/*

18 november 2011

Recept: Gevulde speculaas

P1100079
Toen ik jong was lustte ik geen marsepein, maar toen ik voor het eerst gevulde speculaas at, was ik er wel meteen van weg. Gevulde speculaas is speculaas waartussen amandelspijs zit. Een beetje zoals marsepein dus, maar de combinatie is zo superlekker dat het mij dus veranderde van een marsepein-weigeraar in een marsepein-lover, heel geleidelijk aan. Gevulde speculaas is iets dat heel bekend is Nederland, maar is niet op veel plaatsen te koop in Vlaanderen. Toch is er één winkel waar je hem altijd kan vinden: in de Hema! Nu ik gevulde speculaas ook zelf wou maken, kon ik niet anders dan op  Nederlandse blogs zoeken. Ik vond dit superlekkere recept op www.loyoya.nl. Bekijk zeker ook eens de andere recepten op haar blog, ze zijn niet alleen om bij te watertanden, Barbara haar foto’s erbij zijn echt juweeltjes.


Ingrediënten:

Voor de amandelspijs als vulling:

100 gram gemalen amandelen

100 gram suiker

1 ei

1/2e theelepel citroensap

Voor de speculaas:

115 gram bloem

60 gram lichtbruine suiker

1/2 theelepel (3 gram) bakpoeder

1,5 theelepel speculaaskruiden

een snufje zout

95 gram koude boter

Afwerking:

20 geblancheerde amandelen (ik had niet gewone amandelen gebruikt, niet doen, dat is niet zo lekker! Je kan ook amandelschilfers gebruiken)

1 ei om de speculaas mee in te smeren voor het bakken

Gevulde_speculaas

Zo ga je te werk:

Amandelspijs

1. Meng het amandelpoeder en de suiker goed onder elkaar.

2.  Voeg een eitje en een halve theelepel citroensap toe en meng en kneed tot een deegje.

Speculaas

1. Meng in een kom alle droge ingrediënten: bloem, lichtbruine suiker, bakpoeder, zout en speculaaskruiden.

2. Snij de koude boter in kleine blokjes en voeg toe aan het mengsel. Meng en kneed met het bloemmengel en de boter tot een egaal deeg.

3. Verdeel in twee delen waarvan het ene ongeveer het dubbele is van het andere. Normaal komt dit overeen met één deegje van 90 gram en een van 180 gram.

Gevulde_speculaas1Gevulde speculaas

1. Vet een cakevorm in met boter en bestuif met een klein beetje bloem.

2. Neem het grootste stukje speculaasdeeg en bedek hiermee de bodem van de vorm. Ik rolde het deeg met een deegrol uit en probeerde het dan in de vorm te leggen. Het deeg scheurde ondertussen, maar dat is niet erg, je kan het deeg gewoon aan elkaar knutselen.

3. Bedek het speculaasdeeg met amandelspijs. Ik deed dit door er rolletjes van te maken en deze op de speculaas te leggen. Die drukte ik dan met mijn vingers plat.

4. Bedek de amandelspijs met het overige deel speculaasdeeg. Het is opnieuw niet erg als dit er als een lapjesdekentje uitziet. Zelfs als je een beetje te weinig

speculaasdeeg hebt om alles te bedekken, is dat niet zo erg. Het speculaasdeeg zal uitzetten en alles bedekken.

5. Bestrijk de speculaas met een losgeklopt eitje en versier met de blancheerde amandelen.

6. Bak voor 35 minuten in een oven aan 175°C. Laat even in de cakevorm afkoelen, haal dan de gevulde speculaas uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten