/*

04 november 2011

Recept: Red Velvet Cupcakes

Red Velvet Cupcakes, het zijn cupcakes met ten eerste een rare, onnatuurlijk rode kleur, maar ook nog eens met een paar ongebruikelijke ingrediënten in het beslag: azijn, karnemelk en héél veel rode kleurstof. En dat ik die ingrediënten niet standaard in huis heb, was de voornaamste reden waarom ik ze lange tijd niet gemaakt heb. Maar op een bepaald ogenblik wint de nieuwsgierigheid het van het wantrouwen en haal je de ingrediënten gewoon in huis en sla je aan het bakken. En het resultaat is helemaal niet slecht en eens totaal iets anders dan de gebruikelijke chocolade, vanille of citroencakejes! Het is een heerlijk zachte en moist cupcake, met een chocolade-vanille-achtige, moeilijk te plaatsen smaak. Het recept hieronder komt oorspronkelijk van The Hummingbird Bakery. Ik heb de cakejes afgewerkt met een toef cream cheese frosting uit hetzelfde kookboek, dat volgende week online zal komen. Voor organisatie van mijn blog is het makkelijker om de twee een apart recept te houden. Wil je niet wachten tot dan? Dan kan je dit recept van cream cheese frosting gebruiken, maar ik ben niet helemaal zeker dat die zich zo goed laat spuiten als toef.


Ingrediënten (voor ongeveer 24 cupcakes):
120 gram boter (kamertemperatuur)
300 gram suiker
2 eieren
40 gram cacao
0,5 dl rode kleurstof (vloeibaar)
1 tl vanille-extract (of 1 buisje vanilline aroma)
2,4 dl karnemelk
300 gram bloem
1 theelepel baksoda
3 theelepels witte azijn (gewone azijn, geen wijnazijn)
Zo ga je te werk:
1. Doe de boter en de suiker in een beslagkom meng met een handmixer of platte beslaghaak in een keukenmachine tot het fluffig is en goed gemengd. De boter blijft in een keukenmachine vaak aan de rand zitten, waar de deeghaak er niet aan kan, schraap het dan af en toe van de randen af met een pannenlikker.
2. Voeg de eieren één voor één toe en mix op een hoge snelheid. Zorg dat het ei volledig is toegenomen voor je het volgende toevoegd.
3. Meng in een apart kommetje het cacaopoeder, de kleurstof en het vanille-extract tot een donkerrood-bruine massa. Ik gebruikte vanilline aroma in plaats van extract en dan wordt blijft je mengsel vrij droog, maar dat geeft niet.
4. Doe het mengsel bij je boter-eimengsel in de keukenmachine. Mix tot de kleur helemaal gelijk verdeeld is over het beslag.
5. Voeg de karnemelk en bloem om de beurt in 3 delen. De kans bestaat dat je beslag een beetje schift als je de melk toevoegt, maar maak je daar niet te veel zorgen over, het komt wel goed als je er de bloem bijvoegt. Klop nog even op een hoge stand om zeker te zijn dat alles egaal verdeeld is.
6. Voeg de azijn en de baksoda toe terwijl je op lage snelheid klopt. Mix daarna nog voor 3minuten op de hoogste stand, maar doe het niet te lang. Het beslag zou te vloeiend kunnen worden.
7. Het resultaat moet een duidelijk rood beslag moeten zijn (op de foto's lijkt het rozer dan het in het echt is). Verdeel het over cupcakepapiertjes in een cupcaketray, vul ze ongeveer voor 2/3e. 
8. Bak voor ongeveer 20-25 minuten in een oven aan 170°C. Controleer voor de zekerheid met een sateprikker of een tandenstoker of ze helemaal gebakken zijn voor je ze uit de oven haalt: er mogen alleen maar kruimeltjes blijven hangen, geen vloeibaar deeg. Laat 5 minuten in de cupcakevorm en verplaats ze daarna naar een taartrooster om verder af te koelen.

0 reacties:

Een reactie posten