/*

16 december 2011

Recept: Mojitotaart(jes)

mojitotaart
Dit recept is een recept van Sofie Dumont van Goe Gebakken. Toen ik in de programmering zag dat ze mojitotaart ging maken (in de serie van vorig jaar nog), was ik meteen nieuwsgierig: dat klonk wel goed! Toch heeft het eventjes geduurd eer ik hem zelf gemaakt heb, dat is meestal zo bij mij het geval. Deze zomer maakte ik deze taart al eens als een traktatie en hij werd héél goed onthaalt. Nu denk je misschien: waarom post je zo een zomerse taart dan bij de aanvang van de winter? Wel, omdat hij 's winters ook heel erg smaakt. Zeker als een dessertje na een wat zwaardere maaltijd kan zo die zure smaak van limoen en citroen mij wel bekoren. Op de website van Goe Gebakken staan er een paar foutjes in het recept er worden ingrediënten in de ingrediëntenlijst vermeld, maar dan niet gebruiktt, een zin wordt niet afgemaakt, ... Ik gokte dus maar een beetje hoe ik die twee problemen moest oplossen, en de mojitotaartjes zijn geluk! En "mijn versie" wil ik dus wel met jullie delen.1. Taartbodem: kruimeldeeg
De taartbodem is heel eenvoudig te maken én je mag hem een tijdje op voorhand maken want hij bewaart zich heel goed in de koelkast. Het is genoeg deeg om een taartvorm van ongeveer 22cm mee te vullen. Maar je kan ook, net zoals ik, meerdere kleine taartjes maken. 


Ingrediënten:
250 gram bloem
30 + 65 gram suiker
30 gram amandelpoeder
125 gram boter (koud)
1 ei
snufje zout
1 theelepel vanille-extract (of vervang 16 gram van je suiker door 2 zakjes vanillesuiker)
mojitotaart1
Zo ga je te werk:
1. Meng de 30 gram suiker met 30 gram amandelpoeder en vermeng dit met de bloem. Maak hiermee een cirkel op je tafel (of zoals ik: in een grote taartvorm). 
2. Snij je boter in kleine stukjes en leg ze in de cirkel, samen  met je ei, de overige suiker en het vanille-extract of de vanillesuiker. Strooi het zout over de bloem.
3. Vermeng eerst de ingrediënten die in het midden liggen en voeg dan geleidelijk aan wat meer en meer bloem toe. Blijf kneden tot je een egaal deeg hebt.
4. Als je deeg niet meer koud aanvoelt (door de koude boter), leg hem dan 30 min in de koelkast, verpakt in vershoudfolie. 
5. Beleg je taartvorm(en) door het deeg uit te rollen op een met bloem bestuifd oppervlakte tot ongeveer 3mm dikte (of een beetje meer) en leg over je taartvorm. Duw de zijkant wat aan en snij het overtollig deeg weg. De taartvorm hoeft niet ingeboterd te zijn. 

2. Vulling die je mee gaat bakken
Ingrediënten
125 gram boter (kamertemperatuur)
rasp van 1 citroen
rasp van 1 limoen
handje verse munt
200 gram bloemsuiker
5 eieren (kamertemperatuur)
1 eetlepel witte rum
mojitotaart2
Zo ga je te werk:
1.Doe de boter en rasp in een kom en klop op tot hij luchtig is.
2. Snij de verse muntblaadjes en meng deze met de opgeklopte boter.
3. Voeg één ei en ongeveer 1/5e van de poedersuiker toe en klop tot alles is opgenomen. Herhaal dit tot alle eieren en poedersuiker op is.
4. Voeg de rum toe en meng opnieuw goed. Zeef eventueel de munt uit je mengsel, maar ik vind het niet erg dat die er in blijft, dat maakt de smaak wat sterker.
5. Giet deze vulling in de met kruimeldeeg bekleedde bakvorm(en) en bak in een oven aan 190°C voor ongeveer 20 minuten, tot de vulling niet meer vloeibaar is.
6. Laat de taartjes volledig afkoelen voor je de pudding er op doet.


3. Citroenpudding
Deze pudding kan je best eventjes op voorhand maken, want hij moet een tijdje in de koelkast staan om af te koelen en dikker te worden. Je kan hem daar ook een paar dagen laten staan.


Ingrediënten
150 gram poedersuiker
150 gram boter
50ml vers citroensap (of 40 ml citroensap uit een flesje)
sap van 2 limoenen (of 30 ml limoensap uit een flesje)
3 volledige eieren en 1 eierdooier
mojitotaart3
Zo ga je te werk:
1. Smelt de boter en poedersuiker in een pannetje op een laag vuurtje.
2. Voeg de limoen- en citroensap toe en breng het mengsel aan de kook.
3. Klop de eieren en de dooier goed los, neem het pannetje van het vuur en meng de eieren met het mengsel. Breng opnieuw aan de kook tot dat het mengsel ongeveer een puddingstructuur krijgt.
4. Laat de pudding volledig afkoelen en bewaar eventueel in de koelkast.
5. Werk je taartjes af door de pudding erop te spuiten met een spuitzak, of indien je die niet hebt, gewoon ze uit te smeren op de taartjes.
Werk eventueel af met schijfjes limoen en wat poedersuiker op de rand van de taart.

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten