschrift '”enkel voor uitwendig gebruik”, dat ik negeerde") en de eerste testen (stevia in de pudding, stevia in een drankje) waren niet veelbelovend. Stevia heeft namelijk een nogal bittere en lang in je mond blijvende nasmaak.


Omwille van die nasmaak en ook wel uit schrik dat mijn recept niet zo lukken, verving ik in mijn eerste recept niet de volledige hoeveelheid suiker, maar maar de helft van de suiker door stevia. Ik vond het best wel spannend of mijn brownie evenveel zou rijzen, dezelfde structuur zou hebben en vooral.. lekker zou smaken.


In het brownie recept wordt zowel bruine suiker als gewone, fijne suiker gebruikt. Ik heb ervoor gekozen om de bruine suiker te behouden en de fijne suiker te vervangen door steviapoeder. Voor de rest bleef het recept en de werkwijze precies hetzelfde!


Toen ik de brownie uit de oven nam na het bakken, viel me al direct op dat deze een andere kleur had dan gewone brownie: hij was véél lichter bruin dan de donkerbruine brownie die ik gewoon ben. Ook bij het aansnijden van de brownie viel me direct op dat de structuur veranderd was: mijn brownie is normaal supervochtig, deze was droger. Ik begon dus al schrik te hebben voor de smaak.. maar.. de smaak was eigenlijk super!


Ik proefde de verwachtte vreemde nasmaak hélemaal niet. Ik zou niet merken dat in deze brownie minder suiker zit en al helemaal niet dat er stevia gebruikt is, moest ik hem niet zelf gemaakt hebben. Doordat hij wat droger is, is zijn smaak in vergelijking met de originele brownie, wel net iets minder hemels. Maar al bij al.. ben ik heel blij dat mijn eerste experiment met steviapoeder gelukt is, er goed uitzag en lekker smaakte. Stevia, verwacht je maar aan meer experimenten met mij!!


Ook benieuwd naar deze stevia-brownies? Volg dan dit recept:


Ingrediënten
  • 200 gram pure chocolade
  • 250 gram boter
  • 20 gram steviapoeder
  • 150 gram bruine suiker
  • 170 gram zelfrijzende bloem (of 170 gram gewone bloem + half zakje bakpoeder)
  • 4 eieren
Laat de chocolade en boter smelten in een pannetje op een vuur. Omdat je boter bij de chocolade doet, hoeft dit niet au bain marie.
Roer de bruine suiker, stevia en de bloem voldoende onder elkaar.
Voeg de eieren en de gesmolten chocolade toe en mix enkele minuten op de hoogste stand totdat alles goed gemengd is.
Giet dit mengsel in een ingevette bakvorm en bak in een voorverwarmde oven voor 50 min aan 160°C.

0 reacties:

Een reactie posten