/*

16 januari 2012

Bumbataart en het 3-dagen plan

P1100921-1Op zaterdag werd mijn oudste nichtje al 2 jaar. Voor die gelegenheid mocht ik een met suikerfondant versierde taart maken en ik kreeg helemaal carte blanche. Maar als ik toch naar een thema vroeg '”Wat ziet zo zo graag? Iets op tv ofzo?'” kreeg ik vol overtuiging “Bumba!” te horen. Niet echt een verrassing, maar met Bumba er op zou haar taart dus extra speciaal zijn. Ik wou donderdagavond beginnen met het maken van deze taart, maar door allerlei activiteiten die langer duurden dan gepland, kon ik pas vrijdagavond om 21u beginnen. En dat is laat als je om 13u de volgende dag alweer moet vertrekken. Het is echt veel beter om het bakken, snijden, vullen en versieren van een taart te spreiden over 3 dagen. Waarom? Dat leg ik je hieronder uit.

Dag 1: Cake of biscuit bakken
De cake of biscuit is de basis van je hele taart en daar begin je dus best mee. Ik werk graag met wat hogere taarten en vooral als ik nieuwe recepten uitprobeer, ben ik altijd bang dat het beslag in de oven toch niet hoog genoeg rijst, de cake te bol staat of na het bakken inzakt. Dan komt het soms voor dat ik toch nog beslis een extra cake te bakken om de taart toch een tikkeltje hoger te maken.
Een tweede reden om een paar dagen op voorhand te beginnen met het bakken van je cake of biscuit, is dat deze zich gemakkelijker laten snijden als je die een dag op voorhand hebt gebakken. Een versgebakken cake kruimelt of valt nogal snel uit elkaar als je hem horizontaal wilt doorsnijden. Verpak je cake in wat vershoudfolie of zilverfolie en laat gewoon een nachtje liggen de volgende dag gaat het snijden veel gemakkelijker. Wat je natuurlijk ook kunt doen, is je cake nog verder op voorhand maken en invriezen. Cake of biscuit bewaart heel goed in de diepvries, je zal bijna niet proeven dat hij ingevroren is geweest.


P1100928
Dag 2: Vullen en afsmeren
Op dag 2 kan je je dan bezighouden met het doorsnijden van je cake, een lekkere vulling maken en ertussen smeren en tot slot heel je taart afsmeren met een laagje boterroom. Deze bumbataart vulde ik met een laagje bananenroom: slagroom met daaronder wat bananenpuree een gelatine om het wat stijver te maken. Dit soort room of bavarois moet je even laten opstijven in de koelkast, dus daar ben je opnieuw wat tijd mee kwijt.
Maar het allerbelangrijkste is de boterroom (of ganache kan ook) waarmee je je taart afsmeert en je suikerfondant overheen legt. Die moet je ruim op voorhand over je taart smeren om dan te laten uitharden door hem een nachtje in de koelkast of een frisse plek te zetten. Op die manier krijg je een zeer strak resultaat. Wacht je niet tot de boterroom uitgehard is, dan krijg je een beetje putjes en deukjes in je taart omdat telkens als je ergens een beetje duwt, de boterroom van die plaats weggaat en zich ergens anders ophoopt. En dat valt heel moeilijk te herstellen.
Dag 3: Bekleden
En de dag dat je je taart wilt opeten (of de avond ervoor) heb je tijd voor het bekleden en versieren van de taart. Als je de taart gevuld hebt met een vulling die in de frigo moet bewaart worden, zoals alle vullingen waar slagroom inzit, bewaar hem dan ook in de koelkast tot een uur voor je hem opeet. Zet de cake niet van de koude frigo onmiddellijk in een heel warme ruimte, want dan gaat er condens op komen en wordt je suikerfondant nat. Je zet hem beter van de koelkast eerst in een frisse kamer voor je hem serveert. 


Dit zijn dus de redenen om het bakken en versieren van je taart wat te spreiden. Drie dagen klinken waarschijnlijk als heel erg lang voor het maken van je taart, maar je moet er dus niet elke dag uren mee bezig zijn. Bovendien heb je dan ook een verspreide afwas, ook altijd handig in plaats van één grote stapel ;-)

1 reacties:

Juliettejet zei

Heel mooi gedaan.
Zo een taart wil ik ook nog eens proberen.
Ach ooit komt het er wel van.
Liefs,
Kimberley

Een reactie posten