/*

25 november 2011

Recept: kruidnoten

Sinterklaas is in het land en nog anderhalve week ongeveer en we mogen onze schoen (of bord) zetten! Tijd dus om ons helemaal in de sfeer te dompelen met de bijpassende Sinterklaassnoep. En nee, je hoeft niet helemaal braaf en zoet te zijn, als Sinterklaas vindt dat je geen snoep verdient hebt, dan bak je die toch lekker zelf? Zoals deze kruidnoten bijvoorbeeld. Ze zijn echt supersnel klaar te maken, heel gemakkelijk. En als je ze een tikkeltje extra wilt geven, kan je ze ook nog bedekken met een laagje chocolade.


Ingrediënten (voor ongeveer een diep bord vol met kruidnoten):

250 gram zelfrijzende bloem (of gewone bloem + 10 gram bakpoeder)

125 gram bruine bastaardsuiker

100 gram boter (koud)

2 eetlepels koekkruiden of speculaaskruiden

3 eetlepels melk

Zo ga je te werk:

1. Meng de bloem, suiker en koekkruiden en leg dit mengsel in een cirkeltje op je werkblad. Zorg dat de oppervlakte in de cirkel groot genoeg is en leg er dan de boter in en giet voorzichtig je melk over de boter. Je mag ook een cirkel maken van de bloem alleen en al de andere ingrediënten in het midden leggen, zoals je wilt.

2. Kneed met je handen de boter en melk bij de bloem en suiker. Probeer de melk binnen je cirkel van bloem en suiker te houden. Zorg dat de boter goed verdeeld is in het deeg.

3. Kneed kleine balletjes van het deeg, ter grootte van een knikker ongeveer. Leg die op een licht ingevette bakplaat. Vet niet te veel in, want dan kunnen je kruidnoten uitlopen.

4. Bak de kruidnoten voor 15 à 20 minuten in een oven aan 160°C. De kruidnoten zijn direct na het bakken nog heel zacht, maar ze worden hard bij het afkoelen. Ook de smaak van de kruidnoten is wat scherper als de kruidnoten vers gebakken zijn, na een dag worden ze al zachter van smaak.

Extra

Als extraatje kan je je kruidnoten ook nog bedekken met een laagje chocolade. Laat de kruidnoten eerst volledig afkoelen. Smelt chocolade in een pannetje of au bain marie en rol de kruidnoten in de gesmolten chocolade. Laat daarna uitharden op een rooster.

Smakelijk!


Ahja, nog even vermelden: kruidnoten en pepernoten zijn niet hetzelfde, pepernoten zien er heel anders uit en heb ik van mijn leven nog nooit gegeten. Volgens mij verkopen ze hier dat in België niet.

0 reacties:

Een reactie posten