/*

14 december 2011

3 goedkope Ikea bakmaterialen – een review

confituur_koekjes3
Een paar maanden geleden, ergens in september al, ging ik naar de Ikea. Om een mat voor in de living te kopen, niét voor bakspullen. Maar toch kwam ik met een aantal nieuwe dingetjes voor in de keuken terug (en een mat). Alles is er zo goedkoop, dat het moeilijk is om er aan te weerstaan. Maar kan je voor een lage prijs ook wel een goede kwaliteit verwachten? Na een aantal maanden gebruik en getest, deel ik graag mijn ervaringen met jullie.


Drommar bakplaat – 4,99€
De bakplaat die in de oven hier op mijn gehuurd appartement staat is heel erg oud en afgeleefd. Ik was al wat langer op de uitkijk naar een waardige vervanger, maar was niet echt actief aan het zoeken. Ik vergat ook altijd de breedte en diepte van mijn oven op te meten, zodat ik zeker zou zijn dat de nieuwe bakplaat in de oven zou passen. En toen kwam ik dus in de Ikea deze bakplaat tegen: lekker goedkoop en hij zou zeker in de oven passen!
P1090815P1090818
Op deze bakplaat heb ik ondertussen al veel gebakken! Hij is heel handig om te gebruiken: de opstekende rand maakt hem makkelijk om in en uit de oven te halen en hij kan gewoon in het afwasmachine. Als je veel plaats hebt in dat machine tenminste: hij meet 40 op 35cm.


Een nadeeltje is wel dat er al vrij snel vlekken en krassen op de bakvorm zijn ontstaan die ik er niet meer van af kreeg. De vlekken ontdekte ik nadat ik bakpapier op de bakplaat had gelegd en na een bakbeurt had omgedraaid en hergebruikt, blijkbaar was dat een slecht idee! Van de krassen weet ik niet meer hoe ze er op gekomen zijn, maar ze gaan niet meer weg. Je kan het misschien op mijn onzorgvuldigheid steken, ik zeg liever “dat de kwaliteit toch niet helemaal zo goed is”. Maar zo lang het maar bij een paar vlekken en krasjes blijft, ben ik best tevreden.


Sockerkaka bakmat – 7,99€
Ook dit was iets dat ik al eventjes van plan was om te kopen, maar nog niet had gedaan: een siliconen bakmat. Deze bakmat is niet bedoeld om te gebruiken op je bakplaat, maar dient eerder om te gebruiken als werkblad. Ik werk heel vaak op de keukentafel waar een stoffen tafellaken op ligt. Dat wordt héél snel vuil van veel af te wegen, messen even neer te leggen of gewoon te knoeien. Sinds ik deze bakmat heb, leg ik deze altijd op tafel voor ik begin te werken.


Maar eigenlijk wou ik deze bakmat voor een andere reden: om suikerfondant op uit te rollen en over een taart(je) te leggen. Ik had dit ergens gezien in een video (weet niet meer welke), maar daar werd een ander siliconen matje van een duurder merk gebruikt. Ik twijfelde of ik dit zou kopen op een webshop, maar deze goedkope versie doet volgens mij even goed dienst!


Je kan de rolfondant uitrollen over de bakmat en daarna heel de bakmat boven je taartje heffen, vanwaar je langzaam de fondant over je cake kan leggen. Natuurlijk werkt dit niet voor grote taarten, daar is de bakmat niet groot genoeg voor.
P1100558P1090801
Nog handig aan deze bakmat is dat er een lijstje op staat met enkele omrekeningen zoals de graden van je oven van Fahrenheit naar Celcius en omgekeerd, hoeveel ml een theelepel en een eetlepel is, of hoeveel gram er in een ounce zit. De bakmat is ook helemaal versiert met figuurtjes die je kan gebruiken om figuurtjes uit chocolade of royal icing op te spuiten en te laten harden.


Alsof dat nog niet genoeg is, komt er bij de bakmat ook nog een handig plastiek mesje waarmee je gemakkelijk koekjesdeeg van de mat naar je bakplaat kan heffen zonder ze al te veel te vervormen. Aan de andere kant heeft het mes een steel in een hartjesvorm, waarmee je leuke inprints kan maken in je koekjes, zoals hier rechtsonder.
DSC_0980P1100295


Idealisk meelzeef – 2,99€
Tot slot nog een aankoop waarvan ik op voorhand niet over had gedacht dat ik het nodig had: een meelzeef. Ik moet iets toegeven: alhoewel dat er vaak in een recept staat dat de bloem gezeefd moet worden, doe ik dit al jaren niet. Ok, voor een heel beperkt aantal recepten is het echt wel nodig, dan deed ik het wel, maar met een andere zeef die ik in huis heb. Toen ik deze meelzeef in de Ikea zag staan voor minder dan 3€ bedacht ik mij, dat het misschien toch niet slecht zou zijn om wat meer te zeven. Of ik zou het toch proberen tenminste.
Hierboven zie je in een filmpje dat ik opnam hoe de zeef ongeveer werkt. Ik dacht vrij snel nadat ik hem gekocht had ook al dat hij stuk was: het mechanisme bleef de hele tijd haperen. Soms doet hij dit nog, maar niet consequent. Ik weet dus ook niet zeker wat de oorzaak is. Om die reden ben ik wat minder tevreden van deze zeef en vraag ik me af of ik toch niet beter wat meer geïnvesteerd had. Want ondertussen vind ik hem wel weer enorm handig, om bijvoorbeeld bloemsuiker te verstrooien over een bord.


Hebben jullie wel al eens bakspullen in de Ikea gekocht voor weinig geld? Was je tevreden of toch net niet zo?

0 reacties:

Een reactie posten