/*

09 december 2011

Recept: gingerbread mannekes (zonder molasses/melasse)

Zoals beloofd, vandaag een recept van gemberkoekjes online. Ik ben een beetje een fan van gember en deze koekjes smaken mij dus wel. In gemberkoekjes zit er altijd melasse (mollasses in het Engels) en dat heb ik helaas nog nergens kunnen vinden. Daarom heb ik het recept op deze site aangepast door melasse te vervangen door door ahornsiroop (maple syrup). Melasse is een bijproduct gecreëerd bij het maken van suiker. Het is donker, stroopachtig, extreem zoet en zo goed als onvindbaar in België. Ook ahornsiroop is donker, stroopachtig en vrij zoet, dus een waardige vervanger voor melasse. Helaas ik nog geen gemberkoekjes met echte melasse geproefd, dus of het de smaak echt veranderd is, kan ik niet zeggen. De koekjes zijn in ieder geval lekker knapperig vanbuiten, maar zacht vanbinnen en de smaak doet denken aan speculaas, maar met wat extraveel gemberpoeder. Lekker!

Ingrediënten
625 gram gewone bloem
7 gram gemberpoeder
7 gram gemalen kaneel
1 theelepel nootmuskaat
0,5 theelepel gemalen kruidnagel (optioneel)
0,5 theelepel bicarbonaat/baksoda
225 gram zachte boter
117 gram donkerbruine suiker
160 ml ahornsiroop
2 eieren


Werkwijze
1. Meng de bloem, kruiden en het bicarbonaat onder elkaar in een mengkom.
2. Voeg alle ingrediënten bij het bloemmengsel en mix met een keukenmachine met een kneedhaak of kneed met de hand (maak dan een cirkel met de bloem, leg alle andere ingrediënten er in en meng door langzaamaan bloem bij andere ingrediënten te kneden).
3. Verdeel het deeg in twee delen en spreid uit tot het ongeveer 1,5cm dik is, pak in in vershoudfolie en zet minstens 3u in de koelkast (max. 3 dagen).
Neem daarna één deel uit de koelkast en snijd daar de helft van af en leg de andere helft terug in de koelkast. Dit doe je omdat het deeg koud zich het best laat kneden en uitrollen. Eén vierde van het deeg (wat wij dus uit de koelkast nemen) is net genoeg om een baktray te vullen met koekjes. Als die dan in de oven staan, kan je aan de volgende lading beginnen.
4. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot het ongeveer 5mm dik is en steek de vormpjes uit die jij wilt. De koekjes zijn lekkerder als ze een beetje dikker zijn, te dun worden ze heel hard. Vergeet ook geen grote gaten te maken als je de koekjes graag in je kerstboom ophangt.
5. Leg de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak 12 à 15min in een voorverwarmde oven aan 175°C.
6. Laat ze afkoelen op een taartenrooster.


Versier ze na het afkoelen eventueel met glazuur


Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten