/*

02 december 2011

Recept: Confituur koekjes


Zoals ik jullie vorige week al vertelde, wou ik vorig weekend koekjes maken met kiwiconfituur. Dit idee van koekjes waardoor je de confituur-vulling zag had ik al langer geleden gezien, maar ik vond niet snel een gepast recept. Op deze blog vond ik dan onderstaand recept, zij het met iets andere instructies. Het is eigenlijk een standaard koekjesdeeg, maar er zit een beetje amandelpoeder bij, voor wat extra smaak. De collega’s mochten natuurlijk proeven en sommigen vonden deze het lekkerst, maar anderen vonden de variatie (zie de tip onderaan) op deze koekjes het lekkerst, waarbij de confituur gebakken werd in de oven. Ze zijn allebei heel gemakkelijk om te maken, en je hoeft natuurlijk geen kiwiconfituur in huis te hebben voor deze koekjes, ook met andere confituur valt er te smullen.


Ingrediënten (voor ongeveer 30 koekjes)

200 gram koude boter

100 gram suiker

2 eierdooiers

50 gram amandelpoeder

250 gram bloem

ongeveer 150 gram confituur (is een gokje, heb het niet echt gewogen)

wat bloemsuiker, om te bestrooien

confituur_koekjes1

Zo ga je te werk:

1. Kneed alle ingrediënten met de hand, of met een deeghaak in een keukenmachine, tot een goed gemend deeg.

2. Vorm een platte cirkel met het deeg en pak het in vershoudfolie in. Leg het dan voor minstens een half uur in de koelkast. De cirkel vorm je, zodat het deeg sneller afkoelt.

3. Haal het deeg uit de koelkast. Bedek een tafel met wat bloem en rol je deeg erover uit tot het ongeveer 3mm tot 5mm dik is.

4. Steek met een vormpje koekjes uit het deeg. Gebruik dan een kleiner vormpje om uit de helft van de koekjes deeg weg te nemen. Ik gebruikte twee cirkels, maar met bijvoorbeeld twee groottes van sterren uitstekers, is het resultaat ook heel mooi.

5. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C. Ze zijn klaar als ze lichtjes bruin kleuren. Laat ze helemaal afkoelen op een taartenrooster.

6. Bestrooi de koekjes mét gat in het midden met wat bloemsuiker. Smeer de koekjes zonder uitgestoken centrum in met wat confituur of gelei en bedek met het ander koekje.

Smakelijk!Variatip:
Van ditzelfde deeg kan je ook koekjes maken waarin je de confituur mee laat bakken in de oven. Maak dan bolletjes van het deeg waarin je een deukje maakt met je vinger of in mijn geval, de bolle kant van een halve theelepel maatlepeltje (je weet wel, 1/4e theelepel, 1/2e theelepel, …). Vul dit deukje met confituur en bak iets langer in de oven. Ik vind koekjes met meegebakken eigenlijk lekkerder dan die met verse confituur, dus deze waren mijn favoriet.
confituur_koekjes2

0 reacties:

Een reactie posten