/*

09 november 2011

Zelf gemaakt: Speculaaskruiden

Komende zaterdag komt Sinterklaas weer het land binnen gevaren en dus wordt het tijd om veel speculaas te bakken, marsepein te smullen en mandarijntjes te pellen. Voor speculaas heb je één heel belangrijk ingrediënt nodig: speculaaskruiden. En die kruiden zijn niet altijd even gemakkelijk in de winkel te vinden. Maar als je even zoekt, dan vind je ze wel. Ik kocht al speculaaskruiden bij Dille & Kamille en bij de online kruidenshop Gekruid.be. Maar als je ze toch niet zou vinden, kan je ook zelf je speculaaskruiden samen stellen.

Er is geen vaste samenstelling van speculaaskruiden, de ene speculaas kan dus al straffer van smaak zijn dan de andere en het hangt van je eigen smaak af welke je nu de lekkerste samenstelling vindt. Kaneel is altijd het hoofdbestanddeel en kardemom en kruidnagel zorgen vooral voor een sterke, overheersende smaak in het kruidenmengsel.

Hier zijn een paar samenstellingen van speculaaskruiden:
Versie 1 Versie 2
15 gram kaneel 30 gram kaneel
2 gram kruidnagel 10 gram kruidnagel
2 gram nootmuskaat 10 gram nootmuskaat
1 gram koriander 5 gram koriander
1 gram witte peper 5 gram witte peper
1 gram gember 1 gram gember
0,5 gram kardemom 5 gram anijszaad

Milde versie Scherpe versie
20 gram kaneel 15 gram kaneel
5 gram kruidnagel 2 gram kruidnagel
2 gram gember 2 gram nootmuskaat
1 gram kardemom 1 gram witte peper
5 gram foelie 1 gram gember
0,5 gram kardemom

Ik heb versie 1 eens uitgeprobeerd en ik moet zeggen: in vergelijking met de speculaaskruiden is dit mengsel wel heel wat sterker van smaak is. Ik heb al zin om hiervan speculaas te maken, ik heb wel zin speculaas met ietsje meer pit. Doordat ik de kruidnagel en korianderzaadjes zelf heb moeten vermalen (meer stukslaan) ga ik hem wel nog zeven voor gebruikt, want die stukjes erin lijken mij niet zo aangenaam op in je koek tegen te komen.

Hebben jullie wel al eens zelf speculaaskruiden samengesteld? Welke kruiden heb je er graag (niet) in? Laat het mij weten.

0 reacties:

Een reactie posten