/*

09 januari 2012

De zoete feestdagen van de maand januari

P1100860-1
Een nieuw jaar, een nieuwe maand en met een nieuwe maand ook een nieuw overzichtje van Amerikaanse zoete feestdagen. Want hoewel de échte feestdagenmaand over is, kunnen we onszelf nog altijd trakteren met een paar lekkere zoetigheden.

January 2 National Cream Puff Day
Een cream puff klinkt misschien niet vertrouwd, maar het is gewoon een profiterole of een slagroomsoesje. Soezenbeslag maken is een beetje anders dan ander beslag omdat je het warm klaarmaakt, in een pannetje op het vuur. Met een spuitzak moet je bolletjes spuiten op een bakplaat en nadat die gebakken zijn dan weer vullen met lekkere opgeklopte slagroom. Ik heb zelf weinig ervaring met soezen (euhm.. geen eigenlijk), maar met dit recept van Jolien lijkt het niet zo moeilijk te zijn.


January 6 National Shortbread Day
Opnieuw zo iets waarvan je op’t eerste zicht denkt “dat ken ik niet!”, maar shortbread is in feite zanddeeg. Maar vergeet niet dat er verschillende smaken zandeeg of shortbread: chocolade, amandel, kaneel, … Van zanddeeg kan je gewoon eenvoudige koekjes van maken, maar je kan het gebruiken als taartbodem of.. typisch Amerikaans: je kan het als bodem gebruiken van een “shortbread bar”, waarbij dat je allerlei lekkers boven op je bodem uitsmeert en dan in repen snijdt, denk hierbij aan een twix als voorbeeld: een zacht krokant koekje onderaan, dan wat caramel en wat chocolade erboven op. Op deze blog vind je een recept om zo een caramel chocolat shortbread (twix) zelf te maken. Ik heb dit recept ooit uitgeprobeerd, maar gebruikte in plaats van shortbread een cupcake als bodem, wat ook heel lekker was!


January 13 National Peach Melba Day
Peach Melba is een ijscoupe waar een perzik heel belangrijk in is, zoals de naam al verklapt. Melba is dan weer de achternaam van de actrice waarvoor deze ijscoupe uitgevonden is. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er tot een jaar geleden nog nooit van had gehoord. Maar een perzik bij mijn ijs is niet iets dat mijn hartje sneller doet slaan. Het lijkt me zelf ook een recept om midden in de zomer uit te proberen, niet direct in deze maand dus. Maar goed, als je het zelf wilt maken, voor een Peach Melba moet je enkele bolletje vanille-ijs scheppen, daar wat frambozencoulis over gieten, twee halve perziken op leggen (liefst die zo in zoete siroop bewaard zijn) en eventueel afwerken met wat slagroom of geroosterde amandelschilfers.


January 21 National Granola Bar Day
Toch meer zin in iets gezonders? Dan is deze dag misschien meer voor jou: granola bars!  Granola is eigenlijk cruesli, krokante muesli met onder andere havermout, noten en honing. Er zijn ontzettend veel variaties van cruesli repen te bedenken en je kunt er in stoppen wat je zelf lekker vindt. Op vrijdag komt er een recept online van de repen op de foto, ze zijn supereenvoudig te maken!


January 22 National Blondie Day
Een Blondie doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Maar als ik vertel dat een blondie een witte variant is van een brownie, zullen waarschijnlijk veel onder jullie wel denken “mmmm, lekker!”. Ik heb zelf eigenlijk ook nog nooit een blondie gegeten, maar het staat al heel lang op mijn '”to bake” lijstje. Het recept van een blondie is ongeveer hetzelfde als een brownie, alleen ontbreekt er één zeer belangrijk ingrediënt van een brownie: de chocolade!
 

January 26 National Peanut Brittle Day
Een Brittle is een harde caramel met daarin noten, en in dit geval.. pindanoten! Als je het zelf wilt maken, kan je dat het best als je een suikerthermometer in huis hebt, want je moet suikerwater koken tot 116°C. Maar ook zonder thermometer kan je aan de slag, door het zachte bol stadium te herkennen, in dit artikeltje van mij kan je lezen hoe dat moet. Voor een recept van de peanut brittle zelf verwijs ik jullie graag door naar Martha Stewart.


January 28 National Blueberry Pancake Day
Amerikaanse pannenkoeken, het is één van de lekkerste ontbijtjes, als je ‘t mij vraagt tenminste. De pannenkoeken kan je met vanalle fruit of sausen op smaak brengen, maar op 28 januari dus liefst met bosbessen, mmmm. Laat uit dit recept de kaneel en appel weg en je hebt een recept voor gewone american pancakes en werk af met een paar bosbessen. Smakelijk!


Wat ik het eerste zou willen maken van al deze smakelijke zoetigheden? Ik twijfel een beetje tussen de blondies en de pancakes, maar toch winnen de blondies, gewoon, omdat ik ze nog nooit gegeten heb. Wat lijkt jullie het lekkerst uit deze lijst?

0 reacties:

Een reactie posten