/*

23 november 2011

Zelfgemaakt: Kiwi-confituur

Ik heb lang nagedacht hoe ik dit artikel moet aanpakken. Het zit zo: ik heb kiwi confituur gemaakt en bij het maken van deze confituur heb ik een soort-van-pakje (mix) gebruikt. En de confituur is zo gemakkelijk te maken en lekker, ik moet er een artikeltje over schrijven. Maar is dit dan een recept? Dat vind ik niet volledig, want veel stappen zijn er eigenlijk niet in dit recept. Is het dan een beoordeling over een (bak)mix in de "mix of nix"-categorie? Wel, een beetje misschien, maar ook daar kon ik mij niet helemaal in vinden omdat de mix maar een klein onderdeeltje speelt. Dus misschien is het een "how to"? Maarja, moet ik dit eigenlijk wel in een vakje stoppen? 
Ik heb kiwi-confituur gemaakt en wil je dat ook eens doen? Lees dan maar gewoon hoe ik te werk ging. Een "mix-of-nix-how-to-recept" ;-)

Van waar het idee van kiwi-confituur?
Wel, een collega van mij heeft kiwi's in zijn tuin en de kiwi's waren een paar weken geleden oogstrijp. Meteen leerde ik twee dingen in één keer: 1. je kan gewoon kiwi's groeien in je eigen tuin! 2. kiwi's zijn een herfstfruit, had ik nooit gedacht (allebei niet).
Maar goed, die collega van mij, die lust zelf geen kiwi's. En nee, hij heeft niet een paar kiwi's in zijn tuin, hij heeft bakken vol kiwi's (na de oogst dan). En wat doe je dan? Dan vraag je je bakgrage collega of zij niet iets met je kiwi's wilt maken. De kiwi's vers verwerken leek mij geen aantrekkelijk idee omdat ze niet de ideale vormen hadden, niet makkelijk te schillen zijn en vooral: hun witte kern bleef heel hard. Dus besloot ik kiwi-confituur te maken. En met die confituur ga ik later nog wel een keertje aan de slag.


Mix?
Het mix-achtige ingrediënt dat ik gebruikte was Pec Plus van Imperial. Pectine is het onderdeel van fruit dat voor de gel-achtige structuur zorgt van gelei en confituur. Maar vaak wordt er aan fruit nog extra pectine toegevoegd om zeker te zijn dat de confituur zal stijf worden. Die pectine wordt gemengd met suiker tot geleisuiker, of je kan een pakje kopen zoals Pec Plus van Imperial.
Pec Plus is eigenlijk de dieet variant van Pec, ook van Imperial. Met Pec Plus maak je "suiker-arme" confituur. Versta me niet verkeerd: er zit nog altijd suiker in, maar het is veel minder.


Dit heb je nodig:
1 kilogram fruit (in dit geval: kiwi's)
1 zakje Pec Plus (Imperial)
500 gram fijne suiker
Hoe ging ik te werk?
1. De eerste stap voor confituur maken is het voorbereiden van je fruit. In het geval van kiwi's is dat het schillen. De zelf gekweekte kiwi's waren nogal klein van vorm ten opzichte van de kiwi's in de winkel, maar gelukkig hoefde ik het schillen niet zelf te doen ;-) Ik had ongeveer 1 kg schilloze kiwi's gekregen.
2. Thuis deed ik de geschilde kiwitjes in een grote pot en mengde ik de inhoud van een Pec Plus zakje, dat er uit ziet als een wit poedertje.
3. De ketel ging het vuur op, op een gemiddelde stand en van zodra de kiwi's hun vorm verloren, meer een vloeistof werden en voor het eerst zachtjes begonnen te koken, voegde ik geleidelijk een halve kilo fijne suiker toe.
3. Al roerend bracht ik het mengsel opnieuw aan de kook. Omdat de kiwi's soms niet goed los kwamen, probeerde ik het vruchtvlees van de harde witte kern te krijgen met een pureestamper. Het werkte redelijk.
4. Vanaf dat alles kookt, moet je het nog 1 minuut laten doorkoken.
5. Voor ik alles in glazen bokalen goot, haalde ik eerst nog de harde kernen er uit. Ik heb zo waarschijnlijk veel confituur verloren, maar deze krengen wouden echt niet kapot. Eerst probeerde ik met een zeef, maar daar wou de confituur zelf ook niet door. En dus deed ik het maar met een lepel.
6. Daarna goot ik de overgebleven confituur in zuivere bokalen. Je moet die tot de rand vullen, sluiten en op hun kop laten afkoelen. Dit zorgt voor een luchtdichte afsluiting en zo kan je je confituur langer bewaren.
Et voilà, de confituur is klaar.


Nu nog experimenteren met de confituur in cake en koekjes ;-)

0 reacties:

Een reactie posten