/*

07 december 2011

How to: koekjes versieren met glazuur

royal_icing
Sinterklaas is het land uit en dus is het tijd om de kerstversiering uit de kelder of van de zolder te halen en een kerstboom in huis te halen. Als je graag bakt en snoept, is het natuurlijk leuk om ook wat lekkers in de kerstboom te hangen. Vrijdag deel ik met jullie een recept voor lekkere gemberkoekjes, maar vandaag wil ik jullie alvast laten zien hoe je deze koekjes met glazuur kan versieren.


Royal icing!
Op sommige websites of in sommige kookboeken vind je een glazuurrecept dat eigenlijk alleen maar bloemsuiker met water mengen is. Deze glazuur is niet geschikt om koekjes mee te versieren! Deze glazuur heeft vaak niet de juiste vastheid, is doorschijnend en klonterig.
Het is heel erg belangrijk dat je op zoek gaat naar een recept voor “royal icing” glazuur. Dit is eigenlijk ongeveer hetzelfde als de glazuur die ik hierboven beschrijf, alleen zit er één heel erg belangrijk element in: eiwit. Je kan verse eiwitten gebruiken, maar ik vind het veel gemakkelijker om met eiwitpoeder te werken. Hieronder vind je een receptje van royal icing met eiwitpoeder:

Recept

60 ml water (kamertemperatuur)

10 gram eiwitpoeder

tussen de 300 en 500 gram poedersuiker, gezeefd

 

1. Meng het eiwitpoeder met het water en roer tot alles is opgelost. Laat, als je tijd hebt, eventjes staan (mag tot ongeveer een uur).

2. Voeg het opgeloste eiwit toe aan 300 gram poedersuiker. Klop met een handmixer op tot alles gemengd is. De glazuur moet een zeer stevig mengsel worden. Voeg als alles gemengd is dus geleidelijk aan wat extra poedersuiker toe tot dat je pieken kan vormen met de glazuur die even kunnen blijven staan. Het glazuur mag in ieder geval niét van je kloppers aflopen als je die uit het glazuur haalt.

3. Als je niet van een mierzoete smaak houdt, kan je een theelepel citroensap toevoegen aan de royal voor een frissere smaak.Royal icing kleuren
Nu ben je klaar om de royal icing te kleuren. Dit doe je gewoon door kleurstof toe te voegen. Je doet dit best per kleine hoeveelheid icing als je felle kleuren wilt, anders blijft het altijd een beetje pastel-achtig. Een tip is ook om een beetje te experimenten met kleuren: zo gebruikte ik niet enkel veel rode kleurstof om mijn icing echt donkerrood te krijgen, maar ook een beetje groen. Hou er ook rekening mee dat de kleuren een klein beetje donkerder worden als ze opdrogen op je koekje.


Royal icing aanbrengen

Spuitzak

Je versiert je koekjes het gemakkelijkst door een klein spuitzakje te vullen met royal icing en de icing op de koekjes te spuiten. Diepvrieszakjes zijn hier ideaal voor. Zorg wel dat je zakjes hebt met “eenvoudige” hoekjes, geen zakje met een vouw in de hoek (kijk eens naar diepvrieszakjes en hopelijk begrijp je wat ik bedoel). Knip een klein hoekje van het zakje af waardoor je de icing gaat spuiten.

Aanbrengen

Nu ben je eindelijk klaar voor het versieren zelf. Mijn methode voor versieren is als volgend: eerst breng ik alle randjes dun aan met icing, die ik laat opdrogen. Als die helemaal droog zijn, ga ik de randjes vullen met dezelfde kleur icing, door het er op te verspreiden met een tandenstokertje of met mijn vingers. Als je niet wilt dat kleuren een beetje in elkaar overlopen, laat dan je grondlaag glazuur opdrogen voor je wat extra versiering aanbrengt.

P1100418P1100420P1100421
En voor de rest, heb je alleen maar creativiteit nodig. Veel succes!

0 reacties:

Een reactie posten