/*

11 november 2011

Recept: Lichte botercake

P1090916
Ik was de laatste tijd een beetje minder bezig met mijn Baking Challenge 2011. “Een beetje minder” is zelfs een serieus understatement. Ik was gewoon helemaal stilgevallen. Ik vond altijd leukere, lekkerdere en vooral gemakkelijkere recepten ergens anders en maakte die dan in plaats van de voorgenomen recepten uit het “Bakken” boek. Maar toen ik vorige week nog eens cake pops wou maken, besloot ik eens een nieuw cakerecept uit te proberen en inderdaad, er stond nog een cake op het lijstje “Baking Challenge”: deze lichte botercake. De naam zegt het zelf al: het is een lichte cake die nogal een botersmaak heeft. Op zich is een cake niet zo bijzonder, maar nog meer dan andere cakes leent deze cake zich om hem met veel glazuur en boterroom te bedekken. Een ideale cake dus om van cakepops vol met boterroom en chocolade toch een licht hapje te maken.

Ingrediënten (voor 1 cake van 22cm doorsnede en 5 cm hoog):

160 gram bloem

1,5 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel (een groot snufje) zout

170 gram boter (kamertemperatuur)

150 gram suiker + 3 el (35 gram) suiker

3 eieren (gesplitst, kamertemperatuur)

1,6 dl melk (kamertemperatuur)

1 theelepel vanille-extractbotercake

Zo ga je te werk:

1. Meng de bloem met de bakpoeder en het zout.

2. Mix de boter en 150 gram suiker in een mengkom. Als je een keukenmachine gebruikt, gebruik dan eerst een platte deeghaak tot de boter een beetje smeuïg is. Vervang de klopper dan door een garde en klop 5 minuten zo luchtig mogelijk. Bij mij bleef de boter heel erg tegen de rand van de kom hangen, haal deze dan regelmatig met een spatel van de rand af. Als je een handmixer gebruikt, gebruik dan de gardestukken.
3. Voeg de eierdooiers één voor één bij het botermengsel en klop tot het volledig is opgenomen.
4. Meng de melk met het vanille-extract en voeg 1/3e hiervan bij het beslag, klop tot alles is opgenomen. Voeg dan 1/3e van het bloemmengsel toe en ga zo door tot de melk en de bloem volledig op is.
5. Klop de eiwitten stijf met een garde (Doe het beslag eventueel in een andere kom en was hiervoor je kom en garde af). Als de eiwitten zachte pieken vormt bij het opheffen van je garde, voeg dan de 3 eetlepels suiker toe en klop nog 2 minuten zodat ze nog steviger opgeklopt zijn.
6. Doe ongeveer één vierde van het opgeklopt eiwit bij het beslag en meng tot een luchtiger beslag. Voeg de rest van het eiwit toe en schep voorzichtig onder elkaar met een rubberen spatel.
7. Doe het beslag in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm. Bak in een aan 175°C voorverwarmde oven voor 40 minuten. Test of de cake klaar is door er een tandenstoker of satéprikker er in te steken. De prikker moet er schoon uitkomen. Laat de cake nog 5 minuten in de vorm afkoelen voor je hem op een rooster zet.


Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten