/*

19 december 2011

How to: een peperkoeken huisje

P1100652
Een echt peperkoekenhuisje is dit eigenlijk niet, want het is niet gemaakt van peperkoek. Toch weet ik niet direct een andere naam waarmee ik dit huisje kan omschrijven: een snoephuisje, een gemberkoeken huisje? Maar ik denk dat met peperkoekenhuisje jullie wel weten wat ik bedoel. Dit was de eerste keer dat ik zo’n huisje maakte. Het is niet helemaal zo prachtig geworden als ik me voorgesteld had, maar het was eigenlijk wel heel leuk om te maken, en eenvoudig! Het lijkt me dus een ideale activiteit om samen met kinderen te doen.

1. Bak 4 rechthoeken en 2 vijfhoeken uit koekjesdeeg
Gemberkoeken waren de structuur die dit huisje recht zou moeten houden. Ik tekende op een blad alle zijden van het huisje, knipte deze uit en gebruikte deze dan als patroon om deeg volgens deze groottes uit te snijden. De zijmuren van mijn huisje zijn een paar cm kleiner dan een A5 blaadje (de helft van een A4).
Als koekjesdeeg gebruikte ik het deeg van deze gingerbread koekjes. Je mag het deeg best wel dik uitrollen (0,5cm), op die manier krijg je een wat steviger huisje, maar geen zorgen de koekjes zijn nogsteeds lekker. 


2. Stel je huisje op met boterroom als bindmiddel
P1100596P1100601
Eens de koekjes gebakken en helemaal afgekoeld zijn, kan je je huisje gaan opbouwen. Zet je huisje op een oppervlak dat vuil kan worden en dat verplaatsbaar is, want je gaat je huisje vastlijmen aan de ondergrond. 
Besmeer dan alle kanten met boterroom of frosting en zet ze tegen elkaar. Bij mij waren niet alle randen even recht en sloot niet alles heel goed aan, maar maak je geen zorgen: wat extra boterroom maakt veel goed! 
Als je van plan bent om heel huisje met boterroom te bedekken, zoals ik, kan je best ruw te werk gaan: ik smeerde de boterroom er gewoon op met een mes. Anders is het misschien meer geschikt om met een spuitzak te werken.
Laat het huisje nu minstens een uur staan op een koele plek zodat de boter hard wordt en het huisje dus stevig wordt. 


3. Smeer het huisje volledig in met boterroom (frosting)
P1100605-2P1100613
Na het wachten dan, kan je heel je huisje gaan insmeren met boterroom. Ik gaf de boterroom een beetje structuur door bij het dak dikke strepen naar beneden te trekken en bij de muren dunne horizontale streepjes met het puntje van het mes. Bij het dak had ik sneeuw in gedachte die van het dak afgleed, bij de muren dacht ik aan een houten chalet. 


4. En versieren maar!
En nu komt het leukste gedeelte: versieren met snoep! Je mag hier alle vormen, kleuren en smaken snoep voor gebruiken. Maar zorg wel dat je genoeg snoep hebt: ik wou eigenlijk heel het huisje bedekken en had met ongeveer 350 gram snoep daar niet genoeg voor. Er kruipt dus meer snoep op dat huisje dan je zou denken. Of zouden ze onderweg in mijn mond gesneuveld zijn?

0 reacties:

Een reactie posten