/*

12 december 2011

Mix of nix? Flan van Dr. Oetker

P1100554
Flan, eigenlijk is het een pudding die je in de oven moet bakken: zoals een crème brülée of crème catalana. Toch is deze mix veel eenvoudiger: je maakt hem even op een vuurtje of zelfs in de microgolfoven. Vergis je toch niet: hoewel de bereidingswijze lijkt op die van een traditionele pudding, smaakt deze toch wel anders. Een traditionele pudding smul ik graag warm op, deze is veel lekkerder kouder. Zeg dus niet zomaar pudding tegen een flan. Tijd voor een kwaliteitscontrole!

Wat staat er op de verpakking?
De voorkant van de verpakking geeft niet enkel een zicht van hoe de flan er uit zou moeten zien, wat je moet toevoegen (enkel melk!) en hoe lang de bereiding zal duren, maar geeft je zelfs een overzicht van het aantal calorieën één portie flan uit een pakje heeft. Dat vind ik wel handig! Niet dat ik me er echt door laat beïnvloeden, maar toch.
flan mix inhoud
Wat zit er in?
In één doosje (ongeveer 2 €) krijg je 4 zakjes met een poedertje, waarvan je telkens ongeveer 4 tot 5 flans mee kan maken. De poedertjes bestaan uit suiker, zetmeel, verdikkingsmiddel caroteen, vanilline en kleurstoffen (betacaroteen en riboflavine). Die kleurstoffen zijn trouwens geel-oranje kleurstoffen.


Dit moet je zelf nog toevoegen:
Zoals op de verpakking staat: je hoeft enkel melk toe te voegen. Heel eenvoudig dus!


Hoe maak je het klaar?
De flan is heel eenvoudig klaar te maken. Je mag de poeder in een zakje doen, koude melk bijgieten en dan roerend aan de kook brengen. Ondanks dat er op de voorkant van de verpakking staat dat de flan binnen de 6 minuten klaar is, duurde dat aan de kook brengen toch net iets langer. En vooral: deze flan moet je koud eten en dus eerst nog 3 kwartier in de koelkast laten staan!


Hoe is de omschrijving van de werkwijze?
Met zo een eenvoudige werkwijze, is een uitgebreide beschrijving niet echt nodig. Maar toch is de bereiding heel duidelijk, zoals we van Dr. Oetker eigenlijk gewoon zijn: stap per stap en met tekeningetjes voor wat extra duiding. Op de zijkant van de doos vind je dan ook nog eens een microgolfovenbereiding terug, ook altijd handig!


Van welke ingrediënten en van welk werk bespaar je jezelf?
Normaal moet je voor flan melk, eieren, suiker en vanille(suiker, poeder of een stokje) gebruiken. Op zich zijn dit nog niet zo een uitzonderlijke ingrediënten, dus op ingrediëntenvlak bespaar je je niet van zoveel. Wel moet je flan normaalgezien in de oven bakken. Nu kan je er misschien aan twijfelen of deze mix dan wel een échte flan als resultaat geeft, maar hij bespaart je dus wel wat werk.
P1090697
Hoe is het eindresultaat?
Deze flan is echt wat je ervan verwacht: een lekkere vanilleflan, die je mooi uit je vorm kan laten glijden om op een bordje te serveren en die dan lekker waggelt als je er een beetje tegen duwt. Hij proeft helemaal zoals de koude flans die je in een individuele portie in de supermarkt kan kopen. Best wel lekker dus, alleen had ik spijt dat ik niet wat karamelsaus had gemaakt voor erbij, dat zou nog leuk zijn als ze daar ook iets over op de verpakking schreven.


Zou ik de mix aanraden of opnieuw gebruiken?
Ik vind deze mix ideaal voor een “ik wil snel een dessertje en ik heb niks in huis” moment. Alleen jammer dat je geduld dan nog op de proef gesteld wordt, door eerst de flan 45 minuten in de koelkast te moeten zetten. De smaak is niet bijzonder, maar wel wat je van een flan verwacht. Moest ik niet heel veel plezier halen uit het maken van dessertjes en het experimenteren ermee, dan zou ik deze mix wel vaker gebruiken. Aanraden zou ik doen aan zij die niet veel tijd hebben en toch graag iets een beetje zelfgemaakt op tafel zetten. Een lekker resultaat, weinig ingrediënten toevoegen en een gemakkelijke werkwijze, ik weet niet goed wat ik hier tegen zou hebben.


Wat eten jullie het liefst: flan.. of toch pudding?

0 reacties:

Een reactie posten